Десет неща, които е добре винаги да носите на интервю за работа

Извикали са ви на интервю за работа. Това означава, че фирмата счита, че по данните, които сте подали писмено, вие имате шанс да си вършите добре работата. Сега трябва да подплатите написаното и на живо да покажете, че имате какво да направите за тази фирма.

За да намалите стреса от интервюто и да се чувствате повече уверени в деня на интервюто може да разгледате списък с 10 неща, които ви трябват винаги за интервю за работа.

  1. Описание на работата

Вие трябва да получите това още преди интервюто. Бъдете сигурни, че имате копие от него за да ви помогне да останете фокусирани по време на цялото интервю.

  1. Проучване на компанията

Преди да сте присъствали на интервю или да кандидатствате за работа, проучете компанията, в която ще работите. Четете ревюта, които са публикувани онлайн и използвайте LinkedIn, за да видите и нещо повече, което ви трябва за останалите служители. Ще впечатлите интервюиращите, ако знаете как компанията се представя и дали печели награди или признания.

  1. Автобиография

Ако искате да направите добро впечатление, носете с вас няколко копия на автобиографията ви на интервюто. Ако сте изправени пред група интервюиращи, ще изглеждате организиран. Напълно е приемливо да имате копие от автобиографията си пред вас, докато обсъждате уменията си. Имайте предвид, че дори ако използвате по-динамичен шаблон като Canva или LinkedIn за Вашата автобиография, повечето работодатели все още ще очакват да видят хартиени копия.

  1. Препоръки

В повечето случаи, хората просто пишат “препоръки са налични при запитване” в края на автобиографията си, за да спестят място. Все пак си заслужава да носите отпечатани детайли за връзка с тези, които ще ви предоставят препоръки, на интервюто и да ги предоставите на интервюиращите. Това ще спести времето за интервюиращия по-късно и наистина ще покаже организационните ви умения.

  1. Химикал и бележник

Определено носенето на химикал и лист в ръка показва, че вие сте организиран. Това показва, че вие мислите напред, а и е възможност да си записвате въпроси, които може би ще искате да зададете  и да си водите бележки за позицията. Също така може да си отбелязвате какво говори интервюиращият и това показва, че вземате позицията сериозно.

Някои позиции може да изискват от вас да отговаряте на трудни въпроси, които изискват водене на бележки с цел да отговорите ефективно на тях.

  1. Въпроси

Да бъдете подготвени с въпроси ви спестява неудобството, когато сте запитани „има ли нещо, което бихте искали да ни питате?“ Задаването на въпрос или два към служителите е наложително и показва, че вие мислите за позицията и бъдещето на компанията. „Какво е заплащането” не би трябвало да бъде един от вашите въпроси, тъй като ще означава, че вие се интересувате само от пари.  Преценките за вас ще бъдат направени въз основа на това, което питате.

Задавайте въпроси, които показват как можете да се вписвате в ролята и да подкрепите компанията и това, което прави, за да се разшири и развие през следващите години. Ето някои примери, които можете да включите:

„Как ще се развие тази позиция през следващите три години?“

„Каква друга информация за вас можете да дадете за себе си?“

„Как вашата роля ще допринесе за мисията на компанията?“

  1. Планиране на пътуването

Макар че има много неща, които можете да контролирате по време на интервюто, да не получите нито едно от тях, поради трафика или обществения транспорт, не е добре.

Планирайте как ще стигнете до мястото на срещата и се уверете, че имате данните за контакт на лицето, с което ще се срещате, в случай че трябва да се свържете с него за нещо. Ако можете, намерете местоположението преди интервюто, за да знаете точно къде отивате.

  1. Портфолио на работата

В зависимост от позицията, за която кандидатствате, може да се наложи да предоставите ваше портфолио. Понякога портфолиото не може да се събере на няколко печатни листа. Вместо това, качвайте го онлайн или предоставяйте връзки към него. Изберете  най-добрите си работи – целият ви каталог няма да впечатли никого. Също така, бъдете готови да обсъдите работата си, особено в творческа роля като дизайн или архитектура.

За да поддържате портфолиото си и да покажете способностите си, прибавете следното, ако е необходимо отличия, клиентски препоръки, награди на фирмата, насочване към постиженията,

  1. Папка / куфарче

Тъй като ще носите документи с вас, вземете папка или куфарче с всичко, което да е добре организирано, за да знаете къде е то, когато ви потрябва.

  1. Допълнително

За да сте спокойни през деня, уверете се, че носите със себе си храна и напитки – закуски и бутилка вода са наистина важни. Вземете някои неща за предпазване от евентуално лошо време, тъй като никога не знаете дали лошото време ще удари или вятърът ще разваля перфектно копринената ви коса.

Освежаването на дъха ви също е много важно, но не забравяйте да спрете с дъвченето на дъвка преди началото на интервюто.

Вече сте готови и напълно подготвени, уверете се, че вечерта преди интервюто  сте се наспали добре и се отпуснете. Трудната работа е свършена и вие знаете, че можете да се справите на това интервю и да биете вашите конкуренти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *