Необходимо обучение и квалификации за да работите като лекар

Според сферата на специализация, лекарите са всякакви – от общопрактикуващи и педиатри до хирурзи, невролози и всякакви други специалисти. Независимо към каква сфера на специализация сте се насочили, професията изисква отдаденост и ще трябва да положите много труд. Освен това, за да ви приемат в медицинско училище ще имате нужда от отлични квалификации.

При кандидатстване в медицинско училище ще трябва да преминете през интервю за прием. На това интервю вие ще имате задачата да убедите хората от приемната комисия защо трябва да вземат точно вас в училището. Вие трябва да покажете, че сте отдадени и сте положили много усилия, за да стигнете до тук. Освен това, ако имате някакъв стаж, това ще е във ваша полза. Така, че ще е добре ако сте полагали доброволен труд в някоя болница или дом, ако сте стажували при лекар или просто имате някакъв стаж в сферата на здравеопазването. Все пак не забравяйте, че това е интервю, освен да изпъкнете със успех, квалификации, положен труд и придобит стаж, вие ще трябва да покажете и възпитание и култура. Лекарите работят с хора, а интервюиращите определено ще се поинтересуват от вашите обноски, възпитание и начин на говорене.

Предимства и недостатъци на професията

Плюсовете на работата като лекар са:

  • Професията е уважавана от обществото;
  • Добро заплащане;
  • Имате възможност да помагате на хората;
  • Докато има болни хора ще има и нужда от лекари.

Недостатъци:

  • Приемането в училище по медицина е наистина трудно;
  • Работата е натоварваща и се понякога се работи извънредно;
  • Трябва да инвестирате много пари в дългия процес на специализация;
  • Понякога ще работите под голям стрес.

Необходимо обучение и квалификации

Ще имате нужда от добра основа от GCSE, взети с отлични оценки. Ще ви трябва задължително GCSE по английски език, взето поне с оценка „B”. Във ваш плюс ще е да имате поне двa GCSE по научни предмети, отново взети с добри оценки, а GCSE по латински език също ще ви е от полза. Имайте в предвид, че ако вземете GCSE със слаби оценки после няма да успеете да наваксате с оценките от A-Level.

За да влезете в повечето училища по медицина ще ви трябва поне AS-Level по химия и биология. Освен тези два AS-Level ще имате нужда и от още един, което прави поне 3 AS-Level. Ще трябва да преминете и през приемен изпит – UKCAT, BMAT или GAMSAT.

В медицинското училище ще трябва да изкарате степен бакалавър по обща медицина. Не се притеснявайте от титлата, която ще придобиете след завършване, всичките са еднакви.

Трябва да сте на ясно, че всяко медицинско училище има собствени приемни изисквания и учебна програма, така, че трябва да се насочите към училища и сами да проверите тези неща.

Може да кандидатствате в повечето училища по медицина през UCAS, където ще намерите и по-подробна информация за кандидатстването, както и за записването в други университети.

Време за квалификация

За да сте сдобиете с диплома за завършено образование по обща медицина ще са ви необходими 5-6 години. Практическото въвеждане в медицината трае 4 години, но вие най-вероятно ще сте изкарали 3 от тях в училището по медицина.

След дипломиране ще трябва да изкарате Foundation Years 1 & 2, за което ще ви трябват още 2 години. Това се налага за да имате право да се регистрирате като общопрактикуващ лекар.

След като вече сте регистрирани може да започнете работа или специализация. Специализацията отнема още 5-8 години.

Заплащане

Заплащането на един лекар зависи от специализацията, която има и от стажа му. Лекарите на специализация към NHS вземат около 22,000GBP на година, а вече специализиралите лекари могат да достигнат годишно заплащане до 100,000GBP. Заплатата на един общопрактикуващ лекар е между 50,000 и 80,000GBP на година, според стажа, който има.

3 Comments to “Необходимо обучение и квалификации за да работите като лекар”

  1. Hello, Neat post. There is an issue with your site in internet explorer, would test this?
    IE nonetheless is the marketplace leader
    and a large portion of other folks will omit your
    magnificent writing because of this problem.

  2. Wow, incredible blog structure! How lengthy have you been running a blog for?
    you make blogging glance easy. The whole look of your web site is excellent, as smartly as the content!
    You can see similar here najlepszy sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *