Как да разширите бизнеса си от „малък бизнес“ в „бизнес за милиони“

Вече сте започнали и работите успешно. Но има един въпрос – дали да разширите бизнеса си още. Разширяването на бизнеса е смело решение. За много малки компании, продажби за £250,000 или £500,000 е като да достигнат базовият лагер на път към Еверест. Там е удобно, комфортно и няма рискове. Но също така това е само част от пътя, а не крайната точка

След световната финансова криза ви е простено, ако прецените, че тук ви е удобно и се пазите от рискове. Но във Великобритания негативните влияния за бизнеса останаха доста назад в годините и икономическите показатели достигнаха  добро ниво, което може да ви даде смелост да продължите нагоре.

Разрастването на малък бизнес в бизнес с възвращаемост за милиони е  комплексна задача. Вие трябва да създадете ново търсене и да можете да го удовлетворите, като същевременно трябва да успеете да се справите с допълнителния натиск, съпътстващ растежа на бизнеса. Ето и някои начини:

  1. Създайте ясно предложение за това колко ще спечели потребителят

Преценете има ли пазар за това, което предлагате и търсена стока или услуга ли е? Според Марк Пиърсън, основател на Myvouchercodes.co.uk, успеха им се дължи на това, че са създали ясно предложение за това, как работи сайта, в който всички страни са се възползвали. „Има за всички – посетителите на сайта спестяват пари, използвайки ваучери и отстъпки. Търговците пък печелят повече пари, понеже ние им изпращаме клиенти. Самият сайт печели от комисионната, платена от търговците, които са направили успешни продажби.“

Този виртуозен кръг се оказва доста успешен. През първата година възвращаемостта е £300,000 с първоначална инвестиция £300, а в четвъртата година възвращаемостта е £10 милиона. Тайната е, че сайта удовлетворява истинско търсене.

  1. Експериментиране с маркетинга

9970303a_imgТова да имате издържливостта да опитвате отново и неуспеха да не ви отказва, е съществена част от това да сте предприемач. Чрез експериментиране, анализиране на резултатите и нови опити можете да откриете най-добрите начини да разширите бизнеса си. След като откриете най-добрият начин за продажби – възползвайте се максимално, като не забравяте да следите променящите се тенденции на търсенето.

  1. Експорт в нови територии

Според управители на водещи компании в износа, за да бъдат експортирани стоки, трябва да се разбере какво е търсенето в определени райони. Най-лесно може да ви се стори да изнасяте стока за райони, в които се говори вашият език или тези райони имат сходни традиции с вашите. Но не е така. Трябва да проверите къде търсенето е по-голямо, а не предварително да изолирате районите, в които мислите, че няма да имате успех. Ако например предлагате лавандулово масло, то може да е по-търсена стока в Швеция, отколкото във Франция.

  1. Проверете лично новите пазари

За малък или стартиращ бизнес може да се окаже доста скъпо да се повери търсенето на нови пазари на компания, която се занимава с това. За това може да се окаже много по-лесно и икономично да си запазите билет и да отидете лично на място, за да видите какъв е пазара, преди да започнете да предлагате стоката си. Например, ако произвеждате храна или напитки – обиколете супермаркетите в местата, които сте си набелязали като нови пазари. Така ще придобиете представа какво е търсенето и предлагането на стоката в региона.

  1. Инвестирайте в мениджъри

technologies-460x275За малък бизнес е лесно да бъде управляван от един човек, тъй като комуникацията е с всеки един от работещите лице в лице. Но когато бизнеса ви се разрасне, добре е да се концентрирате върху по-стратегически въпроси, а задачите, които са ежедневни прехвърлете на мениджъри. Ако оставите ежедневните отговорности на добри мениджъри, ще имате свободата да мислите по-всеобхватно и така бизнеса ви ще се развива по-бързо.

Ежедневните административни задачи отнемат повече време отколкото всичко друго. Според проучване, направено през 2014 година, седем от десет предприемачи споделят, че малките ежедневни задачи им отнемат около ¾ от деня, а за намиране на нови пазари и начини за разрастване на компанията им остава само една четвърт от времето. Ако това се отнася и за вас, време е да прехвърлите счетоводството, рекламата и други такива задачи на съответните фирми, или да си наемете хора, които да вършат това, а вие да обмисляте начини за разширяване на бизнеса.

  1. Останете подвижен

Убедете се, че сте достатъчно свободен във времето си, така че да можете да реагирате веднага при нови възможности за разширяване на бизнеса. Винаги търсете начини да оптимизирате нивата на производство или продажби, което се постига с достатъчно време и добра предприемчивост. Търсете и „се ослушвайте“ за нови пазари, а също и как се изменя търсенето на потребителите.

 

20 Comments to “Как да разширите бизнеса си от „малък бизнес“ в „бизнес за милиони“”

  1. Para despejar por completo tus dudas, puedes averiguar si tu esposo te está engañando en la vida real de varias maneras y evaluar qué pruebas específicas tienes antes de sospechar que la otra persona te está engañando.

  2. ¿Cómo recuperar mensajes de texto móviles eliminados? No hay una papelera de reciclaje para mensajes de texto, entonces, ¿cómo restaurar los mensajes de texto después de eliminarlos?

  3. Hi, i believe that i noticed you visited my
    website thus i came to return the desire?.I am trying to
    in finding things to enhance my web site!I suppose its
    ok to use a few of your concepts!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *