Агенциите за работа – да се регистрирам ли и как да избера къде?

Благодарение на безбройните договори с различни работодатели и завидните знания в дадена област, агенциите за осигуряване на работа са ключов фактор в търсенето на работа.

Посредническите агенциите могат да ви помогнат да си намерите временна или постоянна работа в даден сектор. Много компании сключват договори с тях и по този начин си спестяват усилията да избират измежду хиляди кандидати. Компаниите, които използват агенции за търсене на работа, често не рекламират никъде на друго място свободните си позиции.

Работодателят разчита на служителите от посредническата агенция да му осигурят подходящият кандидат, такъв, който притежава точно уменията, които са нужни за работното място.

Посредническите агенции получават директно от работодателите изискванията, които са необходими за дадената позиция. След това избират няколко кандидата, които са най-подходящи и ги предоставят на компанията, която си търси служители. От тях, работодателят си избира няколко кандидата, а агенцията урежда подробностите около интервюто. След като кандидата (или кандидатите) са наети на работа, компанията-поръчител изплаща на посредническата агенция сумата, която е договорена за всеки кандидат, започнал работа.

Трябва ли да започнете работа през агенция?

Посредническите агенции предлагат набор от бенефити, а специалистите, които работят в тях често имат директен опит с работата, която предлагат чрез посредничество. Най-важното е, че те могат да преценят и анализират вашите лични умения и да изберат подходящите кандидати.

social-work-recruitment-agencies-ukПосредническите агенции имат добре установени връзки с работодателите и могат да изпратят подходящо написаната ви автобиография на няколко места едновременно. Освен това служителите знаят от какво имат нужда работодателите и подават правилна информация на търсещите работа, така че последните да бъдат наети на подходяща позиция.

Когато се вписвате в посредническа агенция, трябва да питате какви са възможностите, които предлага тя. Бъдете честни и представете себе си подходящо. Не преувеличавайте уменията си, за да бъдете избрани точно за позицията и при работодателя, който би ви паснал най-добре.

Целта на посредническите агенции е да ви намерят работа, но не разчитайте само на тях. Въпреки, че сте се регистрирали в агенция за търсене на работа, вие можете и сами да подавате документите си за кандидатстване на работа в компании, в които би ви харесало да работите. Възможностите за търсене на работа са безкрайни, но забележете, че някои сектори, например медиите, не използват агенции за търсене на подходящият служител.

Как да намерите подходяща агенция за работа?

Търсете агенция, която покрива специфични географски райони. По-големите агенции работят на национално ниво, така че ако искатеда се преместите в друг град, те са подходящият вариант. Винаги проверявайте дали дадената агенция е член на професионално сдружение, например Recruitment and Employment Confederation (REC).

Ако имате специфични умения, търсете агенция за работа, която е специализирана за търсене на работа във вашият сектор. Специализираните агенции имат повече връзки в дадената ниша и по-лесно бихте си намерили работа чрез тях. Много от агенциите обявяват свободните позиции на техния уебсайт – това е добра отправна точка, за да решите дали да се регистрирате в дадената агенция или не.

Доверете се на агенция с добър имидж, проучете всички възможности, ако имате познати, които са имали досег с агенции, посъветвайте се и с тях.

Можете да ползвате специализираните сайтове, в които да намерите подходяща агенция за работа:

AccessPlaceAgency CentralCV-LibraryFish4JobsFreeIndexOnrecRecruitment & Employment Confederation (REC)Reed

Job interview. Businesswoman having a job interview. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786622][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/business.jpg[/img][/url] [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786738][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/group.jpg[/img][/url]Как да се присъединя?

Най-добрият начин е да се свържете със служителите първо по телефон или и-мейл и да си уредите първоначална среща. Носете с вас документите си. По време на срещата служителите ще ви зададат няколко насочващи въпроса, за да определят какъв е вашият опит. Ако те преценят, че могат да ви намерят работа, ще ви направят регистрация.

Независимо, че това не е вашият бъдещ работодател, вие трябва да направите добро впечатление. Действайте и се облечете професионално. Това ще доведе до по-бързото намиране на работа за вас.

Когато сте регистрирани в дадена агенция, следвайте съветите на служителите й, които да спазвате по време на интервюто с работодател. Служителите имат точна и ясна представа какво търси работодателя, все пак в техен интерес е да ви наемат на работа.

Мога ли да се регистрирам в повече от една агенция?

Можете да се регистрирате в няколко агенции, но определете към кои точно искате да се присъедините. Не се регистрирайте към агенции със съмнителна репутация или към специализирани агенции, които не предлагат работа във вашият сектор. Това само ще пълни пощата ви със спам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *