Промените в трудовия пазар и как да се адаптираме към тях

news__8a83c52364ad280dab2b688135f5a6aeПазарът на труда непрекъснато се променя, особено от началото на XXI век, и основната причина за това е невероятното развитие на технологиите. Виртуалните работни места, нарастването на автоматизираните задачи, появата на нови организационни структури заради интернет, глобализацията и бързината на промените създадоха безпрецедентна рамка за наемането на работна ръка.

Новият пазар на труда изисква нов начин на мислене, фокус върху нови умения, постоянно развитие и същевременно запазване на стабилна позиция на пазара и огромна степен на гъвкавост. И още нещо – ставаме все по-различни, интернационални, мултикултурни, проектно ориентирани и работещи с кратки срокове и се налага да бъдем подготвени, тъй като тези промени засягат всеки един от нас.

Трябва да се изправим пред предизвикателството да променим конвенционалното мислене. Трябва да разберем колко бързо се променя начинът на наемане на работна ръка и да сме подготвени. Какво означават тези промени лично за нас? От какви компетенции и умения се нуждаем? Как ще изглеждат компаниите в бъдеще?

Следвайте промяната

През XXI век все по-малко хора имат работно време. Много от тях работят в неделите, съботите или вечер. Това е факт. Изглежда, вече трудно можем да разграничим личния си живот от служебния. На фона на това, че можем да бъдем намерени винаги и да работим отвсякъде, управлението на времето (time management) стана ключово, тъй като се налага да “жонглираме” с времето 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Има твърде много неща, които се “застъпват”.

За да намерим своя баланс между работа и личен живот, не трябва да се борим с това, а напротив – трябва да намерим решения, които водят до подходящо управление на времето, ефективни преценки и комуникация, адекватно делегиране на задължения и други подобни “меки умения”. Проблемът е, че имаме професионални знания, но нямаме тези умения и това ни носи стрес, фрустрация и в някои случаи “прегаряне” (без да броим ефекта, който всичко това оказва върху семействата ни). При всички случаи промените ще продължават да бъдат част от тази учудващо бързо развиваща се бизнес среда и трябва да бъдем готови, подготвени и способни да ги предвидим.

Работа от всяко място – офисът придобива нов смисъл

Една от най-важните характеристики на новите професионалисти на пазара на труда е свързана с новото разбиране за офис. На английски думата вече дори се е превърнала в глагол – Where will you office today, т.е. “Къде ще работиш днес”. Все по-голям брой млади професионалисти и фрийлансъри вече работят от кафенета, откъдето отговарят на имейли, използват скайп или провеждат срещи, за да бъдат винаги “синхронизирани” със своя виртуален живот. Това означава по-ниски организационни разходи, гъвкавост и мобилност.

Като се има предвид, че все по-голям брой хора работят от вкъщи, доста служители работят дистанционно по проекти и множество млади амбициозни професионалисти използват споделени пространства и като цяло се нуждаят единствено от wi-fi, човек се чуди какво ще правят в бъдеще организациите със своите офиси. Да кажем например, че прекарвате всеки ден 30 мин. като карате в час пик, и още 15 мин., за да стигнете до колата си и от нея до офиса. Това е час и половина на ден, седем часа и половина на седмица и около 300 – 400 часа на година, като прибавим и отпуските и почивните дни.

Представете си какво бихте могли да направите с тези допълнителни 400 часа на година. Пътуването носи негативи не само за вас, за вашите връзки с хората и за околната среда – то е лошо и за бизнеса. Още повече че размерът на компанията вече няма особено значение и малки фирми могат да имат огромно влияние.

Необходими компетенции

Много служители смятат, че могат да напреднат в кариерата само ако постигнат по-високо академично ниво. Това разбиране беше силно разколебано през последните 15 години, но все още много хора мислят така. По-високото академично ниво не означава задължително по-висока заплата или допълнителни компетенции. Това е така, тъй като университетската степен (особено в сферата на бизнеса) е повече базирана върху теоретичните познания, отколкото върху практиката. През XXI век компаниите търсят компетентност.

Проблемът е, че университетите не се фокусират върху това да ни преподават компетенции, а върху знанията. Как мога да стана по-добър в областите, в които организацията ще ме оценява? Това са обикновено области като лидерство, комуникация, работа в екип, умения за презентиране и др. Тези умения се научават – в повечето случаи – в практиката или, както се казва, “на място”. Те трябва да бъдат подпомогнати от уъркшопове и семинари, както и от методи за обучение с практическа насоченост.

Винаги трябва да си задаваме въпроса какво от нужния ни арсенал от компетенции ни липсва. Нуждая ли се от нови умения? Как мога да стана по-добър/добра? Как мога да се справя с този проблем? Отговорите може да намерим по време на някой семинар или уъркшоп, в безплатен онлайн курс или дори в програма за получаване на даден сертификат, който ще “потвърди” придобиването на някакво умение.

Непрекъснато професионално развитие

Въпреки нарастващата безработица в Европа и в много други части на света за много компании е изключително трудно да намерят точния човек с точните умения за дадена позиция. Университетите са горди, че подготвят чудесни специалисти, а работодателите смятат, че тези специалисти имат нужда от допълнително обучение и са лошо подготвени. Това, което трябва да разберем, е фактът, че трябва непрекъснато да инвестираме в себе си, ако искаме да останем търсени служители. Една от възможностите е да се специализираме в дадена област чрез допълнителна квалификация и накрая да се пресертифицираме, за да продължим да развиваме уменията си.

Да се сертифицираш със сигурност може да бъде полезно, особено поради факта, че за да задържиш сертификата, трябва да актуализираш познанията си и да вземаш кредити, които трябва да изпращаш в съответната асоциация, която го е издала. Това е от полза не само на сертифицирания служител, но и на мениджъра “Човешки ресурси”, който може да верифицира този факт с асоциацията и също да потвърди, че кандидатът е актуализирал знанията си.

Възможностите за почасова работа, както и за работа на свободна практика се увеличават, вече е наложително да мислим за изграждането на собствената ни “лична марка” – и във виртуалното пространство, а и не само.

Личен брандинг

Нарастването на броя на малките компании и стартъпите като цяло, нерелевантността на класическото разбиране за офис и все по-големият дял на почасовата работа и тази на свободна практика ни води до необходимостта да започнем изграждането на своята “лична марка”. Служителите все по-малко се застояват само в една компания и непрекъснато участват в различни проекти. Ето защо става задължително винаги да си оставяме “следа” от всеки проект и да го вписваме в професионалната си история – така изграждаме своя личен брандинг.

Диверсифицирането на работната ръка, нарастването на дистанционната заетост, виртуалните организации, намаляващото значение на размера на компаниите, както и автоматизацията изискват от всички нас да следваме тенденциите, да ги подложим на оценка и да се подготвим. Един от чудесните примери за изправяне на един конвенционален бизнес инструмент пред истинско предизвикателство е случая с годишната оценка на служителите, което подкрепя горните аргументи.

Промените са непрекъснати и постоянни. Те принуждават компаниите, работодателите и служителите също да се променят. Тези промени ще продължават и ние трябва да сме подготвени да управляваме своята кариера. И не забравяйте, че успехът е там, където се пресичат подготовката и възможността.

10 Comments to “Промените в трудовия пазар и как да се адаптираме към тях”

  1. Szpiegowskie telefonu – Ukryta aplikacja śledząca, która rejestruje lokalizację, SMS-y, dźwięk rozmów, WhatsApp, Facebook, zdjęcie, kamerę, aktywność w Internecie. Najlepsze do kontroli rodzicielskiej i monitorowania pracowników. Szpiegowskie Telefonu za Darmo – Oprogramowanie Monitorujące Online. https://www.xtmove.com/pl/

  2. Monitoruj telefon z dowolnego miejsca i zobacz, co dzieje się na telefonie docelowym. Będziesz mógł monitorować i przechowywać dzienniki połączeń, wiadomości, działania społecznościowe, obrazy, filmy, WhatsApp i więcej. Monitorowanie w czasie rzeczywistym telefonów, nie jest wymagana wiedza techniczna, nie jest wymagane rootowanie. https://www.mycellspy.com/pl/tutorials/

  3. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]защита от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]скликивание рекламы директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]скликивание в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]защита от склика[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]защита от скликивания в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]как скликивать рекламу конкурентов в яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]скликивание в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]яндекс директ скликивание[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]директ скликивание[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]скликивание яндекс директа[/url].

  4. [url=https://oblacco.com/kak-zapravit-xolodilnik/]Левша Ремонт холодильника свияга[/url].
    [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]levsha Ремонт холодильников на дому недорого[/url].
    [url=https://chudetstvo.ru/stati/zhilyo-i-byt/17626-holodilnik-remontirovat-nelzya-kupit.html]levsha-remont.ru Ремонт холодильников ноу фрост на дому[/url].
    [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]Ремонт холодильника в Левша[/url].
    [url=https://www.fcw.su/poleznaja-43/prodlevaem-srok-sluzhby-stiralnoi-mashiny.html]Ремонт холодильника Левша Ремонт[/url].
    [url=https://vyborremont.ru/store/levsha-remont179/]Ремонт холодильника side by side levsha-remont[/url].
    [url=http://coffeet.ru/raznoe/remont-xolodilnikov-v-shhelkovo.html]Диагностика холодильника на дому цена[/url].
    [url=http://vnoginske.ru/12422-remont-xolodilnikov-v-noginske.html]Хороший ремонт холодильников[/url].
    [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]Ремонт встроенных холодильников на дому[/url].
    [url=http://vnoginske.ru/12422-remont-xolodilnikov-v-noginske.html]Вызвать мастера по ремонту холодильников[/url].

  5. [url=https://render.ru/ru/artist/252678/about]Волна Теплицу[/url].
    [url=https://www.intensedebate.com/people/Teplica52]теплица52 Теплица из поликарбоната ширина 2[/url].
    [url=http://vomske.ru/news/13902-kak_vybrat_mesto_dlya_teplitsy/]Теплицы производители скидки[/url].
    [url=https://www.twitch.tv/teplica52/about]Теплицы[/url].
    [url=https://rutube.ru/channel/30633534/about/]Теплицы купить недорого[/url].
    [url=https://www.imdb.com/user/ur163641901/]teplica52.ru Купить теплицу с установкой[/url].
    [url=https://issuu.com/teplica]Теплица купить недорого teplica52[/url].
    [url=https://peatix.com/user/17455941/view]Купить оцинкованную теплицу Волна и ВИТА[/url].
    [url=https://render.ru/ru/artist/252678/about]Купить теплицу с доставкой и сборкой[/url].
    [url=https://forum.ixbt.com/users.cgi?id=info:>1742038]Теплица с доставкой от производителя цена[/url].
    [url=https://hub.docker.com/u/teplica52]Купить теплицу из трубы teplica52[/url].
    [url=https://hub.docker.com/u/teplica52]Теплицы от производителя прямостенные Теплица52[/url].
    [url=https://www.intensedebate.com/people/Teplica52]Теплицы производители скидки[/url].
    [url=https://gab.com/teplica52]Теплицы прямостенные из поликарбоната купить[/url].
    [url=https://artistecard.com/Teplica52]Теплицы из поликарбоната цены отзывы[/url].
    [url=https://bbpress.org/forums/profile/teplica52/]Теплица из поликарбоната цены[/url].
    [url=https://www.mixcloud.com/teplica52/]Волна Купить теплицу в рассрочку[/url].
    [url=https://gitlab.com/Teplica52]теплица52 Теплица капелька[/url].
    [url=https://lit.link/en/teplica52]Теплицы из поликарбоната цены отзывы[/url].
    [url=https://bbpress.org/forums/profile/teplica52/]Теплицы купить от производителя[/url].
    [url=https://sketchfab.com/Teplica52]Дешевые теплицы производителя[/url].
    [url=https://dzerjinsk.ru/news/gde-zakazat-sovremennye-polikarbonatnye-teplitsy-dlya-ovoshchei-i-yagod]teplica52.ru Теплица от производителя цена[/url].
    [url=https://eva.ru/passport/1106704]Стоимость теплицы из поликарбоната teplica52[/url].
    [url=https://www.instapaper.com/read/1591389005]Дешевые теплицы из поликарбоната цены Волна и ВИТА[/url].
    [url=https://www.rohitab.com/discuss/user/1200603-теплицы-волна-Рё-вита/]Теплица цена[/url].
    [url=https://disqus.com/by/teplica52/about/]Купить теплицу от производителя цена[/url].
    [url=https://www.reddit.com/user/Teplica52/]Дешевые теплицы с доставкой купить teplica52[/url].
    [url=https://www.reddit.com/user/Teplica52/]Теплица из поликарбоната цена Теплица52[/url].
    [url=https://www.reddit.com/user/Teplica52/]Дешевые теплицы с доставкой купить[/url].
    [url=https://forum.ixbt.com/users.cgi?id=info:>1742038]Теплицу купить по акции от производителя[/url].
    [url=https://eva.ru/passport/1106704]Теплица капелька[/url].
    [url=https://www.plasticsouz.ru/teplica.htm]Сколько стоит теплица из поликарбоната[/url].

  6. [url=https://www.tinkoff.ru/invest/social/profile/userator/263347f3-ee90-44a7-92d4-9a26a3ca285d/]https://dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://similars.net/alternatives-to/dzen-remont.ru]https://dzen-remont.ru/[/url].
    [url=http://www.remont-fridge-tv.ru/station/severo-vostochnyj/otradnoe/]Дзен ремонт стиральных[/url].
    [url=https://dzenremont.onepage.website/]Дзен ремонт стиральных[/url].
    [url=https://www.openstreetmap.org/user/Michail77]dzen remont[/url].
    [url=https://www.qth.spb.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=dzen077]Дзен-ремонт ру[/url].
    [url=https://dialogs.yandex.ru/store/skills/d3a6a41a-remont-stiral-nyh-mashin-sp]dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://www.qth.spb.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=dzen077]Дзен ремонт холодильников[/url].
    [url=http://service-galaktika.ru/main/remont_stiralnih_mashin.html]Dzen Remont[/url].
    [url=https://writeablog.net/dzen/img]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://www.openstreetmap.org/user/Michail77]Dzen Remont[/url].
    [url=https://penzu.com/public/f050a824]Дзен ремонт[/url].
    [url=http://www.remont-fridge-tv.ru/station/severo-vostochnyj/otradnoe/]Дзен-ремонт ру[/url].
    [url=https://similars.net/alternatives-to/dzen-remont.ru]Dzen Remont[/url].
    [url=https://telegra.ph/Remont-duhovyh-shkafov-na-domu-v-Sankt-Peterburge-03-21]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://www.cossa.ru/profile/?ID=176474]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://about.me/remont-stiralnih-spb]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://writeablog.net/dzen/img]dzen_remont[/url].
    [url=https://dialogs.yandex.ru/store/skills/d3a6a41a-remont-stiral-nyh-mashin-sp]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
    [url=https://www.zsmspb.ru/articles/349-slomannyi-pribor-remont-ili-pokupka-novogo.html]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://www.arbaletspb.ru/forum/show33/]Дзен ремонт стиральных[/url].
    [url=https://writeablog.net/dzen/img]dzen remont[/url].
    [url=https://postheaven.net/dzen/remont-varochnykh-panelei-na-domu-v-sankt-peterburge]Дзен-ремонт ру[/url].
    [url=https://arbaletspb.ru/forum/show44/]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=http://www.remont-fridge-tv.ru/station/severo-vostochnyj/otradnoe/]dzen_remont[/url].
    [url=https://www.zsmspb.ru/articles/349-slomannyi-pribor-remont-ili-pokupka-novogo.html]dzen remont[/url].
    [url=https://remont-spb.hatenablog.com/entry/2023/05/17/232354]Дзен ремонт стиральных[/url].
    [url=https://dialogs.yandex.ru/store/skills/d3a6a41a-remont-stiral-nyh-mashin-sp]dzen_remont[/url].
    [url=https://forum.expert-cm.ru/index.php?topic=6641.135]Dzen Remont[/url].
    [url=https://remont-spb.hatenablog.com/entry/2023/05/17/232354]Дзен ремонт стиральных[/url].
    [url=https://servis-remont.amebaownd.com/]www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://about.me/remont-stiralnih-spb]DZEN-remont.ru[/url].

  7. [url=https://www.projectnoah.org/users/a79346392]vc.ru[/url].
    [url=https://amazingradio.com/profile/andy6]vc.ru[/url].
    [url=https://www.babelcube.com/user/andy-andy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.exchangle.com/andyandy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.quia.com/profiles/anandy168]vc.ru[/url].
    [url=https://www.sandiegoreader.com/users/andyandy/]vc.ru[/url].
    [url=https://influence.co/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://www.exchangle.com/andyandy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.exchangle.com/andyandy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.designspiration.com/a79346392/saves/]vc.ru[/url].
    [url=https://anyflip.com/homepage/dgkcd]vc.ru[/url].
    [url=https://www.free-ebooks.net/profile/1555981/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://codepen.io/Andy-the-scripter]vc.ru[/url].
    [url=https://experiment.com/users/aandy7]vc.ru[/url].
    [url=https://buonacausa.org/user/andy-andy]vc.ru[/url].
    [url=https://allods.my.games/forum/index.php?page=User&userID=142311]vc.ru[/url].
    [url=https://experiment.com/users/aandy7]vc.ru[/url].
    [url=https://teletype.in/@andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://www.babelcube.com/user/andy-andy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.storeboard.com/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://coub.com/e24bec2c0c8e4517a4a6]vc.ru[/url].
    [url=http://hawkee.com/profile/6515944/]vc.ru[/url].
    [url=https://codepen.io/Andy-the-scripter]vc.ru[/url].
    [url=https://amazingradio.com/profile/andy6]vc.ru[/url].
    [url=https://www.catchafire.org/profiles/2763018/]vc.ru[/url].
    [url=https://www.divephotoguide.com/user/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://teletype.in/@andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://sketchfab.com/a79346392]vc.ru[/url].
    [url=https://www.weddingbee.com/members/a79346392/]vc.ru[/url].
    [url=https://app.roll20.net/users/13178306/andy-a]vc.ru[/url].
    [url=https://www.naucmese.cz/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://cs.trains.com/members/andy43/default.aspx]vc.ru[/url].

  8. ラブドール 海外 こんにちは!私は以前にこのウェブサイトに行ったことがあると誓ったかもしれませんが、いくつかの投稿を閲覧した後、それが私にとって新しいことに気づきました。

  9. [url=https://mostep.ru]Теплицы из поликарбоната купить н новгород[/url].
    [url=https://mostep.ru/]Теплица цена[/url].
    [url=https://mostep.ru/#1]Заказ теплиц[/url].
    [url=https://mostep.ru/#2]Теплицы 2 5 м ширина[/url].
    [url=https://mostep.ru/#3]Недорогие прямостенные теплицы[/url].
    [url=https://mostep.ru/#4]Теплица с доставкой от производителя цена[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *