Данъци и осигуряване за самонаети лица

Данъци и осигуряване за самонаети лицаКогато работите за себе си във Великобритания, т.е. се водите самонаето лице, вие сами сте отговорни за изчисляването и плащането на данъците и осигуровките си. За да се справите успешно в това трябва да водите отлично счетоводство и най-вече да знаете процедурите и какво трябва да правите, което ще обясним в тази статия.

Разберете какъв е вашият статут

За да изчислите какви осигуровки трябва да си внасяте, преди всичко трябва да сте сигурни какъв е вашия статут – на работник/служител или на самонаето лице. Обикновено трябва да знаете или пък да ви бъде лесно да разберете, но понякога има и по-сложни ситуации, в които на човек му е трудно да разбере точно какъв е статутът му. За тази цел от Агенция „Приходи и митници“ (HMRC) са направили приложение на уебсайта си, наречено Employment Status Indicator или накратко ESI. Идеята е чрез него да разберете със сигурност работния си статут, като отговорите на няколко въпроса напълно анонимно и без никакви обвързване с агенцията.

Повече информация за приложението и как да достигнете до него можете да откриете на следния адрес www.gov.uk/guidance/employment-status-indicator, като от HMRC препоръчват да прочетете всичко внимателно преди да започнете.

Когато изберете да достигнете до приложението, преди да ви излезе то, ще преминете през две страници. На първата можете да прочетете информацията или не, но за да продължите трябва да изберете “Go to the next page”. На втората страница трябва да прочетете условията за ползване и да се съгласите с тях като изберете “I accept the conditions of use – go to the ESI tool” и след това вече ви се отваря приложението.

За да започнете да го ползвате изберете зеления бутон “Start”. Самото приложение използва някои технически термини, които не всеки би разбрал, затова ще поясним – вие сте “the worker”, лицето или фирмата, за която работите – “the engager”. От тук нататък за вас остава да отговорите на въпросите и да разберете дали сте самонаето лице или не.

Регистрация в агенция „Приходи и митници“ като самонает

След като започнете да упражнявате свой собствен бизнес, трябва да уведомите агенцията за това. Можете да го направите като се регистрирате на уебсайта им на адрес: online.hmrc.gov.uk/registration/newbusiness/introduction или като се обадите на телефон 0300 200 3504.

Крайният срок за регистриране е 5 октомври за всяка данъчна година, за която трябва да подадете и данъчна декларация и която във Великобритания започва от 6 април и завършва на 5 април, следващата календарна година. Имайте предвид, че ако се забавите с регистрацията си в агенцията, подлежите на глоби.

Като самонаето лице, освен да подавате годишна данъчна декларация, трябва да плащате и подоходен данък и осигуровки от клас 2. Тези осигуровки ще ви дадат право след това да получавате социални придобивки като държавна пенсия.

Пазете документацията си и водете счетоводство

За да попълвате данъчната си декларация коректно и да избегнете излишни проблеми с Агенция „Приходи и митници“, трябва да си водите счетоводство и да пазите документацията на бизнеса си. В противен случай данъците ви няма да бъдат изчислени точно и е много вероятно от агенцията да ви направят проверка и дори глобят, ако установят нарушения.

Основната ви документация трябва да включва всичко свързано с продажбите, покупките и разходите ви. За да водите точно счетоводство трябва да пазите всякакви документи, свързани с бизнеса, като касови книги, фактури, касови бележки, банкови извлечения  и др.

Не е нужно документацията ви да бъде на хартиен носител, може и да е в електронен формат.

Попълвайте данъчната си декларация ежегодно и плащайте данъците си навреме

Както споменахме по-горе, данъчната година във Великобритания започва на 6 април и завършва на 5 април, следващата календарна година. Това значи, че всяка година през април, HMRC ще ви изпраща писмо, което да ви напомни да попълните и изпратите данъчната си декларация. Това може да стане онлайн на сайта им или на хартиена бланка, която да изпратите по пощата.

Крайните срокове за изпращане на данъчната декларация са 31 октомври за изпращане по пощата и 31 януари за подаване онлайн.

За плащането на самият подоходен данък също трябва да стане в срок, който е 31 януари.

Трябва да имате предвид, че ако не спазите крайните срокове за подаване на данъчната си декларация или плащане на данъците, от Агенция „Приходи и митници“ ще ви глобят, като размерът на глобата ще зависи от закъснението ви.

2 Comments to “Данъци и осигуряване за самонаети лица”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *