Видове автобиографии според подредбата им

В случай, че се чудите как да подредите автобиографията си е препоръчително да използвате формат, който да отговаря най-добре на стила и уменията ви. Важно е да се отбележи, че различната подредба не значи, че в автобиографията се пишат различни неща. Информацията, която се вписва винаги е една и съща, просто се подрежда по различен начин. Различната подредба е добър начин за акцентиране върху вашите способности и опит и макар и с малко, така ще изпъкнете пред останалите кандидати.

Различните подредби се използват за:

 • Привличане на вниманието на работодателя към определени силни страни и умения на кандидата.
 • Подчертаване на дълъг опит на определена длъжност.
 • Смяна на професията или при искане за повишение.

Запомнете, че независимо коя от подредбите ще изберете, графите с информацията за личните данни и придобитите квалификации си остават подредени както обикновено. Променят се само графите със професионалния опит и постижения.

Видове автобиографии според подредбата

 • Автобиография за представяне – Performance CV.

Тази подредба е една от най-популярните. В нея се акцентира върху професионалния опит и постиженията на работното място. Над графата със стажа се намира именно тази с постиженията и отличията, където определено не трябва да скромничите и да напишете всичко нужно.

След като сте написали всичките си постижения, вече отдолу може да започнете да описвате трудовия стаж, който имате, като разбира се трябва да започнете от най-скорошната работа и да изброите докато не стигнете първата си длъжност. Добре е да впишете и какви са били вашите задължения и отговорности на съответната позиция.

Тази подредба е подходяща за вас, ако искате да:

 • Акцентирате върху постиженията и опита, който имате;
 • Покажете, че сте ценен и незаменим кадър;
 • Работите на същата или подобна длъжност, на която сте били и до сега.

Не е препоръчително да използвате тази подредба в случай, че:

 • Има големи периоди, през които не сте работили;
 • Искате да смените сферата на работа;
 • Сте придобили съответния трудов стаж по определената длъжност преди много време;
 • Сте работили на различни длъжности.

Примерна подредба на автобиографията за представяне може да изтеглите от тук.

 • Автобиография за функционалност и умения – Functional CV.

Тази подредба се ползва за да подчертае вашите умения и е особено подходяща в случай, че искате да смените сферата на работа. Акцентира се върху вашите умения и качества, а не на трудовия стаж и на позициите, на които сте работили до сега.

В тази автобиография трябва да впишете главните умения, които притежавате. От особена важност е да споменете само най-важните и да не давате излишна и ненужна информация. Най-добре избройте от 3 до 6 умения и споменете на каква длъжност сте ги придобили. Тази подредба ви дава възможността да покажете каква уникална комбинация от умения и качества притежавате.

Подредбата е подходяща за използване когато:

 • Желаете да смените сферата на работа;
 • Има дълги периоди, през които сте били без работа;
 • Сте работили на различни длъжности.

Запомнете, че някои работодатели може да не са запознати с този тип подредба и ако сте имали много награди и признания на предишна длъжност, те ще останат незабелязани от новия ви работодател, защото ще са вписани чак на втората страница. Освен това някой работодатели могат да заподозрат, че с тази подредба се опитвате да скриете нещо от тях.

Примерна подредба на този тип автобиография може да изтеглите от тук.

 • Насочена автобиография – Targeted CV.

Тази автобиография също набляга върху уменията и качествата на кандидата. Подходяща е при смяна на сферата на работа, защото ще впишете какви умения имате, а не къде и какво сте работили.

Както може би името на автобиографията подсказва, тя се използва в случаи когато искате да се насочите към определена длъжност. Разбира се, трябва да впишете само умения и качества, които са нужни за съответната длъжност. Ако имате и някакви постижения и трудов стаж на подобна или същата позиция, не забравяйте да впишете и тях.

Подредбата тук е сходна с тази на автобиографията за функционалност и умения, но в тази няма да пишете до 6 умения, ами ще направите две графи където ще напишете уменията и постиженията си, но тези, които ще са ви от полза за избраната работа. Помислете добре преди да започнете да пишете, какви са главните умения за длъжността и какви постижения имате на подобна длъжност.

Насочената автобиография е подходяща за хора, които:

 • Искат да сменят сферата на работа;
 • Са работили на различни позиции;
 • Искат да се насочат само към работа на определена длъжност;
 • Имат периоди, когато са били без работа.

Може би няма да предпочетете тази подредба, защото някои работодатели може да не са запознати с нея или пък да си помислят, че може би криете нещо от тях. Също трябва да знаете, че ако имате много време трудов стаж на определена позиция или пък сте работили за големи компании, това ще остане незабелязано.

Примерна подредба на насочената автобиография може да изтеглите от тук.

 • Автобиография за студенти и абсолвенти – Student or graduate CV.

Този тип автобиография е подходящ за студенти, които още учат или за абсолвенти без никакъв трудов стаж.

Чрез подредбата на тази автобиография наблягате на придобитите квалификации и умения през периода на обучение. В случай, че нямате никакъв професионален опит, се постарайте да кандидатствате за длъжности, които са пряко свързани със специалността ви. Не забравяйте да впишете и практическите стажове в графата за трудовия стаж.

Примерна подредба на автобиографията за студенти и абсолвенти може да изтеглите от тук.

 • Алтернативна автобиография – Alternative CV.

За този тип CV се използват по алтернативни методи на подредба, както и по-оригинални шрифтове и цветове. Може да я украсите допълнително като направите рамка от страни, тук всичко опира до вкуса ви и до творческото ви мислене. Естествено, тази подредба е подходяща при хора, които искат да кандидатства именно за творческа длъжност, като например графичен дизайнер или рекламен агент.

Тук няма точно определена подредба и неща за писане, защото всичко е въпрос на личен избор. Просто се постарайте да направите една наистина уникална автобиография.

Алтернативната автобиография е подходяща ако:

 • Сте творческа личност и искате да кандидатствате за подобна позиция;
 • Познавате работодателя, при който кандидатствате и знаете, че този подход ще му хареса.

Определено не е препоръчително да използвате подобна автобиография в случай, че кандидатствате за сериозна длъжност или просто мислите, че работодателят няма да я хареса. Затова ако имате съмнения в успеха си с използването на алтернативна автобиография, по-добре заложете на някой от другите варианти.

44 Comments to “Видове автобиографии според подредбата им”

 1. Pingback: child porn
 2. Pingback: child porn
 3. Pingback: porn
 4. Pingback: porn
 5. Pingback: porn
 6. Pingback: child porn
 7. Pingback: porn
 8. Pingback: child porn
 9. Pingback: porn
 10. Pingback: child porn
 11. Pingback: child porn
 12. Pingback: child porn
 13. Pingback: child porn
 14. Pingback: child porn
 15. Pingback: porn
 16. Pingback: child porn
 17. Pingback: grandpashabet
 18. Pingback: grandpashabet
 19. Pingback: child porn
 20. Pingback: child porn
 21. Pingback: child porn
 22. Pingback: child porn
 23. Pingback: porn
 24. Pingback: animal porn
 25. Pingback: animal porn
 26. ラブドール 女性 ダッチワイフで使用するベスト8のホットセックスポジション男性とロボットのダッチワイフの最初の結婚あなたのダッチワイフを暖めるための遠いマニュアル存在サイズのダッチワイフについてのトップ10のファンタジー

 27. Наша группа профессиональных исполнителей приготовлена предъявить вам новаторские технологии, которые не только ассигнуруют долговечную защиту от мороза, но и подарят вашему дому изысканный вид.
  Мы функционируем с современными материалами, сертифицируя постоянный время эксплуатации и выдающиеся эффекты. Изоляция наружных поверхностей – это не только экономия тепла на подогреве, но и трепет о экологии. Энергоспасающие методы, какие мы осуществляем, способствуют не только жилищу, но и сохранению природных ресурсов.
  Самое основное: [url=https://ppu-prof.ru/]Утепление стен снаружи цена за м2[/url] у нас начинается всего от 1250 рублей за метр квадратный! Это доступное решение, которое преобразит ваш домашний уголок в реальный теплый местечко с минимальными расходами.
  Наши проекты – это не всего лишь изоляция, это разработка области, в котором каждый компонент выражает ваш личный манеру. Мы рассмотрим все ваши пожелания, чтобы осуществить ваш дом еще дополнительно удобным и привлекательным.
  Подробнее на [url=https://ppu-prof.ru/]www.ppu-prof.ru[/url]
  Не откладывайте дела о своем обители на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш корпус не только теплее, но и стильнее. Заинтересовались? Подробнее о наших трудах вы можете узнать на портале. Добро пожаловать в сферу благополучия и стандартов.

 28. Pingback: child porn
 29. Pingback: child porn
 30. Pingback: porn
 31. Pingback: spinco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *