Как се става електротехник във Великобритания?

electrician

Професията Електротехник в Обединеното кралство е добре заплатена и доста търсена.

По тази причина има и висок интерес към нея. Нашата фирма HELP4BG предлага няколко вида курсове за електротехници и по-долу ще обясня как се става електротехник в Обединеното кралство. Ще направя тези пояснения въз основа на дългогодишния си опит и квалификациите, които аз имам на Острова.

В моите квалификации влизат 16th, 17th and 18th Edition, Inspection and Testing 2391, Portable appliance testing, Emergency lighting installations. Имал съм златна JIB (ECS) карта аpproved electrician, бил съм и NICEIC супервайзър.

Има два начина да станете електротехник във Великобритания.

Първият начин е да нямате никакви електротехнически квалификации от България (чужбина) и да нямате опит като електротехник.

При този вариант ви трябва да запишете колеж, за да карате всичко отначало – има няколко начини за това, които включват дълги курсове и по-кратки такива,  а и общо излизат над 7000 паунда.

Ако искате да започнете отначало, трябва да имате доста добър английски и по тази причина няма смисъл да ви обяснявам нещата, а просто давам линк към сайт, където е обяснено.

Имаме и статии на български https://rabotavuk.com/

и тази https://rabotavuk.com/

Минава се през потвърждаване на различни начални нива и после се държи NVQ 3 и AM2

Втори вариант.
Нека го разгледаме по-подробно. Става въпрос за сънародници, които са завършили в чужбина и са работили като електротехници.

Ако сте завършили квалификация в чужбина като електротехник, първата стъпка ще е, ако искате да се пробвате да видите дали ще може да приравните дипломата си и да ви я признаят и дадат NVQ 3 за електротехник. Това с приравняването може да отнеме месеци и да струва малко над 400 паунда.

Ако сте работили като електротехник над 5 години, но нямате квалификация (сертификат, диплома), която да ви бъде приравнена във Великобритания, може да прескочите началните нива 1 и 2 и направо да вземете NVQ3 зa електротехници с опит.

Това NVQ3 се изкарва без да се ходи в класна стая, записвате се, дават ви задачи, вие правите снимки, видео – един вид портфолио – и изпитващият ви проверява и разпитва. Ако направите всичко правилно, получавате сертификат за NVQ3.

Toва го изпълнявате на работното си място. Цените за този вид NVQ са 4 цифрени и варират в зависимост как , къде го карате и каква помощ имате. Общо стигат до малко над 2000 паунда.

Нека обобщя:

Дали сте имали електрически квалификации от чужбина и 5 годишен опит като електротехник, или не сте имали, в един момент вие трябва да придобиете NVQ3 във Великобритания.

Единия начин е като опитате да приравните квалификацията от чужбина и вземете NVQ3, или да изкарате квалификация за NVQ3 тук в колеж.
Тези без 5 годишен опит като електротехници, преди да изкарат NVQ3, трябва да изкарат NVQ1 и NVQ2.

Когато сте се сдобили с NVQ 3, остава още само една стъпка преди да можете да вземете необходимите документи за електротехник и да работите на обекти.

Става въпрос за курс, който се нарича АМ2

AM2 е Achievement Measurement 2 (в превод Измерване на Постиженията 2) – практически тест за проверка на уменията, провеждан от National Electrotechnical Training (NET).

Възможно е да държите този тест в два случая:

  • ако сте преминали стажа Electrical Installation Apprenticeship (C&G 2357)
  • или сте електротехник с квалификации от чужбина.

Изисквания към кандидатите:

При този изпит вие трябва да демонстрирате, че притежавате ниво на компетентност в следните области:

  • разбиране на спецификации, скици и диаграми
  • оценка на риска, безопасност на труда
  • безопасни изолации
  • планиране и подготовка за инсталиране, спиране и свързване на системи за окабеляване
  • проверка, тестване и сертифициране на електрически инсталации
  • диагностика на повреди и отстраняване на неизправности
  • разбиране и прилагане на промишлени процедури, работни практики и изисквания на закони и други нормативи

От вас ще се изиска да работите върху:

  • осветителни и електрически вериги
  • трифазни разпределителни табла и вериги
  • системи за централно отопление и устойчиви енергийни системи
  • вериги и устройства за обезопасяване
  • система от данни за окабеляване

В какво се състои изпитът АМ2?

Оценяването е разделено на няколко секции:

  1. Секция А1 – Оценка на риска и безопасна изолация – 1 час
  2. Секция А – Сложна (комбинирана) инсталация – 8ч 30мин.
  3. Секция В – Проверка, тестване и сертифициране – 3ч 30 мин.
  4. секция С – Диагностика на повреди – 2ч
  5. Секция D – Он-лайн изпит – 1 час

Всички секции трябва да бъдат завършени в рамките на определеното време съгласно изискванията на актуалните регулации IEE Wiring Regulations (BS7671). От вас ще се изисква да работите върху елементите на стандартния АМ2 тест като използвате скици, диаграми на веригите и писмени инструкции.

Ще ви бъде разрешено да ползвате настоящето издание на IEE Wiring Regulations, IEE On-Site Guide and to the IEE Guidance Note no.3 Inspection and Testing.

За да може да поръчате обаче тази карта се изисква да имате сертификат, който се нарича в момента 18th Edition.

Той се придобива след кратък курс от около 3 дни и изпит на компютър.

Целта е да докажете, че имате познания за най-новите електрически регулации, които са включени в British Standards 7671.

Цената на курса варира от 400 до 650 паунда, зависи кога, къде и как се кара курса. Нашата фирма може да ви съдейства да го придобиете лесно и бързо.

Когато вече сте се сдобили и с AM2, следващата стъпка е да се поръча самата златна JIB (ECS) карта, която струва около 40 паунда.

Освен тези квалификации има и други – за тестване, дизайн и други неща.

Една от най-популярните квалификации, която мнозина се стремят да получат някой ден, е Inspection and Testing. Има няколко вида такива квалификации. Когато придобиете нея, вие ще може да правите електрически тестове и давате сертификати за инсталации. Можем да ви съдействаме и за тази квалификация, която се придобива чрез 6 дневен курс включващ практически и теоретичен изпит.

Освен квалификациите, които се изискват, за да сте пълноправен електротехник и може да подписвате документи (еквивалент на акт 16), се изисква да сте член на организация като NICEIC.

За да станете такъв, трябва да имате задължителните квалификации, да кандидатствате, да платите такса, да се съгласите, че ще работите по стандартите, които те искат.

Така също те ще ви правят ревизия всяка година и ще си плащате годишна такса.
Този вид NICEIC електротехници имат възможност да печелят повече, заради тяхното членство към NICEIC.

Има и други начини да се работи като електротехник във Великобритания.

Доста сънародници работят като такива без да имат необходимите документи, които изброих по-горе. Те работят най-често на частни обекти, където никой не им иска да издават сертификати или да кажем на даден обект има 3-ма електротехника, двама от тях са без документи и един е с документи. Тримата работят по инсталацията, но само този с документите се подписва и се води официално, че е свършил работата.

В такива случаи този, който е с документ, получава по-високото заплащане.

Друг начин да работите електротехническа работа без документи е да вземете ESC карта за помощник електротехник (Electrical Labourer), да влезете на обект като помощник електротехник, но всъщност да работите като електротехник.

Същата схема използват строителни майстори като дърводелци, бояджии, мазачи на някои обекти. Вместо да карат NVQ2 и синя CSCS карта, които ще им струват 786 паунда, те изваждат NVQ1 и зелена CSCS карта за общ работник, които струват около 200 паунда.

С този документ за общ работник те влизат на строителен обект и вътре работят като майстори. Само да предупредя, че този номер не минава навсякъде. На много обекти започнаха да държат на документите и ако си със зелена карта, не можеш да работиш като майстор.

Нашата фирма може да ви съдейства да си изкарате ECS карта като общ работник. Цената й излиза около 300 паунда.

Надявам се, че успах да обясня подробно как може да се работи като електротехник във Великобритания.

Ако имате нужда от някоя от изброените квалификации за електротехници, свържете се с нас:

тел. 077 8606 7076, 0208 144 8408 или пишете на имейл [email protected] както и на FB Messenger.

12 Comments to “Как се става електротехник във Великобритания?”

  1. Keyloggers são atualmente a forma mais popular de software de rastreamento, eles são usados para obter os caracteres inseridos no teclado. Incluindo termos de pesquisa inseridos em mecanismos de pesquisa, mensagens de e – Mail enviadas e conteúdo de bate – Papo, etc.

  2. Atualmente, o software de controle remoto é usado principalmente na área de escritório, com funções básicas como transferência remota de arquivos e modificação de documentos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *