Странните въпроси по време на интервю за работа и как да отговорим на тях

Когато се явявате на интервю за работа, вероятно сте си подготвили предварително отговори на стандартни въпроси от типа на „Как се виждате в компанията ни след пет години?“ или „Защо искате тази работа?“, но може и да не сте се сетили за необичайните въпроси, които могат да ви бъдат зададени. Поемете дълбоко дъх и не се притеснявайте, дори и да не сте подготвени за нестандартни въпроси, в повечето случаи за интервюиращият няма грешни отговори, просто така ви се дава възможност да блеснете и да покажете своя потенциал. Възползвайте се от този шанс и когато се изправите пред странен въпрос, помислите добре каква е целта му — колкото и необичаен да ви изглежда на пръв поглед. Опитайте се да разберете как подобен въпрос може да е свързан с позицията, за която ви интервюират, с вашето образование или дори с фирмата и отговорете творчески, но без да пренебрегвате логиката.

Ето някои странни въпроси, които действително са били задавани на хора, търсещи работа. Вижте как са реагирали те и по какъв начин са отговорили.

1. “Какво ще направите, за да оцелеете ако сега има апокалипсис?”

“Този въпрос ми беше подхвърлен съвсем неочаквано в средата на интервю за работа, която нямаше нищо общо с уменията за оцеляване. Бях малко шокирана, но не го показах и се опитах да отговоря спокойно”, разказва кандидатка.

“Казах им, че ще формирам екип от хора с различни умения и ще осигурим основни неща от първа необходимост като храна, дърва, лекарства и подслон”.

На подобен въпрос няма предварително определен правилен отговор, но ако съумеете да предложите логично решение, шефовете ще видят, че по подобен начин бихте намерили добро разрешение и на проблем свързан с работата. Така че този на пръв поглед странен въпрос, всъщност разкрива на бъдещите ви шефове определени ваши качества.

2. “Ще ни разкажете ли някой виц? “

“Поне три пъти ми се е случвало, по време на интервю за работа да искат от мен да разкажа виц. Това се превърна едва ли не в традиция, което е малко странно”, споделя мъж, търсещ работа.

“Предполагам, че работодатели търсят хора с прилично чувство за хумор и такива, които мислят бързо”.

Не е лоша идея да сте подготвени за подобен въпрос. Ако не умеете да разказвате вицове, изберете някой кратък, лесно запомнящ се и в същото време смешен анекдот, нещо като игра на думи. По принцип, може би няма нищо лошо в черния хумор или мръсните вицове, но внимавайте с разказването им, особено при първа среща с работодател – повечето интервюта са точно това. В приятелска компания подобна шега може би би се приела добре, но по време на сериозно интервю – едва ли.

3. “Ако спечелите от лотария, какво ще направите с парите?”

Човек, търсещ работа казва: “На едно интервю за работа бях попитан какво ще направя, ако спечеля голяма сума пари от лотарията. Самата работа обаче нямаше нищо общо с пари или финанси, така че аз останах много изненадан от въпроса”.

Ако преди да отговорите на подобно питане се замислите за известно време, това показва, че не сте от хората, които бързо вземат решения, дори и хипотетични такива. Чрез такива въпроси работодателите могат да преценят вашата личност и как бихте реагирали, ако ви предстои да вземете важно решение свързано с работата. Така че и в този случай няма правилен или грешен отговор.

Може би сте от хората, които с тези пари биха платили ипотеката си, или пък бихте заминали на екзотична почивка? А може би ще дарите голяма сума за благотворителност? Не се страхувайте да бъдете честни, но все пак преди да отговорите помислете как подобен въпрос би могъл да бъде свързан с естеството на работата, за която кандидатствате.

4. “Каква свръхчовешка способност бихте искали да притежавате?”

“Този въпрос ми бе зададен наред с други две, съвсем обичайни и дори скучни питания относно предишната ми работа. Реших да отговоря искрено и казах, че ми се иска да можех да летя. Този отговор накара интервюиращият да се засмее и като че ли му хареса. Усетих, че обстановката стана по-приятелска и вече не бях толкова напрегнат, знаейки, че не е нужно да бъдем сериозни през цялото време.

Хубаво е да помислите известно време, преди да отговорите на този въпрос. Ако можете да използвате вашата лична супер сила по време на работата, за която кандидатствате, това би било страхотно, но не се напрягайте твърде много, за да го мислите.

5. “Представете си, че сте министър-председател за един ден. Кое е първото нещо, което ще направите? “

“Отидох на интервю за съвсем обикновена работа в офис, когато бях помолен да отговоря на този странен въпрос. Не бях особено запознат с политиката и не исках да изглеждам глупаво, давайки неадекватен отговор, така че реших да се пошегувам. Казах, че ако бях премиер бих задължил всички работодатели да осигуряват пакетчета чай в офиса “.

Ако попаднете в подобна ситуация, имайте готовност да проявите чувство за хумор. То със сигурност ще ви е от полза, още повече ако не сте наясно с политическите въпроси. Освен това самият работодател едва ли ще очаква да му отговорите като истински министър-председател.

Защо и вие не попитате нещо странно интервюиращия?

Често интервютата за работа завършват с репликата „Имате ли други въпроси?“, от страна на интервюиращото ви лице. Е, това е вашият шанс да го притиснете. Преди това обаче, се уверете дали човекът насреща би реагирал добре в подобна ситуация. Преценете неговото отношение спрямо вас и ако то е по-скоро приятелско, бихте могли да зададете и своите леко странни въпроси, като например „Кое е най-неприятното нещо, свързано с тази работа?”; „Какво свръхчовешки умения бихте искали да притежават членовете на ваши екип?” или пък  „Ако сте спечелили от лотарията, ще остане ли да работите тук?”.

Ясно е, че странните въпроси, задавани на интервютата за работа, които представихме по-горе са въпроси, с които интервюиращият просто иска да тества новите кандидати. Подгответе се за въпроси, за които другите не са готови, особено ако кандидатствате за висока позиция в иновативна компания – и ще бъдете една стъпка преди тях.

6 Comments to “Странните въпроси по време на интервю за работа и как да отговорим на тях”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *