Всичко, което трябва да знаете за новата пенсионна схема – кога ще получавате пенсия и в какъв размер

Според новата пенсионна схема, когато се пенсионирате и започнете да получавате пенсия, тя ще бъде в размер на 155.65 паунда седмично, 44.47 паунда седмично или няма да получавате нищо. Според вашите обстоятелства, Вие ще се пенсионирате на 65, 66, 67 или по-голяма възраст.

Все още има много хора, които не разбират новите условия за пенсиониране и как точно те ще рефлектират при тях. Много от хората все още не са сигурни дали ще имат право да получават държавна пенсия, в какъв размер ще бъде тя и в кой момент от живота си ще имат възможност да се възползват от нея.

Въпроса за пенсиите може да изглежда скучен, но е по-добре да не го оставяте нерешен. Проверете навреме кога ще се пенсионирате и на каква пенсия ще имате право. Информирайте се за всички промени относно пенсионирането ви.

Ето и как да разберете по-лесно промените и как ще ви засегнат:

Новата пенсионна схема

Новата схема е в сила на 6 април 2016 година и има за цел да улесни хората в това да разберат какъв ще бъде размера на пенсията им и кога ще започнат да я получават.

Вашата държавна пенсия ще осигури основата за вашия пенсионен доход, за да ви помогне да планирате напред за по-сигурно бъдеще. За да имате право да я получавате, трябва да имате поне десет квалификационни години, в които да сте осигурявани, преди да достигнете пенсионна възраст.

Размера на седмичната пенсия не надвишава 155,65 паунда. Сумата, която ще получавате, зависи от това колко години сте били осигурени. Например, някой, който има поне 10 квалификационни години, може да очаква седмично 44,47 паунда.

За да разберете кога можете да започнете да получавате вашата държавна пенсия, посетете линка.

Кой ще бъде повлиян от промените?

Промените засягат хората, които достигат пенсионна възраст на или след 6-ти април 2016 – за мъжете това се отнася за всички, родени на или 6-ти април 1951 година, а за жените това се отнася за всички, родени на или след 6-ти април 1953 година.

Пенсионната възраст е индивидуална за всеки и се определя от неговият пол и дата на раждане. До 2020 година пенсионната възраст ще бъде 66 години за двата пола, като тя ще нарасне до 67 години в периода 2026-2028 година. След това тя ще бъде свързана с продължителността на живота.

4 месеца преди да достигнете вашата пенсионна възраст, ще получите писмо, в което ви се обяснява как да подадете документите си. Ако не подадете документите си навреме, ще получите пенсия едва когато ги подадете, без право на плащания със задна дата, а плащанията ще бъдат от съответния момент, независимо, че сте достигнали пенсионна възраст по-рано.

Причината, поради която няма да получите пълният размер на пенсията са пропуски в осигуряването, това може да се отрази на вашата пенсия. Роля в това колко ще е голяма пенсията ви играе и факта, че може да сте осигурявани на по-ниски доходи, което ще даде резултат в квалификационните ви години.

Най-доброто, което можете да направите в момента, е да проверите какво е състоянието на осигуровките ви и дали имате пропуски.  Също така можете да проверите в старите си фишове за заплати. В повечето случаи, ако има D или N срещу графата за осигуровките ви, това означава, че сте били в предоговаряне на условията и това може да се отрази на квалификационните ви години.

Ако имате пропуски в осигуряването, можете да ги попълните с доброволни вноски.

Също така, можете да увеличите сумата, която ви се полага за пенсия, ако отложите започването да вземате пенсия след вашата възраст за пенсиониране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *