Грешките, които не бива да допускате на новото работно място

Грешките, които не бива да допускате на новото работно мястоДори и да сте опитен професионалист, започването на нова работа може да ви накара да се чувствате както сте се чувствали през първите дни на първата си работа в живота ви.  Това е напълно нормално, защото на новото работно място никой не знае дали вие наистина притежавате необходимите знания и качества и ви предстои да се докажете пред колегите и работодателя си. Това значи, че трябва да сте безупречни, да покажете своя професионализъм и най-вече да не допускате грешки, особено някои – вижте кои:

Обсъждане и клюкарстване

Когато сте все още ново попълнение в службата има голяма вероятност да попаднете на неправилните колеги и да се подведете по мнението им за останалите ви колеги. Все пак те работят във фирмата от доста време и вероятно са прави в мнението си за останалите или поне вие така си мислите. Това обаче не е точно така. Някои от тези хора може просто да обичат да преувеличават или пък целят да ви наложат мнението си. Така че не взимайте всяка тяхна дума за чиста монета и не се подвеждайте от казаното от тях.

Едва ли ще направите добро впечатление на колегите и работодателя си, ако още от първия ви работен ден започнете да обсъждате останалите и да разнасяте и споделяте клюки. Когато някой от колегите ви започне да клюкарства или да се оплаква, вие просто се усмихнете и кимнете в знак на разбиране, нищо повече.

Доказвате се още от първия ден

Вероятно нямате търпение да се потопите в атмосферата на новото работно място и да започнете да се доказвате? Задръжте за секунда! Истината е, че колкото и да разбирате от работата, няма как да започнете да вършите всичко безупречно и без помощ още от първия ден.

Ще впечатлите работодателя си много повече, ако вместо да се правите на голям професионалист и започнете да работите самостоятелно, първо зададете някои важни въпроси, свързани с работата и търсите помощ и съвети от колегите си. Никой няма да приеме добре нетърпелив нов служител, който си мисли, че може да се справи сам с всички задачи преди дори да разбере как в действителност стоят нещата.

След като сте се погрижили да вникнете в естеството на работата си, не се колебайте да попитате за някои възможности, които според вас биха подобрили процеса на работа. Ще имате достатъчно време да започнете да печелите доверието на работодателя и колегите си. Така че, преди да кажете или направите каквото и да е било, дайте си малко време и се уверете се, че думите и действията ви няма да се обърнат срещу самите вас.

Не търсите помощ и съвети

Никой не очаква от вас да знаете и разбирате всичко още от първия ви работен ден. В действителност, ако не сте на ясно с дадено нещо, колегите ви вероятно предпочитат да зададете въпросите си сега, вместо да грешите и след това те да оправят след вас.

Напълно нормално е за един нов служител да потърси помощ или съвети, както и да задава въпроси, ако има нещо неясно. Освен това около вас вероятно има достатъчно хора, които някога са били на вашето място и ще бъдат щастливи да споделят своя опит. Така че не се притеснявайте да питате.

Не общувате достатъчно

След като сте опознали поне малко обстановката в новата служба, не забравяйте, че вие все пак трябва да общувате с колегите и работодателя си. Дръжте ги в течение за това, върху което работите и какъв е напредъкът ви по задачите.

Комуникацията е нещо важно, което със сигурност ще ви помогне в работата. Едва ли искате да научите за някое важно събитие в последния момент. Освен това, комуникирайки си, било то с колегите или с работодателя, рискът да се окажете неподготвен е значително по-малък.

Освен в работата, комуникацията с останалите ще ви помогне да се опознаете по-бързо и евентуално да завържете по-топли колегиални отношения.

Не оценявате възможностите

Винаги има хора, които са имали едни очаквания за новата си работа, но всъщност впоследствие се оказва, че нещата стоят по съвсем различен начин. Но не прибързвайте със заключенията, все пак вие едва сега сте започнали. Не бързайте да се отказвате. Дори това да не е мечтаната от вас работа, дайте й шанс, след време може да се окаже, че е точно това, което сте търсили.

Оценявайте всяка възможност, която ви се дава и се възползвайте от нея по най-добрия начин.

One Comment to “Грешките, които не бива да допускате на новото работно място”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *