Време ли е за смяна на професията?

Понякога в живота ни идва момент, в който усещаме липса на предизвикателства на работното място и ежедневието ни става сиво и скучно. Започваме да се замисляме, дали не е време да сменим професията си.

Факт е, че рано или късно на всеки човек работата започва да му става скучна и досадна, но това от своя страна не значи, че трябва да вземе прибързано решение и веднага да напусне. Ако и вие сте изправени пред подобен проблем определено е добра идея да дадете още един шанс на професията си, може пък да останете изненадани. Не бързайте да напускате за да не съжалявате след това.  Ако все пак работите от дълго време и сте сигурни, че работата ви не може да ви предложи нещо ново и предизвикателно, с което да разчупи поне малко сивото  ежедневие е препоръчително да се замислите поне два пъти дали наистина искате да напуснете и дали по този начин ще станете по-щастливи. Ако сте взели решение и сте готови да напуснете може би е добре да помислите дали следващата длъжност, на която ще започнете ще е същата или искате да смените професията си.

Доволни ли сте от професията си и от постигнатото до момента?

Замислете се какво сте постигнали в кариерата си и дали сте доволни от професията, която упражнявате. За всеки човек понятието „успешна кариера“ се тълкува различно, затова си отговорете на следните въпроси:

 • Доволни ли сте от предизвикателствата, които ви осигурява професията ви и достатъчно ли са те?
 • Получавали ли сте повишение?
 • Получавате ли достатъчно добро заплащане за да водите добър начин на живот?
 • Имате ли достатъчно трудов стаж по професията си, за да може да се наречете „експерт“?
 • Спечелили ли сте уважението на колегите и работодателят си?

Ако може да отговорите на повечето въпроси с „да“, значи е по-добре да останете на тази длъжност, независимо, че вече ви е омръзнала и искате нещо ново. Ако пък не знаете какво да отговорите на въпросите или преобладава отговорът „не“ може би наистина е време да смените професията си.

Време за промяна

Ако сте твърдо решени, че ще смените работата си, трябва да решите дали искате:

 • Нова длъжност в компанията, където работите сега;
 • Да смените работодателя, но да започнете същата или подобна работа за друг;
 • Да упражнявате напълно различна професия.

След като вземете решение може да се насочите накъдето трябва.

Имайте в предвид, че ако работата ви е станала скучна, може би не е необходимо да спрете да работите за работодателя си. Поговорете с него и го помолете да ви назначи на друга позиция. Ако той не благоволи да направи това за вас може да напуснете и да започнете работа за друг работодател, но на подобна позиция.

Ако обаче чувствате, че нещата са по-задълбочени и просто това не е правилната професия за вас и я вършите без никакво удоволствие, значи наистина е време да се ориентирате към друга сфера на работа.

Взаимоотношения с колеги и клиенти

В случай, че работите за голяма компания, това значи, че имате много колеги. Ако сте изградили добра връзка с тях и ви уважават, това трябва да ви кара да се чувствате по-добре, независимо колко много ви е омръзнала работата ви.

Ако колегите ви се отнасят пренебрежително с вас, това може да наклони везните и да ви подтикне към напускане, дори и да не смятате работата си за скучна.

Ситуацията е същата когато работите и с клиенти.

Когато обаче сте в прекрасни взаимоотношения с колегите и клиентите си, а работата ви е адски досадна и скучна е по-добре да говорите с работодателя си, за да ви назначи на друга длъжност. Не е препоръчително да мислите за напускане.

Имате ли време за отдих?

Ако искате да смените професията си защото не ви остава достатъчно време за семейството, приятелите и за почивка, може би все пак това решение е доста крайно. Все пак живеем в такова време, че дори може да работите и от вкъщи сред близките. Просто поговорете с вашия работодател и попитайте може ли някои дни да работите от вкъщи или да ви дава повече почивки, за да имате време за себе си и за любимите хора.

2 Comments to “Време ли е за смяна на професията?”

 1. Разрешение на строительство — это официальный удостоверение, предоставленный уполномоченными органами государственного аппарата или муниципального самоуправления, который позволяет начать стройку или производство строительных операций.
  [url=https://rns-50.ru/]Разрешение на строительство[/url] формулирует правовые положения и регламенты к стройке, включая допустимые разновидности работ, приемлемые материалы и подходы, а также включает строительные инструкции и пакеты охраны. Получение разрешения на строительство является обязательным документов для строительной сферы.

 2. Быстровозводимые здания – это новейшие строения, которые отличаются высокой быстротой возведения и мобильностью. Они представляют собой строения, образующиеся из эскизно изготовленных составных частей или же модулей, которые могут быть быстрыми темпами смонтированы на месте строительства.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija.ru/]Быстровозводимые металлические конструкции[/url] владеют податливостью а также адаптируемостью, что дозволяет легко менять и переделывать их в соответствии с пожеланиями заказчика. Это экономически выгодное а также экологически стабильное решение, которое в последние годы получило широкое распространение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *