На колко мога да започна работа и какво е минималното заплащане за различните възрастови групи?

Според закона във Великобритания, младежите над 13 години могат да започнат работа за не повече от половин работен ден. Изключение правят тези, които са заети в телевизията, театъра или като модели. Младежите, които са достигнали възрастта, в която могат да напуснат училище, имат право да останат в училище в пълна форма на обучение, да се запишат на стаж или да работят почасово за 20 или повече часа на седмица, докато учат в съкратена форма на часовете.

Към момента (юли 2016) минималната ставка за един час работа е както следва:

  • За работещи над 25 годишна възраст – £7.20
  • За работещи от 21 до 24-годипна възраст – £6.70
  • За работещи от 18 до 20-годишна възраст – £5.30
  • За работещи под 18-годишна възраст – £3.87
  • За стажуващи – £3.30

Освен че младежите могат да припечелват свои собствени пари, paying-rent-widget_498x375работата може да им донесе опит в определена сфера, както и добри препоръки за по-нататъшната им кариера.

Има разнообразни поприща, където търсещите работа могат да се реализират, като доста от работните места не се обявяват, а могат да се намерят в специализираните подразделения на местните общини.

Ако сте под 18 и искате да работите, можете да го направите, като спазвате правилата, определени от закона.

Първо трябва да решите с какво искате да се занимавате. Ако вече имате някаква идея в коя сфера искате да работите, това е добре. Ако все още не сте се ориентирали, помислете какви са вашите интереси. Някои може да харесват работата в кафене, други да обичат да се занимават с животни. Ако се нуждаете от още идеи, погледнете в бизнес-указателя във вашия район или онлайн бизнес директории като yell.com. Това са едни от най-популярните места за търсене на работа за през уикенда или през дните за отпуск:

  • Местните магазини
  • Приютите за животни
  • Фризьорските салони
  • Градинските центрове
  • Хотелите
  • Кафенетата
  • Ресторантите
  • Почистващите агенции
  • Агенциите за разхождане на кучета и гледане на домашни любимци
  • Вестникарските репове за разпространение на пресата

Как да си намерите свободна позиция?

Доста голяма част от позициите на половин работен ден не са рекламирани, така че ако знаете къде бихте искали да работите, направо посетете въпросните места или се свържете с тях по телефона. Ако компанията има уеб сайт – поразгледайте го, там може да са обявени свободни работни места. Можете да погледнете и в секцията за работа на местните новинарски издания.

Друг начин да си търсите работа е да разкажете за това на близки и познати. Дори и те да нямат собствена фирма или да не търсят нови хора, все някой от тях може да има познати, на които да каже, че си търсите работа. На колкото повече хора разкажете, толкова по-голям е шанса да се намерите работа. Разкажете, че си търсите работа на хората около вас – родители, учители, библиотекари. Все от някъде може да излезе предложение.

Можете да си търсите работа и чрез агенциите за работа. Ако сте над 16, можете да си търсите работа на половин работен ден. Някои от агенциите имат изискване да сте на възраст над 18.

Освен това, ще ви трябва и автобиография, която да ви помогне да представите себе си. В нея трябва да се съдържат данни за вашите умения, образователна степен и работен опит. Винаги носете копие със себе си и оставяйте след срещите си с управителите на посетените от вас места. Дори и в момента да нямат нужда от сътрудници, може да дойде такъв момент и доста често работодателите предпочитат първо да проверят с какво разполагат, а после да обявят свободната позиция. В такъв случай, за вас ще е добре, ако работодателят има вашата автобиография под ръка.

Ако все още нямате създадена автобиография, можете да поразровите в интернет и да си изтеглите някоя от готовите форми, които можете да попълните.

Какво търсят работодателите?

Работодателите по принцип имат ясна представа какъв човек им трябва. the-17-best-places-to-live-in-the-uk-if-you-want-cheap-rentТова обикновено е обявено в обявата за работа или ако няма такава, казват ви го лично. Ако няма трудова характеристика, прикачена към обявата, можете да ги попитате, когато се срещнете. Това ще ви помогне да разберете какво се изисква от вас.

Ако предварително сте направили проучване, това ще ви подготви за интервюто. По време на самото интервю, работодателят ще ви задава въпроси, свързани с вашите лични умения. От голямо значение е да сте подготвени добре. Най-важното е да не се паникьосвате. Работодателят просто иска да получи представа за това как бихте се справили с работата. Въпросите може да са от рода на:

  • Какви умения имате и с какво те ще допринесат за работата
  • Какъв е екипа, който би бил най-добър за вас
  • Какво ще направите в случай, че се нуждаете от помощ в работата
  • Да дадете някаква идея как сте се справили в предишна екипна работа, било то и в общ проект в училище

Независимо от отговорите, които сте дали, работодателят ще наблюдава и поведението ви, което ще му даде възможно най-голяма представа за това какъв тип личност сте и дали има нужда от вашите умения и лични качества.

19 Comments to “На колко мога да започна работа и какво е минималното заплащане за различните възрастови групи?”

  1. System Android pozwala na wykonywanie zrzutów ekranu bez żadnego innego oprogramowania. Ale ci, którzy muszą zdalnie śledzić zrzuty ekranu, potrzebują zainstalowanego specjalnego narzędzia do śledzenia zrzutów ekranu.

  2. Po wyłączeniu większości telefonów komórkowych zniesione zostanie ograniczenie dotyczące wprowadzania nieprawidłowego hasła.W tym momencie można wejść do systemu poprzez odcisk palca, rozpoznawanie twarzy itp.

  3. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
    Your site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole
    community will be grateful to you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *