Бизнес в областта на градинарството

Бизнеса с градинарството е отново на мода. Според Асоциацията Horticultural Trade, в този вид бизнес са заети над 60 000 човека и годишната му възвръщаемост е близо £3 билиона – и тези показатели се покачват. Ако мислите, че  това е подходящият бизнес за вас, ще трябва да научите доста нови неща.

Може би в ума ви се зараждат  мисли как ще започнете такъв бизнес и ходейки из градините на хората с градинарска лопатка в ръка ще изкарвате добри пари. Да, ама не! Бизнес от този тип често стартира с един – единствен работник и е много повече от просто изкореняване на плевелите.Gardening-for-the-Urban-Dweller Според Кат Уолкър, старши сътрудник в Асоциацията на професионалните озеленители, започването на този вид бизнес изисква добра подготовка. Вие трябва да знаете какви са водните връзки, каква е сградата, паважа, да имате представа от това как се подреждат декоративни камъни, вятърни съоръжения, настилки, дограма, отводнителни и напоителни устройства. Освен всичко друго трябва да имате и добри познания за растенията – кои растения къде могат да бъдат засадени, кога е най-подходящото време да се засадят и как трябва да се поддържат. Както казва Марк Грегъри – „В най-простата си форма градинарството се състои от градински козметични операции. В най-добрата си форма – това е форма на изкуство.“

Освен познанията, които имате, вие трябва да решите какъв вид личност сте. Ако  сте от типа хора, които се чувстват най-добре в къщи, може би този бизнес не е за вас. Но ако сте от хората, които не се страхуват да изцапат ръцете си и се чувстват прекрасно на открито – тогава можете да започвате.

Има няколко мита около тази индустрия – например „градинарството е само за през лятото“. Не е така – през лятото ние се радваме на плодовете на своя труд, но повечето операции се извършват през зимата. Ако сте навън в градината си, няма да искате наоколо да се мотаят работници и циментови бъркачки.

А работата навън може 5f61dffd2a9e012903d41be7703c7b39да бъде трудна. Понякога не спира да вали с дни, навсякъде прилича на тресавище. В този случай не може да се постави горният слой почва, тъй като е много мокро. От друга страна „трудната“ част от бизнеса, като инсталирането на градински езера или водоскоци добива все по-голяма популярност и може да бъде направено лесно, ако се опъне навес.

Някои аспекти, които не зависят от вас, например валежите,  могат да ви накарат да отложите работата си, като през това време вие трябва да преживявате с нещо, а също така  да сте планирали друга работа, която не се влияе от тези фактори.

Озеленителят Уорън Хол, собственик на компания за озеленяване, обяснява: “През първата година беше много трудно – имахме много работа по поддръжка, а когато дойде лятото, работата се увеличи. Това беше добро време за заделяне на пари – през определен сезон може да има повече работа, но пък през друг може и да е по-малко натоварено и е хубаво да сте заделили нещо настрани“

В добавка, трябва да бъдете подготвени да продавате успешно бизнеса си. Много от поръчките идват от препоръки от доволни клиенти. Така че трябва да се работи винаги по най-добрият начин. Някои предприемачи не рекламират изобщо, тъй като славата им се носи преди тях.

Освен всичко друго, пригответе се да се върнете обратно в училище. Подготовка за този бизнес можете да получите в колеж, където се предлага като профил „Градинарство и озеленяване“.

 

18 Comments to “Бизнес в областта на градинарството”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *