Работата в ресторант – добър източник на доходи в Лондон

serviceЛондон, като всички големи западни градове, предоставя хиляди възможности за работа. Когато пристигнат в Лондон, за хората които търсят работа, първият вариант често е сектора на общественото хранене. Именно в този сектор работят голяма част от чужденците, с или без опит.

Предимството на тези работни места е, че те са лесно достъпни за чужденци с начални познания по английски език, и това е един добър начин за по-бързо подобряване на езиковите им умения. За да намерите работа в ресторант или кръчма, може да посетите Jobcentre или някой от интернет сайтовете с обяви за работа (например gumtree), или пък можете да обикаляте от врата на врата с копие на автобиографията си.

Надя, 33, сервитьорка в Ottolengui, модерен ресторант в Angel казва:

„Току-що бях уволнена от предишната ми работа като сервитьорка в ресторант в Нотинг Хил, когато на следващия ден разбрах от обява в gumtree за друга свободна позиция като сервитьорка. Седмица по-късно бях наета и започнах новата си работа в Отоленги“.

Гъвкавостта е важна в този вид работа. Може да бъдете уволнени без предизвестие по всяко време, но намирането на нова работа в рамките на няколко дни е сравнително лесно. Обикновено почасовата ставка е £7.20 / час – минималното заплащане в Обединеното кралство.

„Вярно е, че не изглежда много, но това не включва бакшишите, които понякога могат да удвоят или дори утроят заплатата ми“.

Едно от предимствата на работата в ресторант са именно бакшишите, които са широко разпространени в Англия. В зависимост от това в кой ресторант работите, някои ресторанти автоматично начисляват 12.5% ​​бакшиш към сметката, който след това се разделя между персонала и добавя към заплатите им всеки месец. В други случаи клиентите могат да оставят и повече пари, които са си само за вас. Понякога всички бакшиши биват поставяни в буркан или кутия и след това се разпределят между сервитьорите, а понякога дори и с кухнята – зависи от практиките в даденото заведение.

Когато бакшиша влиза в сметката, все още се плащат 20% данък, но ако клиентите просто ви оставят пари на масата, е по-лесно да не ги декларирате. Надя обяснява:

„В ресторанта, където работя,  таксата за сервиз не е включена в сметката. Клиентите оставят толкова, колкото сами преценят. Дори и да получавам минималната почасова ставка, с бакшишите удвоявам заплатата си всеки месец“.

Имайте предвид, че в тази сфера често се работи в неделя или на официални празници. И това не води до увеличаване на почасовата ставка. Работното време често е различно, но при повечето ресторанти, предлагащи закуска, обяд и вечеря, се работи на смени. Обикновено те не надхвърлят 8 часа, но правилата в Обединеното кралство са относително гъвкави, така че “двойните смени” също не са изключени.

В повечето случаи, работната седмица не може да надвишава 45 часа, или около 8 часа на ден.

2 Comments to “Работата в ресторант – добър източник на доходи в Лондон”

  1. Que dois-je faire si j’ai des doutes sur mon partenaire, comme surveiller le téléphone portable du partenaire? Avec la popularité des téléphones intelligents, il existe désormais des moyens plus pratiques. Grâce au logiciel de surveillance de téléphone mobile, vous pouvez prendre des photos à distance, surveiller, enregistrer, prendre des captures d’écran en temps réel, la voix en temps réel et afficher les écrans du téléphone mobile.

  2. Vous pouvez également personnaliser la surveillance de certaines applications, et il commencera immédiatement à capturer régulièrement des instantanés de l’écran du téléphone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *