Поглъщане на компании и бизнес трансфери

transferАко се притеснявате, че компанията, за която работите е на път да смени собственика си и това ще ви се отрази, най-добре ще е да се подготвите за промени и да се информирате в какво ще се състоят те.

Ако фирмата, за която работите смени собственика си, то вие сте напълно защитени от закона. Според наредбата Transfer of Undertakings (Protection of Employment) Regulations (накратко TUPE), условията по трудовия ви договор и назначението ви няма да се променят и се прехвърлят автоматично към новия ви работодател. Това означава, че при трансфер или поглъщане на компанията, за която работите, вие ще продължите да работите необезпокоявани, както преди. Ако новият работодател откаже да се съобрази с указаното в договора ви, това ще се счита за пряко нарушение от негова страна на договореното между двете страни. Трябва да сте на ясно, че всички ваши права и задължения са защитени от закона, а в това число влизат отпуски, болнични, жалби и т.н.

В случай, че не желаете да работите в компанията след промяната, трябва да уведомите сегашния или бъдещия си работодател, че не сте съгласни с трансфера. Това ще се приеме като оставка от ваша страна и няма да се счита за уволнение.

Ако работите за предприемат (например в областта на кетъринга или почистването) и неговият бизнес бъде погълнат от този на друг предприемач, това, което трябва да направите е да се явите на работа както обикновено, ако разбира се, не ви е наредено друго и искате да продължите работа. Така вие продължавате работа за новия предприемач, а трудовият ви договор се прехвърля към него. Ако се окаже, че вече няма работа за вас, имате право да подадете жалба срещу двамата предприемачи в Служебния Трибунал (Employment Tribunal). Освен жалбата, можете да предявите и иск за липса на консултация преди трансфер по TUPE.

Aко се питате за каква консултация става въпрос, сега ще поясним и това. Вашият настоящ работодател трябва да се консултира с представители на работната сила преди трансфера. Такива представители могат да бъдат професионалните съюзи или избрани служители от компанията.

По време на консултацията, всички служители трябва да бъдат уведомени за следните неща:

  • Защо се налага трансфериране на бизнес и кога ще се случи то;
  • По какъв начин ще се отрази това на служителите;
  • Ще има ли реорганизация във фирмата и ако да, каква точно ще е тя.

Информацията трябва да бъде предоставена свободно с добър тон, а не неясно и заповеднически. Преди всичко служителите трябва да са съгласни с трансфера по собствено желание, а не защото така им е казано. В случай, че се планира реорганизация, представителят/лите трябва да изложат становището на вас и вашите колеги. Вашият работодател е длъжен да отговори и евентуално да обоснове отговора си.

В случай, че не се състои подобна консултация, представителят на служителите има правото да подаде жалба в Служебния трибунал. Жалбата ще бъде приета, стига работодателят ви да не е имал уважителни причини, за да не проведе консултация.

Пенсионните ви права до момента на трансфера са защитени от закона. Ако преди трансфера вашият работодател ви е предложил достъп до пенсионна програма, новият трябва също да се съобрази с това.

След като трансфера или поглъщането се състои, вие трябва да имате актуално заявление за това, кой е новият ви работодател и има ли някакви промени по трудовия ви договор. Не се стряскайте ако получите формуляр P45, това не значи, че сте уволнени, а че просто данъчното ви досие е обновено.

2 Comments to “Поглъщане на компании и бизнес трансфери”

  1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]как защититься от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]скликивание рекламы конкурентов[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]скликивание рекламы директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]скликивание в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]защита от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]как скликивать рекламу конкурентов в яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]скликать бюджет в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]скликивание рекламы конкурентов[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]как скликивать конкурентов в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]скликивание рекламы яндекс[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *