Въпросите, които всеки кандидат трябва да зададе на интервю за работа

Въпросите, които всеки кандидат трябва да зададе на интервю за работаПреди интервю за работа повечето кандидати са под голям стрес. Те се притесняват относно представянето си, как ще отговорят на въпросите на интервюиращия, как изглеждат и последното нещо, за което мислят е какви въпроси ще зададат те на отсрещната страна. Това обаче е златна възможност да научите всичко, което ви интересува и не бива да се лишавате от нея.

Повечето работодатели признават, че добрите кандидати винаги имат въпроси и не се притесняват да ги зададат в края на интервюто.

Ако инвестирате малко време от подготовката си за интервюто за заучаване на няколко въпроса, които да зададете когато накрая ви попитат „Имате ли въпроси?“, то вие ще изпъкнете пред останалите кандидати и освен това ще получите отговори на важни неща, които вероятно ви интересуват като потенциален служител в компанията. Ето и въпросите:

С кого ще работя основно?

Винаги е от полза да научите с какви хора ще работите, колко голям ще е екипът ви и пред кого ще трябва да отговаряте за свършените задачи. Така ще си изградите по-ясна представа за това с какви хора ще работите и общувате и евентуално какви взаимоотношения ще имате с всеки от тях.

Как бихте определили работната среда?

Още един много полезен въпрос, който ще ви помогне да разберете как ще протичат повечето ви работни дни. В някои компании работната среда е шумна, в други – тиха, в трети изключително напрегната и т.н. Според получения отговор ще можете да прецените дали това е позицията за вас, защото едва ли човек, който е свикнал да работи в тиха и спокойна среда ще може да се справя с изпълнението на служебните задачи в шумна и напрегната среда.

Какви са отношенията между служителите?

Социалните контакти и добрите отношения между колегите са важни за да върви работата в компанията. Задавайки този въпрос ще направите добро впечатление на отсрещната страна. Освен това отговорът ще ви помогне да разберете дали екипите са задружни и дали хората си помагат един на друг или пък е точно обратното. Така ще прецените по-добре дали ще се впишете сред колегите си или не.

Как се откри позицията, за която кандидатствам?

Този въпрос ще ви даде отговор дали компанията държи на служителите си и как се развива тя. Ако позицията не е нова и често търсят хора, вероятно работодателят не показва достатъчно уважение на служителите си по един или друг начин, например не се застъпва за тях, кара ги да работят без почивка, не им плаща достатъчно и т.н. Ако пък позицията е нова, вероятно компанията се развива, а това е обнадеждаващо за бъдещето ви в нея.

Предвиждате ли промени или разрастване в близко бъдеще?

Доста директен и откровен въпрос, който в повечето случаи ще бъде оценен от интервюиращия. Отговорът ще ви даде представа дали компанията се разраства и евентуално предвижда развитие или буксува на едно място или най-лошото – отива към фалит и вероятно скоро ще бъде купена и предстои сливане или просто ще приключи всякаква дейност. Опитайте се да си представите бъдещето на компанията, базирайки се на отговорът, който ще получите.

Какво очаквате от мен?

Още един директен въпрос, който е задължителен за всеки добър кандидат. Много вероятно е  да ви се отговори по същия начин, по който сте задали въпроса, което е добре, защото ще получите директен отговор какво ще очакват от вас и вие ще можете да прецените дали е по възможностите ви да оправдаете очакванията им. Ако не сте сигурни дали ще успеете с изпълнението на всички служебни задачи, попитайте и колко време ще е обучението ви и веднага ли очакват да започнете да вършите всичко това.

Как ще оценявате работата ми?

С този въпрос ще покажете на интервюиращия, че мислите за бъдещето си в компанията и за евентуално изграждане на кариера. Това е по-деликатен начин да попитате какво ще получите, ако се справяте добре с работата – бонуси, повишение на заплатата, по-висок пост или просто потупване по рамото. Също ще разберете какво може да очаквате от компанията, ако не се справяте толкова добре, колкото сте очаквали. Ако получите незадоволителен отговор, а за вас е важно да научите тези неща, можете да зададете последващ въпрос от типа на „Какво ще стане ако се справям добре с работата?“ и „Ами ако не оправдая очакванията ви?“.

2 Comments to “Въпросите, които всеки кандидат трябва да зададе на интервю за работа”

  1. Быстровозводимые строения – это актуальные конструкции, которые отличаются повышенной быстротой установки и мобильностью. Они представляют собой здания, заключающиеся из предварительно изготовленных элементов либо модулей, которые имеют возможность быть быстрыми темпами установлены на районе развития.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija.ru/]Быстровозводимые конструкции из сэндвич панелей цена[/url] обладают податливостью и адаптируемостью, что позволяет легко менять а также адаптировать их в соответствии с потребностями заказчика. Это экономически продуктивное и экологически устойчивое решение, которое в последние лета получило маштабное распространение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *