Как изглежда една хубаво написана автобиография? Неща, които трябва да включим и грешки, които да не допускаме при оформянето й

В днешно време пазара на труда е пренаселен и става все по-трудно да се намери работа. Затова е важно първото впечатление, което правим. Първия досег на нашите бъдещи работодатели с нас е чрез документите, които изпращаме, за да кандидатстваме по дадената свободна позиция. Автобиографията и прилежащите мотивационно писмо и референции ни отварят вратата към следващият етап от кандидатстването ни – интервюто за работа – нека да им отделим достатъчно внимание.

new jobДобра идея е, когато оформяме нашата професионална автобиография, да й отделим достатъчно време, а след като е готова, да я оставим настрани за ден-два. Когато след това я преглеждаме – ще видим евентуално кои точки са добре оформени и кои имат нужда от допълнителни поправки. Ето и няколко най-често срещани грешки:

граматически грешки, неправилен синтаксис – разбира се, че не всички сме отличници в писането. Но дори и това да не е силната ни страна, това не означава, че трябва да го показваме в автобиографията си. Четенето на автобиографията ни е първото впечатление на работодателя за нас – нека да бъде добро.

Четенето на добре оформена автобиография създава впечатление за професионализъм – ако имаме съмнения за нещо, можем да я дадем на наш близък, който да я погледне. Това е по-добрият вариант, от колкото да разчитаме само на автоматичното поправяне на грешки от програмата, в която оформяме нашето CV.

описване на задълженията ни вместо описване на постиженията ни – по принцип нашата автобиография има за цел да покаже какви са нашите постижения и с какво можем да бъдем полезни в новата работа. Затова фрази като „… имах задължението да…“ трябва да бъдат перефразирани, като се даде описание на това, което сме имали като задължения и какви са положителните ефекти от нашата работа. Например „имах задължението да следя наличността на стоките и да поръчвам нови всяка седмица. Благодарение на моята работа, стока, която не е толкова оборотна беше изключена от поръчките, като по този начин се избегнаха загуби на стойност …“

cv_opmaakкак описваме дейността – когато описваме дейностите, които сме извършвали, добре е да използваме деятелни глаголи, вместо страдателни, т.е. вместо да описваме как сме „взели участие в ежегодния панаир на дейностите в нашата сфера“ е по-добре да напишем, че „направихме добро представяне на нашата дейност на ежегодния панаир на дейностите в нашата сфера“

подреденост, сегменти – това показва колко внимание сме отделили на подреждането на текста в нашата автобиография. Също така изпращането на една и съща автобиография, с която кандидатстваме на всевъзможни места, показва неглижирано отношение към CV-то, следователно и работата ни ще бъде „през пръсти“. Добре е когато кандидатстваме за дадена длъжност, да прегледаме и поправим нашата автобиография, за да показва тя качествата, които са подходящи за свободното работно място. Например не е удачно да изпращаме автобиография, в която сме описали нашата предишна работа като бариста, за да кандидатстваме за работа като агент недвижими имоти.

трудна за четене автобиография – в усилията си да включим колкото се може повече умения, които имаме, може да направим автобиографията ни да изглежда претрупана. Визуално много дългите параграфи и малкото бели полета в листа уморяват погледа и показват претрупаност. Човека, който ще чете вашето CV е готов да чете точно това – CV, а не романи и повествования.

Нека да се опитаме да подредим автобиографията си и да не изпадаме в излишни словоизлияния – в офиса, в който кандидатстваме със сигурност са получени хиляди автобиографии.

Друга грешка е в стремежа си да се отличим от останалите, да представим текста от  документа върху цветна хартия или върху картинка. Това прави четенето още по-трудно и, повярвайте, автобиографията ви ще бъде изхвърлена, преди да бъде прочетен и един ред от нея.

твърде дълга или твърде къса – неписано правило е, че перфектната автобиография е от около 2 страници, отпечатани на два отделни листа. Разбира се, че има изключения – ако едва сега започвате работа, възможно е документа да е по-кратък, или по-дълъг, ако имате дълги години стаж.

man-didnt-go-to-office-for-6-years-and-nobody-noticed-980x457-1455787490_980x457Ако сега започвате да си търсите работа, покажете вашите умения, като включите личните си постижения в училище, колеж, университет или ако някъде сте изкарали стаж.

Ако имате прекалено голям опит, натрупан в различни предприятия, това може да се разгледа и като несериозно отношение към работата от ваша страна или непрофесионализъм. Опитайте се да представите само тези места, на които сте работили и са сходни с позицията, по която кандидатствате.

Ако имате дълъг стаж на високо ниво, все пак опитайте се да опишете основните неща, които са най-важни, като леко загатнете другите – по такъв начин няма да затормозявате четеца, но в същото време той ще знае, че има още неща, които може да научи за вас – ето ви и отворената врата към интервюто!

Отделянето на достатъчно време за написването на хубава автобиография ни отваря ред по ред вратите към постигане на целите. Имайте търпение и действайте поетапно. Постигането на голямата цел е съвкупност от постигане на множество по-малки цели, които водят към нея. Тук има и още идеи, които могат да ни помогнат за правилното оформяне на документите за работа.

19 Comments to “Как изглежда една хубаво написана автобиография? Неща, които трябва да включим и грешки, които да не допускаме при оформянето й”

  1. Эффективное теплоизоляция фасадов — прекрасие и сбережение в жилом здании!
    Согласитесь, ваш дом заслуживает высококачественного! Теплоизоляция внешних стен – не просто решение для экономии на отопительных расходах, это вложение денег в удобство и долговечность вашего жилья.
    ? Почему термоизоляция с нами-мастерами?
    Профессионализм: Наши мастера – опытные мастера. Мы все заботимся о каждом аспекте, чтобы обеспечить вашему дому идеальное воздухонепроницаемость.
    Расценки теплосбережения: Мы все ценим ваш бюджетные возможности. [url=https://stroystandart-kirov.ru/]Стоимость утепления стен снаружи за 1[/url] – от 1350 руб./кв.м. Это инвестиция в ваше комфортабельное будущее!
    Энергосберегающие решения: Забудьте о термопотерях! Материалы, которые мы используем не только сохраняют теплоту, но и дарят вашему дому новый уровень комфорта энергоэффективности.
    Обустройте свой дом уютным и привлекательным!
    Подробнее на [url=https://stroystandart-kirov.ru/]интернет-ресурсе
    [/url]
    Не покидайте свой загородный дом на произвольное стечение обстоятельств. Доверьтесь нашей команде и создайте уют вместе с нашей командой!

  2. The most common reasons for infidelity between couples are infidelity and lack of trust. In an age without cell phones or the internet, issues of distrust and disloyalty were less of an issue than they are today.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *