Грешките, които допускаме при търсене на работа

Грешките, които допускаме при търсене на работаНово психологическо проучване показва, че всеки работещ човек трябва да сменява работата си веднъж на всеки пет години, за да поддържа интереса си към кариерата и живота и да има стимул за развитие. Въпреки това, повечето от нас не правят така – работим дълго време само на една работа, може би защото сме свикнали и не искаме да излизаме от зоната си на комфорт и да правим драстични промени в начина си на живот.

И все пак в един момент на всеки от нас може да се случи да попадне в ситуация, в която трябва да търсим нова работа, а именно тогава се допускат най-много грешки, защото отдавна не сме го правили и вероятно сме забравили как става. Ето и кои са грешките, които допускаме най-често:

Лошо написани автобиография и мотивационно писмо

Именно автобиографията и мотивационното писмо позволяват на работодателя да си създаде първоначално впечатление за вас. Ако те не са написани добре и не са на ниво – отиват в купа с посредствени кандидати и с това шансовете ви за работа в дадена фирма приключват. Отделете достатъчно време и усилия, за да напишете и подредите добре автобиографията и мотивационното си писмо и в никакъв случай не пренебрегвайте тяхната “сила”, когато става дума за кандидатстване за работа.

Търсенето на работа само чрез обяви във вестниците

Това е най-неефективният начин за търсене на работа. Истината е, че във вестниците се публикува много малък процент от свободните работни места на трудовият пазар. Освен това, част от компаниите пускат обяви не с цел да си намерят нов служител, а за да си направят скрита реклама, както и за да проучат заплащането и условията на труд при конкурентите.

След интервю чакате отсрещната страна да ви потърси

В много редки случаи след интервю можете да получите обаждане с любезен отговор от фирмата, че те са възхитени от вашите умения и качества, но са избрали друг кандидат за позицията. Най-добрият начин за действие е сами да се обадите по телефона или да напишете имейл, за да напомните, че сте един от най-мотивираните кандидати за работа. В противен случай рискувате да решат, че нямате интерес или просто сте безотговорни. Имайте предвид, че около 60 процента от положителните отговори за работа след интервю са получени в резултат на обаждане от страна на кандидата, а не на компанията.

Търсенето на работа само чрез познати и приятели

Това е много опасен път. Вашите познати, дори близки приятели никога няма да ви свършат работа така, както ви се иска. Разбира се, в някои редки случаи те наистина могат да ви помогнат, но да разчитате само на тяхната помощ е глупаво и вероятно не ви е спешно или дори не ви се иска да започнете работа. Разчитайте най-вече на себе си и не очаквайте друг да свърши нещо толкова важно вместо вас.

След интервю не се интересувате с кого трябва да се свържете, за да разберете решението

Това е много голяма и груба грешка. Не трябва да се удовлетворявате от отговора от рода на „Благодарим ви, ще ви се обадим”. Настоявайте вие да се свържете с тях и попитайте на кога и на кого трябва да се обадите. По този начин ще покажете, че имате сериозен интерес към позицията и наистина искате работата.

След интервюто не изпращате благодарствено писмо

В американските фирми съществува традиция на изпращане на благодарствено писмо от страна на кандидата след проведено интервю за работа. Това, че не сме в Америка не значи, че не можете да изпратите такова писмо. С изпращане на благодарствено писмо най-малкото ще покажете, че сте сериозен и добре възпитан кандидат.

Смятате, че за всяка една фирма набирането на добри служители е най-важно

В действителност за всяка една фирма най-важният приоритет е печалбата. Вторият приоритет е да се удовлетворяват потребностите на клиентите. Третият – да се удовлетворяват потребностите на ръководството на фирмата и т.н. В топ приоритетите на много малко компании спада и набирането на квалифициран персонал, така че не се самозалъгвайте. Следващият път когато решите, че нямате достатъчно опит или умения за работа на конкретна позиция, просто кандидатствайте, може и да останете изнанедани след като ви се обадят за интервю.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *