Грешките, които могат да ви провалят на интервюто за работа

Грешките, които могат да ви провалят на интервюто за работаКандидатствали сте за мечтаната работа и в един прекрасен ден получавате обаждане с покана за интервю? Поздравления! Сега единственото нещо, което стои между вас и назначението ви, е доброто представяне по време на интервюто.

Вие може да сте перфектният кандидат за тази работа, но само една грешка на езика или необмислен отговор от ваша страна могат да унищожат шансовете ви за получаване на позицията.

Ако искате да избегнете провала, разберете кои са грешките, които могат да ви костват назначението и разбира се – не ги допускайте.

Представяте себе си неподходящо

Когато отидете на интервю не трябва да се притеснявате, а трябва да бъдете достатъчно уверени в себе си и в своите способности. Не бива обаче да ставате твърде самоуверени и или пък дори надути. Границата е много тънка и не трябва да си позволявате да я прекрачвате.

Давате грешни обещания

Не обещавайте да правите нещо, което не знаете как да свършите. Ако си мислите, че с големи, но празни обещания ще постигнете нещо добро, грешите. Не лъжете доколко добре се справяте с нещо, защото всичко може да бъде проверено много лесно.

Говорите прекалено много

Отговаряйте на зададените въпроси стегнато и по същество – не се отпускайте да говорите прекалено много. Не забравяйте, че времето е пари и никой работодател няма да е щастлив да отдели от времето си, просто за да си разговаря с вас. Фокусирайте отговорите си върху нещата, които наистина са важни.

Говорите негативно за предишния си работодател

Това е едно от най-лошите неща, които може да направите по време на интервю. Без значение с какви чувства сте си тръгнали от последната си работа, няма да се представите в добра светлина, ако говорите негативно за бившия си работодател. Така че обмислете предварително какво да отговорите на потенциалния въпрос: „Защо напуснахте предишната си работа?“, без да се налага да обиждате предишната си компания.

Проваляте се в договарянето на заплата

Има две основни причини, заради които може да се сбогувате с потенциалната си нова работа или все пак да ви наемат, но с по-ниска от желаната заплата. На първо място не трябва да споменавате темата за парите в началото на интервюто, защото това не създава добро впечатление, а точно обратното. Ако заговорите за пари още в началото, това ще накара работодателите ви да си мислят, че вас ви вълнува единствено финансовото възнаграждение. Почти толкова зле е, ако пък споменете твърде малка заплата. Ако се притеснявате да конкретизирате, отговорете в някакъв финансов диапазон, който все пак да даде някаква по-ясна представа на вашия работодател.

Липсва ви ентусиазъм

Не трябва да бъдете прекалено амбициозни, но в същото време е желателно да покажете, че имате голям интерес да работите на тази позиция. Все пак в ситуацията, в която се намираме в момента, със сигурност ще има много по-ентусиазирани хора от вас, които да заемат вашето място.

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *