Дали да започнем собствен бизнес или е по-добре да закупим вече разработен?

Ако искате да имате и ръководите собствен бизнес, то в такъв случай има два варианта за това – да го започнете сами или да закупите чужд бизнес, който вече е разработен. Някои предприемачи смятат, че винаги е по-вълнуващо и препоръчително човек сам да започне бизнес и да го изгради от основите, но други предпочитат да си спестят риска и новостите и затова си закупуват разработен чужд бизнес. Ние ще разгледаме и двата варианта, за да разберем какви са предимствата и недостатъците им.

Предимства при закупуване на разработен бизнес

Ако си закупите бизнес, който е започнат и разработен от друг, вие ще си осигурите по-голямо спокойствие, защото го няма риска, че бизнесът няма да потръгне. По този начин вие ще успокоите банките и кредиторите, а така пък те ще ви дадат заем по-лесно, в случай, че решите да разширите вече разработения бизнес.

Със подобна покупка вие сте на ясно какво може да очаквате, ще имате редовни клиенти и сами може да пресметнете потенциалните печалби и загуби. Ако сте обмисляли варианта да започнете бизнес, но в последствие сте решили да закупите разработен, може да инвестирате част парите, които сте били заделили за реклама в разширяването на сегашния бизнес.

Когато закупите разработен бизнес ще започнете да печелите още от първия ден и така няма да работите с месеци и дори години на загуба, както е в случаите, когато започвате бизнес. Освен това благодарение на предишния собственик на бизнеса, вие ще имате вече изградена мрежа от клиенти, доставчици и връзки в бизнес средите. Репутацията ви също ще е изградена, но от вас зависи да я запазите и дори да я повдигнете на по-високо ниво.

Недостатъци

Главният недостатък при закупуването на чужд бизнес пред това да започнете собствен е, че това удоволствие винаги ви излиза по-скъпо. Това е напълно логично, имайки в предвид факта, че друг човек е рискувал като го е започнал и е инвестирал много големи суми, за да му потръгне бизнеса и да го развие в последствие. Още нещо, което трябва да вземете в предвид е, че някои предубедени клиенти, доставчици и дори работници може да прекратят взаимоотношенията си с бизнеса, заради смяната на собственика.

Закупуването на чужд бизнес понякога би могло да се превърне в много дълъг процес, през който ще трябва да се охарчите доста за адвокати и такси.

Освен това, въпреки, че се очаква бизнесът да е разработен, това не значи, че няма риск. Никога не е сигурно, че той няма да фалира скоро след като го закупите.

Кой вариант е по-добър?

В случай, че се чувствате готови да започнете нов бизнес и смятате, че ще се справите с успешно, тогава няма какво повече да чакате. Ако предпочитате да заложите на по-сигурно, тогава може би ще е по-добре да си спестите много усилия и главоболия и да инвестирате повече, за да закупите чужд бизнес, който вече е разработен.

Вземете в предвид и финансовата част, защото има вероятност парите да не ви достигнат за закупуването на разработен бизнес, въпреки, че вие имате желанието. Направете си добра равносметка с какви финанси разполагате и кой вариант ще е по-добър за вас от тази гледна точка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *