Въпросите, които може да зададете на интервюто си за работа

Въпросите, които може да зададете на интервюто си за работаИнтервюто за работа е двустранно и когато се явявате на такова, не може да го правите с нагласата само отсрещната страна да задава въпроси, а вие да отговаряте с предварително подготвени и заучени фрази.

За да протече едно интервю по естествен начин, то диалогът между вас и интервюиращото лице, независимо дали е работодател или човек от отдел „Човешки ресурси“, трябва да върви гладко, а това няма как да стане ако вие се придържате само към отговорите на зададените ви въпроси.

Потенциалните ви работодатели също заслужават да чуят някой въпрос от вас. Така те ще разберат, че вие също имате интерес към тях, интелигентни сте и не на последно място – мотивирани. Задаването на въпроси от ваша страна освен всичко друго, ще ви помогне да получите ценната информация, от която се интересувате.

Ако не държите интервютата ви да протичат като едностранен кръстосан разпит и идеята да ги превърнете в двустранни и диалогът в тях да върви по-гладко ви допада, тогава можете да подготвите свои въпроси преди срещата. В случай, че сте нови във всичкото това и не знаете какво точно да попитате, ето и няколко от най-често задаваните въпроси:

Защо тази позиция е свободна?

Вие искате да знаете какво се е случило с предишния човек, който е бил на тази позиция. Може би е бил повишен? Или пък уволнен? Напусна? Отговорът на този въпрос може да ви каже много за работата, към която сте се устремили.

Какви качества трябва да има идеалният кандидат за тази позиция?

Обикновено когато търсят човек за дадена позиция, работодателите вече имат запаметен списък с желаните умения и качества, които той трябва да притежава, но невинаги ги вписват в обявата за работа. Ако знаете какво точно иска потенциалният работодател, може да изтъкнете някои от тези качества, които вие притежавате.

Какви са най-големите предизвикателства на тази позиция?

С отговора на този въпрос ще разберете какво е най-важно за работодателя. Освен това ще добиете представа какво да споменете в следващите си отговори.

Какво харесвате и какво не харесвате в тази компания?

Можете да четете в продължение на часове за дадена компания в интернет, но това не е достатъчно. Нужната информация ще получите само от човек, който работи в нея. Заслужава си да попитате както за плюсовете, така и за минусите.

Въз основа на нашето събеседване, уверени ли сте, че аз съм подходящ за тази позиция?

С този въпрос питате дали сте се представили добре по време на интервюто и дали ви смятат за потенциален избор. Ако получите положителен отговор, може да се приберете вкъщи и да бъдете по-спокойни, защото е много вероятно да ви се обадят за второ интервю или директно да ви назначат. В случай, че не получите толкова категорично потвърждение или пък направо „не“, значи имате още работа за вършене по отношение на представянето си по време на интервютата за работа.

One Comment to “Въпросите, които може да зададете на интервюто си за работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *