Самоусъвършенстване и кариерно развитие извън работно време

 

Самоусъвършенстване и кариерно развитие извън работно времеМного от работещите хора смятат, че това, което вършат през работното време е достатъчно, за да се самоусъвършенстват и развият кариерата си. Всъщност това схващане не е напълно вярно, защото развитието ни зависи и от това, какво правим за него през свободното си време.

След като свършат работа и се приберат вкъщи, повечето от нас предпочитат да си почиват, да се отпуснат и разтоварят след тежкия работен ден. Но ако се прибирате около 18 часа и си лягате около 23 часа, това са цели пет часа. Нима през това време не можете да намерите и няколко минути, за да поработите върху най-важното – себе си?

Не мислете, че успехът в кариерен план зависи само от работодателя ви и усърдната работа в службата. Основата на успеха се крие в самоусъвършенстването, върху което само и единствено вие трябва да се потрудите.

Ако въпреки неуморния ви труд и борба виждате, че не постигате желаните резултати в живота, не винете работодателя или работата си, а променете някои неща около себе си.

 

Какво правите през свободното си време е от значение

Стремете се да намирате малко време, когато сте свободни, за да четете литература и да се обучавате в сферата, в която желаете да се развивате. След като добиете теоретични знания, започнете да ги прилагате на практика.

Ако в службата нямате поле за изява, за да практикувате наученото, можете да започнете да предлагате услугите си на частно срещу по-ниско заплащане, например, в сайт за предлагащи услуги на свободна практика.

Може и да звучи лесно, но вероятно ще ви отнеме време и усилия. Ако обаче имате желание да се развивате и да постигнете целите си, всичко това си струва и едва ли ще намерите по-пряк път.

Не разчитайте единствено, че ще научите нещо ново на работното си място, защото така едва ли ще се развиете, поне и не до там, докъдето желаете. Всъщност, за да постигнете мечтите и целите в живота си, трябва да се трудите упорито след работно време.

Затова следващият път преди да си пуснете любимия сериал по телевизията, поредната игра на компютъра или просто да се лутате безцелно във Фейсбук, замислете се какво искате да постигнете и дали това е начинът да го направите.

 

Четете повече, каквото и да е

Ако се научите да развиете навика да четете през свободното си време, независимо дали е специализирана литература, любимата ви книга или дори вестник или списание, вие ще започнете да добивате познания от различни сфери.

В случай, че искате да се развиете конкретно в една сфера, специализираната литература, свързана с нея, е ключът към успеха. В днешно време все по-малко хора предпочитат да четат, което е огромна грешка. Дори и вие да сте от тях, опитайте се да си изградите навика да четете, дори и да е по половин час всяка вечер преди лягане.

 

Заемете се с няколко странични проекта

Можете да приложите наученото на теория и на практика, като се заемете с няколко проекта, извън работата ви.

Ако на работното място не получавате достатъчно възможности за развитие или да се докажете, създайте си ги сами. Дори не е задължително те да са в същата сфера, могат да са в друга, към която желаете да се преориентирате след време.

Тук имате различни възможности – да се заемете с нещо благотворително, да работите безплатно в помощ на някого или ако смятате, че сте достатъчно компетентни – срещу заплащане. Можете да работите самостоятелно или в екип, като вторият вариант е по-добър, ако смятате, че имате нужда от подобрение на уменията ви за екипната работа.

Осъществяването на различни проекти ще ви научи на много неща, например, как се работи с клиенти и как се спазват крайни срокове, което ще ви бъде полезно, ако впоследствие решите да се преквалифицирате.

Единствено не позволявайте на страничните проекти да ви пречат да вършите основната си работа, защото тя засега е основният ви източник на доходи, пък и никога не се знае кога могат да решат да ви повишат, затова не се отпускайте.

 

Изградете връзки в бизнес средите

За да бъдете успешни един ден, независимо дали работите за себе си или гоните висока длъжност в голяма компания, силната и голяма мрежа от връзки е от огромно значение.

Тази мрежа можете да изградите още от настоящото си работно място – колеги, клиенти, предприемачи, партньори и др. Освен поддържането на добри отношения и връзка с тях, можете да се свържете и с ваши приятели, за които знаете, че имат потенциал, знания и умения.

Намирайте време за поддържането на връзка с вашите приятели, познати и колеги. Периодично ги канете на закуска, обяд, вечеря, на по питие или дори на кафе, важното е да им покажете, че не сте ги забравили и да поддържате контакти с тях. За тези, които не са в близост до вас и няма как да се срещнете лично, можете да си пишете по имейл, в социалните мрежи или дори да водите видео разговори по Скайп.

 

Започнете промяната веднага, не от утре

Напълно нормално е да желаете промяната, почти всеки иска да бъде успешен в личен и кариерен план, да бъде по-добър и да се развива, да постига мечтите си. Това обаче няма как да стане, ако вечер решавате, че сте много уморени и оставяте всичко за следващия ден.

За да постигнете успех, трябва да се потрудите. Вместо да разпускате пред компютъра, телевизора или в леглото, отделете малко време за нещо, което ще ви направи по-умни, по-добри и по-успешни. Един час на вечер през работните дни е напълно достатъчен, а през уикенда само вие можете да решите колко искате да отделите за по-доброто си бъдеще.

 

17 Comments to “Самоусъвършенстване и кариерно развитие извън работно време”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *