Обща информация за програмата CSCS и видовете карти

 

Construction Skills Certification Scheme или накратко CSCS е програма за безопасност в строителната индустрия и е задължителна. Целта на тази програма е да обучи всички кандидати на най-основните неща за поддържане на безопасността на работното място. Картата CSCS показва, че вие сте взели успешно теста за безопасност и вече имате необходимите знания и умения за безопасна работа по обекти. Задължително трябва да имате такава карта, ако искате да ви допуснат да работите на строителен обект. Почти всички работодатели ще ви искат карта CSCS, за да ви наемат да работите за тях.

Видове карти CSCS

Картите CSCS са няколко вида, според това какви квалификации и умения притежавате:

  • Карта CSCS в зелен цвят – това е най-често срещаната карта, която е подходяща за общи работници, дърводелци, бояджии, мазачи и за хора, които се занимават с гипсокартон.
  • Карта CSCS в червен цвят – това е карта за супервайзъри, опитни техници и мениджъри.
  • Карта CSCS в син цвят – картата е за работници с второ ниво QCF (NVQ/SVQ).
  • Карта CSCS в златист цвят – карта, подходяща за супервайзъри или опитни техници и работници, които имат трето ниво QCF (NVQ/SVQ).
  • Карта CSCS в черен цвят – това е карта за лица, които са на позиция мениджър. Условието за придобиване на черна на цвят карта CSCS е да имате пето ниво QCF (NVQ/SVQ).

Водопроводчиците нямат нужда от карта CSCS. Картите необходими за работа като водопроводчик се наричат JIB.

Изкарване на карта CSCS

Трябва да преминете успешно тест за безопасност – Health and Safety Test. Той се състои от 50 въпроса, от които трябва да познаете 47 или казано по друг начин, имате право на 3 грешни отговора. Времето за работа, с което разполагате е 45 минути.

Тестовете за безопасност са различни, според уменията и квалификациите на кандидата. Ако ще работите като бояджия, дърводелец, мазач, общ работник или ще се занимавате с гипсокартон ще трябва да преминете тест наречен „Operative Health and Safety Test”.

Местата, на които може да направите теста се наричат тест центрове. Такива центрове има из цялата страна и най-вероятно има такъв и близо до вас. Запазете си дата и час за теста на адрес CSCS.uk.com  и незабравяйте да вземете със себе си документ за самоличност когато се явите на изпита, защото ще ви изискат такъв. Освен него ще трябва да представите и писмото за потвърждение, което ще получите по имейл след като заплатите таксата за теста.

Когато преминете теста за безопасност ще получите сертификат, който трябва да изпратите на посочен адрес, заедно с попълнен формуляр, който ще намерите на официалния сайт CSCS.uk.comКогато картата ви стане готова ще я получите по пощата.

Таксата за теста е 17,50GBP, а цената на картата е 30GBP.

Ако имате някакви въпроси или затруднения, може да се обърнете към някоя българска агенция, която е специализирана в сферата, например BookCSCS.

5 Comments to “Обща информация за програмата CSCS и видовете карти”

  1. My programmer is trying to persuade me to move to .net
    from PHP. I have always disliked the idea because
    of the expenses. But he’s tryiong none the less.

    I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year
    and am nervous about switching to another platform.
    I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it?

    Any help would be greatly appreciated!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *