Бизнес с продажби на автомобили

Купуването и продаването на автомобили е лесен начин за изкарване на пари.

За да печелите добре от този бизнес, трябва да намерите и закупите кола евтино, която почти веднага да препродадете за повече пари. В зависимост от автомобила, търговците печелят различно.

За да бъдете успешен търговец на автомобили не е нужно да сте експерт по автомобилите.

Преди да закупите първият автомобил, който ще препродадете, трябва да направите добро проучване на пазара, за да разберете какви автомобили се продават. След като го направите, създайте бизнес план и установете вашият бюджет. Не забравяйте, че може да се наложи да платите за някакъв належащ ремонт по автомобила.

В началото най-вероятно ще искате да стартирате този бизнес от къщи. По този начин пестите пари, но трябва да питате в общината колко автомобила имате право да паркирате пред жилището си едновременно.

След като установите това, трябва да си направите подходяща застраховка за търговец на автомобили (Motor Trade Insurance), независимо дали работите на пълен работен ден или не и дали работите от къщи или сте наели подходящо място за работа.

Тази застраховка ви дава правото да управлявате различни автомобили без да се налага да правите отделна застраховка за всеки един от тях. Този вид застраховка е добра опция и за разлика от застраховката на всеки един автомобил, тя ви дава възможността да добавяте и премахвате от полицата колкото искате автомобили без да плащате допълнително.

След като направите застраховката, трябва да подадете документи за данък търговски лиценз, който ви пести време и пари – с него не се налага да регистрирате за данък всяко превозно средство, което временно притежавате.

Накрая можете да се регистрирате като едноличен търговец и да започвате работа.

Закупуване на автомобили

Има няколко места, от които можте да купите употребяван автомобил. Най-разпространените места онлайн са eBay, Copart UK и Gumtree, както и специализираните сайтове като Auto Trader UKcarwow and Carspring. Можете да закупите автомобил и от аукциона къща, където цените са много ниски.

Уверете се, че купувате автомобил с история – това можете да проверите безплатно тук. Колата, която купувате не трябва да има лизингов договор или условен договор за продажба, иначе няма да имате право да я продадете.

След като сте проверили това, можете да вземете колата за тестово шофиране, за да видите как се държи на пътя и дали има нещо за поправка.

Накрая се уверете, че автомобила има регистрационен документ V5C, който служи за доказателство за собственост и чрез него можете да проследите предишните собственици. Ако човека, от който ще купите автомобила няма този документ, това може да означава, че автомобила е краден. Трябва да проверите историята на автомобила, за да сте сигурни.

Поправка

След като сте закупили вашият автомобил, трябва да се уверите, че той е готов за препродаване. Колата трябва да е минала годишен технически преглед, което ще ви спести доста неприятности. Уверете се, че е чиста, а може и да й сложите полир-паста, за да изглежда по-добре.

Трябва да се запознаете подробно със закона за правата на потребителите, според който автомобила трябва да бъде в задоволителен вид, когато се предлага за продан. Потребителят има повече права от продавача и поради тази причина е във ваш интерес да споделите всичко, което знаете за автомобила преди да го продадете, тъй като веднъж продадена, ако има нещо нередно в нея, продавача носи отговорност за това.

Реклама

Едно от предимствата на този бизнес е, че не се изискват големи инвестиции за да се осъществи продажба.

Когато пускате колата за продажба онлайн, винаги имате възможност да пуснете обявата да излиза по-напред, като заплатите няколко лири. Освен това можете да пуснете обяви в местните магазини или дилъри на автомобили.

Най-добрият начин да направите обявата си, е да направите няколко хубави снимки на автомобила и да добавите детайлите за връзка с вас. Ако продавате от къщи, нямате право да слагате някакви обозначения на къщата си, обяви с цени на автомобилите или да правите някакви промени по жилището си заради този бизнес.

Продажба

Когато имате вероятен купувач, вие не знаете на кого ще продавате,така че е добра идея да вземете приятел или член на семейството си за огледа. Вземете купувача на тестова обиколка, като носите със себе си всички необходими документи – годишен технически преглед, платен данък и документа за собственост V5C.

Купувачът и вие трябва да попълните съответният отрязък от документа за собственост, който после трябва да се изпрати в DVLA,от където ще изпратят на новият собственик документа с обновените данни.

Не позволявайте на купувачите да си правят фотокопия или снимки на документите на колата, но се уверете,че им давате всички документи, когато купуват автомобила. Ако искате можете да сложите някаква гаранция на автомобила и не забравяйте да дадете на купувача фактура при продажбата.

След като направите първата си продажба вече ще ви е по-лесно и можете да продължите напред.

15 Comments to “Бизнес с продажби на автомобили”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *