Отмина ли вече модата на NVQ курсовете?

Отмина ли вече модата на NVQ курсовете?Преди падането на ограниченията за работа на българите във Великобритания т.нар. NVQ курсове (National Vocational Qualification или курсове за национална професионална квалификация) бяха популярни сред българските студенти като начин за придобиване на практически опит и квалификация по време на обучението във Великобритания, като същевременно се работи на пълно работно време с жълта карта. Отмина ли популярността им след падането на ограниченията от януари, 2014 година и има ли все още полза от тях?

Какво представляват тези курсове?

NVQ са курсове, целта на които е усвояване на практическата компетентност, нужна за упражняването на дадена професия. Към момента има такива курсове за около 1300 различни професии. Тук трябва да направим едно важно уточнение: NVQ курсовете от 2010 година насам са „на доизживяване”. Тенденцията е те да бъдат заменени от т.нар. QCF курсове (Qualification and Credit Framework – Рамка за квалификации и кредити). Това на практика означава, че който е започнал NVQ курс преди промените през 2010, ще придобие квалификация, но който иска да започне подобен курс сега, ще трябва да започне QCF курс, който води към QCF квалификация. Някои центрове за придобиване на професионални квалификации обаче още държат на термина NVQ, който е все още в циркулация, но реално се има предвид QCF.

Каква е разликата между NVQ и QCF курсовете?

Голяма разлика между тях няма. Става дума за един и същи курс за усвояване на практически умения. Разликата е във вида на придобитата квалификация и в това доколко работодателите разпознават тези две квалификации.

NVQ курсове

Те имат 5 нива, които се равняват на различни образователни степени:

1. Първа степен = 5 GSCE-та с оценки от D до G (британският еквивалент на основно образование).

2. Втора степен = 5 GCSE-та с оценки от А до С.

3. Трета степен = А Levels (британският еквивалент на средно образование).

4. Четвърта степен = бакалавърска степен.

5. Пета степен = докторантура.

Обучението няма времеви лимит. Провалът при оценяването на взет NVQ курсовете води до невземане на квалификация. Тъй като NVQ квалификациите оперират от 1986 година, те са много добре познати на работодателите и милиони работници във Великобритания са били сертифицирани чрез тях.

QCF курсове

QCF курсовете имат 8 нива, които също се равняват на различни образователни степени:

1. Начална степен.

2. Първа степен = 5 GSCE-та с оценки от D до G.

3. Втора степен = 5 GCSE-та с оценки от А до С.

4. Трета степен = А Levels, Международна диплома International Baccalaureate и др.

5. Четвърта степен = BTEC диплома.

6. Пета с тепен = BTECAdvanced и National Diploma in Professional and Production Skills (Национална диплома по професионални и производствени умения).

7. Шеста степен = BTEC Advanced Professional.

8. Седма степен = специалист.

Обучението при тях също няма времеви лимит, но пък има три нива, чиято трудност и времетраене се измерва от броя на кредитите, на които отговарят:

1. Грамота – от 1 до 12 кредита.

2. Сертификат – от 13 до 36 кредита.

3. Диплома – от 37 или повече кредита.

Един кредит отговаря на 10 учебни часа, които могат да бъдат прекарани в най-разнообразни дейности – от обучение в класната стая до практически задачи. Провал на някои от изпитите води до невземане на QCF квалификация, но пък останалите минати кредити се зачитат. Това е направено с цел курсът да стане по-достъпен за потребителя и всяко усилие да бъде възнаградено. Недостатъкът на QCF курсовете е, че тъй като те са сравнително ново явление, макар и да се явяват новото име на NVQ курсовете, и поради това работодателите не ги разпознават толкова добре, колкото NVQ курсовете.

Отмина ли вече популярността на NVQ курсовете?

С падането на ограниченията за работа на българи определено се наблюдава отлив от NVQ курсовете, който най-вече се дължи на оттеглянето на студентите от тях. За студентите тези курсове преди 2014 бяха начин да се заобиколят част от ограниченията за работни часове, наложени от студентската жълта карта. Смисъл в придобиването на професионална квалификация обаче продължава да има, защото това е бърз начин да се придобие британска квалификация, което прави един български работник много по-конкурентоспособен на тукашния пазар на труда.

Четирите най-популярни търсачки за NVQ/QCF курсове и какво да имаме предвид за тях?

Няма как да бъде предложен списък с най-популярните QCF центрове, защото в момента такива курсове има по хиляди дисциплини, а различните центрове предлагат курсове само по някои от тях. Но за улеснение при намирането на подходящ курс и сравняването на цени ви предлагаме списък с най-популярните такива търсачки:

Reed (www.reed.co.uk/courses/qcf/london) – тук се предлага търсене на QCF курсове по локация, цена, начин на обучение и ниво на придобитата квалификация.

City & Guilds ( www.cityandguilds.com/qualificationsand-apprenticeships#fil=uk) – тук се предлага търсене на курсове по дисциплини.

PDM (www.pdmtc.co.uk/qualifications/qcf.html) – PDM е консултантска фирма, която oбаче има и търсачка за курсове по специалности.

IAM (www.instam.org/learning/qcf-certificates) – търсачка за курсове по бизнес и мениджмънт, на нива от 4 до 6.

Последни думи за NVQ курсовете

В момента правителството отново променя правилата за NVQ/QCF, като системата отива към по-малко регулация и повече свобода за центровете. Промените вероятно ще продължат и при следващото правителство. Но каквито и промени да има, все пак за тези, които вече са специалисти и пред тях стои въпросът за вземането на британска квалификация с цел започване на работа или издигане в кариерата, все още NVQ курсовете си заслужават.

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

One Comment to “Отмина ли вече модата на NVQ курсовете?”

  1. Que dois-je faire si j’ai des doutes sur mon partenaire, comme surveiller le téléphone portable du partenaire? Avec la popularité des téléphones intelligents, il existe désormais des moyens plus pratiques. Grâce au logiciel de surveillance de téléphone mobile, vous pouvez prendre des photos à distance, surveiller, enregistrer, prendre des captures d’écran en temps réel, la voix en temps réel et afficher les écrans du téléphone mobile. https://www.xtmove.com/fr/how-to-monitor-my-partner-cell-phone-without-target-phone/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *