Върнете си част от сумата за нов лаптоп като го впишете в графа бизнес разход

Като фрилансър, консултант или собственик на малък бизнес, вероятно ще има много важни инструменти, от които се нуждаете, за да вършите работата си – и не само лаптоп софтуер и телефон.

Интелигентните устройства стават все по-важни през 21-ви век като средство за поддържане на връзка с бизнес контактите и незабавно изпращане на задачи на клиенти, независимо дали става въпрос за статии в списания или графични проекти. Знаехте ли обаче, че вместо да дадете цялата сума за нов лаптоп, можете да поискате поне част от разходите обратно?

Възможно е да не сте включили фирмата си, когато сте направили покупката, но ако съхранявате копия от касовите бележки, можете да заявите съответните разходи. Не забравяйте, че трябва да съхранявате копия от касовите бележки в продължение на 6 години (7 години е най-добрата практика).

Изпълнителите могат да претендират за по-голямата част от разходите, които правят в резултат на работата по техните задачи, независимо дали това са пътни разходи или разходи за лаптопи. Можете да получите данъчното облекчение по тези разходи и по този начин спестявате пари.

Важно е обаче да запомните, че това важи само за оборудване и разходи, които се използват само за целите на работа, така че ще трябва да категоризирате всичко, за което мислите да претендирате за връщане на част от разходите, само като “бизнес употреба” и съответно трябва да можете да докажете, че е необходимо за вашата работа.

Така например, ако работите само на лаптопа си в продължение на 50% от времето и го използвате за проверка на Facebook през останалото време, можете да си върнете само 50% от разходите.
За оборудване, включително бизнес компютри, ще изискате капиталови квоти.

Капиталовите разходи обикновено включват всичко, което купувате и притежавате, за да ви помогне да имате печалба от бизнеса си, така че лаптопите ще се впишат в тази категория.

За щастие няма ограничение за сумата, за която може да се претендирате, така че можете да закупите всеки модел, който смятате, че ще ви помогне да вършите работата си, но трябва да можете да докажете как покупката е необходима и ви върши съответната работа.

Не забравяйте, че капиталовите квоти ще бъдат приспаднати от печалбата на вашата компания при изчисляването на размера на данъка, който плащате, а не на общите разходи – и че размерът на данъка, който плащате, не се намалява с размера на разходите, а с размера на данъка, който се дължи на тази сума.

Ако сте самонаето лице, вместо да работите за дружество с ограничена отговорност, пак можете да получите данъчни облекчения за вашите бизнес активи, като лаптопи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *