Десетте най-депресиращи професии

1Всяка професия си има своите положителни и отрицателни страни, които привличат едни хора и отблъскват други. Има професии, за които е характерно високото ниво на стрес и преди да се захванат с тях, повечето хора знаят какво ги очаква, но има и такива, за които никой не подозира колко депресиращи могат да бъдат. Нека видим кои са те:

Болногледачи

Болногледачите са начело в класацията, защото голяма част от  работещите в тази сфера са депресирани. Хората, които изпълняват тази работа са натоварени с тежки физически задачи и трябва да са заредени с голяма доза търпение, а често не получават благодарност и признание за грижите, които полагат.

Сервитьори

Често работата на сервитьорите е нископлатена и изтощителна. Най-високо е нивото на депресия сред жените сервитьори, което се дължи на грубото отношение на голяма част от клиентите и физическата преумора.

Социални работници

Не е чак такава изненада да открием тази професия в челната тройка в списъка. Да се занимаваш с деца, преживели някакъв вид тормоз или семейства на ръба на ужасна криза е изключително изтощително и депресиращо. Като се добави и бюрокрацията и ангажираността в извънработно време, картината е доста ясна.

Служители в сферата на здравеопазването

Това включва лекари, медицинските сестри, терапевти и други професии, в които отговорността за човешкото здраве и живот е ежедневие, а недоспиването е нещо обичайно. Много от тези служители възприемат света като едно мрачно и тъжно място, заради цялата болка и страдание, на които стават свидетели по цял ден.

Хора с творчески професии и в сферата на шоубизнеса

Тези професии са свързани с нередовно получаване на доходи, периоди на липса на ангажираност, редувани с периоди на голяма натовареност и със социална изолация. Мъжете в тези професии са по-често засегнати от депресия.

Учители

Напрежението при учителите идва от изискванията и натиска от страна на децата и родителите. Непризната, неоценена и нископлатена, тази професия често кара хората, които я изпълняват, да забравят първоначалната си мотивация, с която са започнали работа в тази сфера. Всички тези фактори действат депресиращо и голяма част от учителите страдат от подобен проблем.

Административен персонал

Хората в тази професия страдат от депресия, заради класическия случай на високи изисквания към тях и малката възможност да контролират нещата. Те са на предна линия, приемащи нареждания от всички посоки. Трудът им също често остава непризнат по отношение на това колко много улесняват работата на останалите в офиса.

Работници по поддръжка

Ненормираното работно време, сезонна заетост, нощни смени, ниското заплащане, тежка и мръсна физическа работа – всичко това депресира. Често този тип работници изпълняват работата си сами и им липсват контакти с колеги, а и още нещо, което не трябва да се подценява – работата им не е от най-безопасните и винаги има риск за здравето и живота им.

Финансови съветници и счетоводители

Стрес, стрес и пак стрес – това е ежедневието при повечето счетоводители и финансисти. Отговорността на тези служители за финансите на други хора е огромна, а те нямат никакъв контрол върху пазара. Появява се и чувство на вина, когато клиентите им губят пари и редовно им се налага да търпят гнева на други хора, когато нещата не вървят – и ако това не е депресиращо.

Продавач-консултанти и търговски представители

Много от тези хора работят на комисионна, което означава, че няма как да предвидят колко точно пари ще вземат през дадения месец. Понякога им се налага да пътуват и да прекарват време далеч от семейството и приятелите. Освен несигурността на дохода, те са подложени и на огромен натиск по отношение на очаквани резултати от тях, което повишава в пъти стреса в тази професия и води до депресия.

2 Comments to “Десетте най-депресиращи професии”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *