Как да си намерите хубава работа във Великобритания

Как да си намерите хубава работа във ВеликобританияПовечето българи заминават за Великобритания, за да работят, съответно да печелят много повече, отколкото в България и да осигурят по-добър начин на живот за себе си и близките си. Но започването на каква и да е работа не винаги е най-добрият вариант, защото както в други държави, така и на Острова е възможно да бъдете експлоатирани, т.е. да работите тежка физическа работа по много часове и да получавате пари, колкото да не умрете от глад. Затова е добре да сте запознати с условията в страната, начините на работа, както и да се съобразите с възможностите си и образованието си, за да знаете какво да очаквате.  В тази статия ще ви дадем малко насоки в тази посока.

Преди всичко, нека разгледаме вариантите ви за работа, след като пристигнете във Великобритания. Основно, те са четири:

         Като нает от работодател;

         Като самонает, т.е. работите за себе си, развивате собствен бизнес;

         Чрез агенция, която ви намира работа и вие се явявате неин работник;

         На черно.

Повечето българи искат да започнат работа, ако е възможно, още от първия ден след пристигането си, защото стандартът на живот в страната е скъп и стоенето без работа означава, че готовите пари се харчат бързо.

Започване на работа е възможно най-често, ако идвате с вече уговорена работа или сключен договор. Ако сте висококвалифициран специалист или имате по-рядка професия, е възможно компанията, с която сте сключили договор за работа, дори да ви помогне с пренасянето, намирането на жилище и т.н.

За съжаление, при повечето имигранти, това не е така. Хората, които просто идват в страната и са готови да работят всякаква работа, често започват работа “на черно” – т.е. с плащане в кеш на ръка, без да има оформени договори, без да се плащат данъци и осигуровки. Въпреки че ви дава възможност да изкарате някакви пари, този вариант не е добър, защото при евентуална проверка, рискувате да бъдете арестувани и глобени. Неплащането на данъци във Великобритания е престъпление по закона, за което нерядко се лежи и в затвор. Освен това, ако се задържите в страната и след време решите да кандидатствате за “постоянно жителство” или след това – гражданство, няма да можете да ползвате периода, през който сте работили незаконно. Няма да имате никаква защита, в случай, че се случи нещо – разболеете се или ви уволнят. Много от новодошлите емигранти просто не знаят, че с малко повече упоритост и търсене и, разбира се, поне основни умения да се говори английски език, могат да си намерят напълно законна работа.

Вторият вариант e работа за работодател, или т.нар. employment. Тук всичко е напълно легално, кандидатствате за работа, евентуално се явявате на интервю и ако ви харесат – започвате. Най-често ще получите трудов договор, но ако нямате, поискайте го, защото в него ще са уредени много неща – дали имате право на платен отпуск и колко, с каква честота и по какъв начин ще ви плащат, кога ще ви плащат болнични и в какъв размер и т.н. Ще бъдете законни, ще плащате данъци и осигуровки. Ако нямате нещо предварително уговорено, намирането на работа по този начин може да ви отнеме малко време, докато кандидатствате на различни места, ходите по интервюта и т.н., но е един от най-добрите варианти.

Ако имате предприемачески дух и не обичате да работите за другиго,  тогава вероятно ще искате да работите за себе си, т.е. в качеството на самонает (self-employed).

Можете да започнете бизнеса си като едноличен търговец (sole trader) или да си регистрирате дружество с ограничена отговорност, наричано Limited Company. В тази статия няма да отделяме място за разликите между тях, може да прочетете повече подробности в “Наръчник за живота във Великобритания”, на кратък интернет адрес goo.gl/5kxU5b

Тук ще вметнем само, че като самонаето лице ще трябва се регистрирате в Агенцията за приходи и митници на Нейно величество (HMRC) в срок от 90 дни след започване на бизнеса. За да направите това, трябва вече да имате национален осигурителен номер, т.нар. NINo. След регистрацията ще трябва да водите счетоводството си, да попълвате данъчна декларация всяка година, да внасяте осигуровките си, както и тези на работниците ви, ако имате такива, да плащате данъците си след приключване на данъчната година и т.н. Тези задачи може да възложите на счетоводител, като цената за услугите му ще ви се приспада от данъците.

Препоръчваме ви, ако обмисляте самонаемането като вариант, да проучите по-подробно с какво е свързано това, защото написаното дотук е много малка и кратка част от това, което трябва да знаете. Работата като самонает е подходяща при позиции в сферата на услугите – фризьор, маникюрист, козметик, чистач, градинар, в сферата на софтуерното обслужване, в строителството и в др. сфери.

Преди да започнете собствен, макар и малък бизнес като самонаето лице, обмислите с какво ще се занимавате, какво е търсенето и предлагането на тези услуги в  района, където ще оперирате, колко може да се печели от предлаганите от вас стоки или услуги и т.н. Колкото по-добър бизнес план съставите преди да започнете, толкова по-големи са шансовете ви за успех.

Ако предпочетете работа чрез агенция, в зависимост от спецификата на работата, начина на работа в агенцията и много други фактори, е възможно да се получи смесица от изброените по-горе начини на работа. С последните изменения в законодателството, обаче, Великобритания до голяма степен приравни правата на работниците, които дълго време работят през агенция с работниците, работещи при работодател. Въпреки това, някои съществени разлики остават.

Как да си намерите добра работа във Великобритания като нает от работодател?

Квалифицираните имигранти не са рядкост в Кралството. Те често са предпочитани от някои компании, защото са склонни да работят за по-ниски заплати, което е и една от основните трудности за новодошлите. Ако сте емигрант, е вероятно някои работодатели да очакват от вас да работите повече, за по-малко пари.

Тук само и единствено вие ще прецените как да постъпите. Ако сте добре образовани и квалифицирани и имате самочувствието, че говорите добре английски език, вероятно може да си позволите да не приемате работа на заплата, значително по-ниска от средната в сектора. До голяма степен определянето на заплатите в тези сектори става на интервютата за работа – покажете на работодателите, че въпреки, че сте емигрант, сте квалифицирано лице и можете да бъдете от голяма полза за компанията – това е ключът както към наемането, така и към по-високата заплата.

Съвети за добро представяне на интервю за работа

По време на интервюто се представете, бъдете усмихнати, вежливи и дружелюбни. Не забравяйте да подчертаете силните си страни. Покажете увереност, но не прекалена, защото може да постигнете обратния ефект. Говорите бавно, ясно и отчетливо. Ако не се сещате как е някоя дума на английски, заменете я с подобна или перифразирайте изречението, за да обясните с други думи какво имате предвид. Едно интервю е начин да “продадем” добрите си качества и умения – представете предишните си работни места в България, какви длъжности сте заемали, какви умения сте придобили, какво сте постигнали и т.н. Не украсявайте историите си, не прибавяйте успехи, които не сте заслужили и не споменавайте курсове или дипломи, които не сте изкарали, защото всичко това може да се провери, а хванат ли ви в лъжа, колкото и безобидна да е тя, шансовете ви за получаване на работата намаляват почти до нула.

Не забравяйте и факта, че живеем в 21-и век и онлайн присъствието ни е от значение и може да се провери много лесно. Прегледайте профилите си в социалните мрежи, премахнете неща, които биха могли да ви злепоставят, като например провокативни снимки, расистки  коментари, злобни избухвания и т.н Във Великобритания интернет играе голяма роля при наемането на служители, затова не позволявайте точно технологиите да ви отнемат възможностите за добрата работа, за която мечтаете.

One Comment to “Как да си намерите хубава работа във Великобритания”

  1. La compatibilité du logiciel de suivi mobile est très bonne et il est compatible avec presque tous les appareils Android et iOS. Après avoir installé le logiciel de suivi sur le téléphone cible, vous pouvez afficher l’historique des appels du téléphone, les messages de conversation, les photos, les vidéos, suivre la position GPS de l’appareil, activer le microphone du téléphone et enregistrer l’emplacement environnant. https://www.xtmove.com/fr/how-to-download-and-install-spy-app-on-android-phone-for-free/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *