Девет съвета, които ще ви помогнат да си намерите работа по-бързо

1Независимо дали си търсите работа за пръв път, искате да смените настоящата или се завръщате след продължително отсъствие, намирането на работа ще е по-лесно, ако си изясните две неща.

Първото е да разберете с какво точно искате да се занимавате, какво ще ви направи удовлетворени и на второ място какъв е пазарът на труда в момента и дали той може да задоволи вашите желания.

Ако вече сте избрали насоката, в която искате да се развивате, единствено ви остава да си намерите работа час по-скоро. Представяме ви девет съвета, които ще ви помогнат в начинанието:

  • Разгледайте автобиографията си. Ако трябва променете или допълнете нещо в нея, за да бъде максимално ясна и във връзка с работата, която искате. Запомнете, че не трябва да си измисляте, защото рано или късно истината ще излезе наяве. Накрая проверете автобиографията си за правописни и граматически грешки.
  •  Направете списък с всички приятели и познати, които биха могли да ви помогнат в търсенето на работа. Проучване показва, че компаниите са склонни да разчитат до 40% на препоръките на своите служители при назначаване на нови такива. Затова свържете се със своите приятели и им обяснете какво търсите. Не забравяйте обаче, че не трябва да бъдете много придирчиви, защото все пак това е нещо, което приятелите ви правят на добра воля за вас.
  • Станете доброволец. Започнете работа към организация, която се фокусира върху нещо, което ви вълнува. Да помагате на сираци, бездомни животни или да опазвате природата. Освен, че да сте доброволец ще ви накара да се чувствате полезни и удовлетворени, това е и плюс за вас, който бъдещите ви работодатели със сигурност ще отчетат.
  • Подгответе си готов отговор на въпроса: „Разкажете нещо повече за себе си“. Повечето интервюта започват с това, за да „разчупят“ ледовете между двете лица. Отговорът трябва да е кратък и да включва най-важните неща, които трябва да знаят за вас. Отговорете в рамките на две минути, за да не досадите с ненужни подробности.
  • Подгответе се за „поведенческо интервю“. На интервю може да бъдете помолени да опишете проблемите, с които сте се сблъсквали при предишните си работи или да ви зададат хипотетична ситуация и да трябва да кажете как ще се справите с нея. Примерни въпроси, които могат да ви бъдат зададени са: „Разкажете за случай, когато ви се наложи да работите с лице, което не харесвате?“, „Дайте пример за нещо ново, което сте направили на работното си място?“ или пък „Как ще се справите със служител, който закъснява постоянно?“.
  • Проучете компанията, към която сте се насочили. Ако вече имате уговорено интервю, потърсете в интернет подробности за историята и дейността й. Ако имате възможност свържете се с някой настоящ служител и го разпитайте за условията на работа и за съвети, с които да имате по-голям шанс за одобрение.
  • Направете списък с уменията, които трябва да научите. Помислете какви умения не ви достигат, за да бъдете достатъчно компетентни за позицията, за която ще кандидатствате. Говоренето пред публика, воденето на презентации, управлението на проекти и компютърните умения винаги ще са ви от полза. Работодателите са наясно, че никой не се ражда научен, но е важно да покажете желание да се развивате и напасвате към работната среда.
  • Опитайте да се свържете директно с някои компании, за които бихте работили, без дори да има обявена свободна позиция. Попитайте каква квалификация ви трябва, за да започнете работа. Понякога започването на работа дори на ниска позиция е добър шанс, защото ще може да покажете уменията си и евентуално да бъдете повишени.
  • Променете отношението си към работата. Не трябва да мислите, че просто трябва да работите. Мислете за работата като удоволствие, това със сигурност ще направи впечатление на работодателите. Всеки работодател би оценил желанието на служителя да работи така, сякаш компанията е негова. На интервю за работа може да използвате следното изречение, за да направите добро впечатление: „С тези умения мога да допринеса за развитието на бизнеса ви“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *