Автобиографията ви е прекалено дълга? Това може да се окаже проблем!

1Това, че имате голям професионален опит е много хубаво за самите вас, но не чак толкова за вида на вашата автобиография. Това е така, защото работодателите всъщност не се интересуват от целия ви професионален опит, който вероятно включва и преживявания, които нямат нищо общо с работната позиция, за която кандидатствате. Те търсят определени черти и опит за конкретните позиции, за които набират персонал в компанията си.

Добре написаната автобиография предоставя ясна и конкретна информация само за най-съществените ви професионални качества и постижения, особено ако изброяването на всичките ви местоработи може да я направи прекалено дълга.

Ако не сте сигурни какво може да изрежете от автобиографията си без притеснение, ето няколко съвета, които да ви помогнат:

  • Прекалено стара информация

Повечето работодатели няма да обърнат внимание на това какво сте работили преди 5, 10 или 20 години, освен ако не е нещо наистина впечатляващо. Докато обновявате автобиографията си се постарайте да се концентрирате върху последните години от кариерата си. Можете да споменете съвсем накратко за по-далечното минало, но само ако работата ви тогава е била толкова ценна и важна, колкото е и сега.

  • Може би сте свръхквалифицирани?

Твърде богатият опит, описан в автобиографията ви, може да ви изиграе лоша шега и да ви коства шансовете за позицията. Работодателите обикновено търсят хора с определено количество опит – нито малко, нито твърде голямо. Затова е препоръчително да изтриете информация, която може да ви представя като свръхквалифицирани, например много по-дългогодишен опит в областта, отколкото се изисква за длъжността.

  • Нерелевантни позиции и сфери 

Когато натрупате повече професионален опит, вече спокойно можете да махнете от автобиографията си дребните неща и опита в сфери, далечни от специализацията ви. Ако ги оставите, това може да говори положително за вашите трудови навици, но по-скоро би създало объркване сред хората, които ви оценяват на хартия. Ако сте напреднали в кариерата, от вас се очаква вече да не разчитате на дребните детайли по пътя.

  • Временни позиции

Същото важи и за временните, краткосрочни позиции, които сте заемали. Дори когато те са във вашата сфера и кореспондират с изискванията за позицията, за която кандидатствате, те не са необходими, ако имате с какво по-добро да се похвалите. Изключение са случаите, когато тези временни позиции са единственият ви опит в конкретната област.

  • Стажове

Когато сте на прага на кариерата си, стажовете са най-важното, с което разполагате. Обаче когато напреднете и вече можете да ги замените с по-сериозни и дългосрочни ангажименти, задължително трябва да го направите.

  • Създайте различни варианти на автобиографията си

Това е съвет, който може би сте чували доста пъти – персонализирайте автобиографията си спрямо работодателя и позицията, за която кандидатствате. Така ще изтъкнете само най-важната информация и умения, които ви правят подходящи за позицията. Вместо всеки път да преработвате автобиографията си, просто направете готови модели спрямо позициите, към които се стремите и след това само ги изпращайте.

  • Вложете усилия във визуалното оформление 

Има трикове, с които да поберете повече информация на страниците на автобиографията си. Постарайте се обаче всичко да е прегледно и визуалните акценти да падат там, където искате. Може например най-скорошният ви опит да е с по-едър шрифт, а по-старият и незначителен да е с по-дребен.

Имайте предвид, че е най-добре автобиографията ви  да се побира на една, най-много две страници. За хората с повече опит това може да изглежда невъзможно, но все по-често се оказва важен фактор при подбора на нови кадри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *