Какво да правим, ако сме допуснали голяма грешка в работата

1Ако сте допуснали сериозна, груба грешка в работата, най-напред не трябва да изпадате в паника. Най-страшното вече се е случило – вече сте казали някаква глупост или пък сте объркали нещо и нещата са тръгнали стремглаво надолу. В такъв случай, единственото, което можете да направите е да оправите бъркотията.

Възможно е да сте загубили голям клиент на фирмата, може би сте оплескали нещата във важен проект или сте подвели някой колега или дори целия екип – това не е от значение, важното е, че сте допуснали грешка, което може да се случи на всеки и трябва да си признаете за това.

Инстинктът за самосъхранение на човека има голяма сила, като в подобни ситуации, той отново ни ръководи. Ако го следваме, първата ни реакция ще е да се скрием, да премълчим, да обвиним друг за грешката си и да чакаме нещата да се потулят.

Много хора ще се опитат да намалят значението на направената от тях грешка. Съществува цяла колекция от оправдания, призовани да отклонят вниманието от истинския виновник на станалото, да се подцени ситуацията или дори да се отрече, че изобщо има някакъв проблем.

Но какво ще се случи, ако не се подведете по инстинкта си за самосъхранение и решите да си признаете и кажете: „Аз направих грешка”?

С подобно признание, вие автоматично подлагате своята професионална репутация на голямо изпитание. Дори и да сте блестящ служител и да имате много добри постижения, те могат да бъдат забравени много бързо след една груба грешка, което зависи пряко от това какви хора работят в компанията ви и каква е политиката й.

От друга страна, признаването на грешка, за вас е една стъпка към разрешаването на проблема. Признавайки своята грешка, най-малкото ще покажете на околните, че можете да поемате отговорност, не се предавате и нямате навик да прехвърляте вината.

Ако трябва да избирате, дали да признаете вината си, или да насочите усилията си към прикриването на направеното от вас, най-добре първо се замислете дали сте такъв човек и не забравяйте, че истината винаги излиза наяве.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да вземете правилното решение и да излезете от ситуацията във възможно най-добрата светлина:

  • Поставете се на чуждо място

Ако не сте изпълнили обещание към някого, поставете се на мястото на този човек и помислете, какво изпитва той в момента, какви трудности е предизвикала вашата грешка и какви действия биха могли да удовлетворят подведеният от вас човек.

  • Проявете съчувствие

Разберете, че вашите действия, може би, са засегнали доста хора, на които в момента им е доста по-зле от колкото на вас. Приемете, че те също имат право и се чувстват зле, затова проявете съчувствие.

  • Поемете лично отговорността за грешката

Не се оглеждайте за човека, на когото можете да прехвърлите вината. Дори да сте се изложили, защото някой друг ви е подвел, това не значи, че не носите отговорност. Признайте, че точно вие не сте се справили, защото не сте предвидили, че можете също да бъдете подведени.

  • Поемете последствията

Това е доста трудно, но трябва да си носите отговорностите. Разбира се, винаги има вероятност, че ще ви се размине без последствия, но практиката показва, че голямото объркване обикновено има големи последствия, дори може да ви коства работата.

  • Направете си план за действие

Поемането на отговорност означава, че трябва да оправите нещата, а за това ви трябва план за действие. Трябва да имате ясна идея за това, какво точно се е случило, как можете да го оправите и как да не допускате подобни неща да ви се случват и за в бъдеще.

  • Бъдете искрени

Не симулирайте загриженост и симпатия, а наистина се замислете за проблема, най-вече, ако от вашите действия са пострадали и други хора. Покажете честни емоции, за да можете пак да изградите доверието на хората към вас.

  • Извинете се

Наистина, едно искрено „Съжалявам“ или „Извинявайте” може да свърши доста по-голяма работа, отколкото дългите обяснения за случилото се.

Когато избирате дали да признаете грешката си или не, не забравяйте, че и победителите също понякога губят. Важното е да запазите добрата си репутация и да се постараете повече да не допускате такива грешки.

9 Comments to “Какво да правим, ако сме допуснали голяма грешка в работата”

  1. [url=https://tepliciveka.ru]Большие теплицы из поликарбоната.[/url]

  2. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]скликивание рекламы яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]защита от склика[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]как определить скликивание в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]защита от склика[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]как скликивать рекламу конкурентов в яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликать бюджет в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]скликивание в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]склик директа[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]склик директа[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]защита от скликивания в директе[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *