Въпросите, които не трябва да задавате на интервю за работа

Въпросите, които не трябва да задавате на интервю за работаИнтервютата за работа са двустранни, което значи, че освен отсрещната страна, вие също можете да задавате своите въпроси, обикновено в края на интервюто, когато ви се даде думата, защото не е особено учтиво и приятно непрестанно да прекъсвате интервюиращия, за да получите своите отговори. Но дори и когато дойде моментът да зададете въпросите си, трябва да внимавате какво питате.

Бидейки любопитни за възнаграждение, продължителност на работния ден и удовлетвореността на служителите, има опасност да накарате интервюиращият да се съмнява в мотивите ви да кандидатствате за позицията и в това, колко добре ще се впишете в екипа. Затова е важно да формулирате въпросите си внимателно преди да ги зададете.

Не питайте „Колко служители напускат компанията ви годишно?”

Нормално е да се интересувате от подобна информация. Все пак високият брой напускания е признак за проблеми с фирмената култура. Този въпрос обаче кара интервюиращите да настръхват. Затова променете формулировката му на: „От колко време вие и останалите от екипа работите тук?”.  Така зададеният въпрос няма да обиди никого и ще ви помогне да получите желания отговор.

Не питайте „Колко често повишавате своите служители?”

Възможността да получите повишение определено е важен фактор при избирането на работно място. И все пак не бихте искали да създавате впечатлението, че единствената причина да кандидатствате е шансът за бързо издигане в йерархията. Затова е по-добре да попитате: „Какви са възможностите за професионално развитие при вас?”. Отговорът бързо ще ви разкрие дали и колко инвестира компанията в своите служители. Обикновено всяка компания с приличен бюджет за кариерно развитие обича да помага за растежа на персонала си и да извършва повишения.

Не питайте „По колко часа на ден работят хората на този пост?”

Все повече компании предлагат гъвкаво работно време. Затова е напълно логично да сте любопитни дали можете да си съставите собствен график или пък да работите от дома. Ако обаче работата, за която кандидатствате не е почасова, трябва да предположите, че работното време е стандартно от понеделник до петък. Задавайки този въпрос, създавате впечатлението, че ще се взирате в часовника с нетърпение още от първия ден. Затова по-добре попитайте „Какво представлява типичният работен ден в компанията?”

Не питайте „Тежка ли е работата и ще ми бъде ли трудно да я върша?”

Съвсем основателен въпрос, който обаче никога няма да ви донесе искрен отговор. Най-много да накарате интервюиращият да помисли, че нямате опит или просто сте мързеливи и търсите лека работа. Затова е по-добре да попитате „С какви предизвикателства смятате, че ще се сблъскам на този пост?” Тази формулировка ще ви помогне да получите желания отговор.

След като вече знаете кои са въпросите, които не трябва да задавате и ако ви интересуват, как по-заобиколно да получите отговори, ще можете да се представите отлично на интервюто си за работа от неговото начало до самия му край. Помнете, че най-важното е да задавате подобни допълнителни въпроси, с които да покажете, че разбирате онези, насочени към вас.

One Comment to “Въпросите, които не трябва да задавате на интервю за работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *