Добър стандарт на хигиена в ресторанти, кафенета, магазини и други

Добрата хигиена е лесно забележима  – знака, който можете да вземете от местната община, ще ви помогне да задържите клиентите си.

Схемата за рейтинг за добра хигиена помага на клиентите да вземат решение от къде да си закупят храна. Рейтинга, поставен на вратата, им указва какъв е стандарта на заведението за хранене, било то ресторант, пъб, кафене или магазин. Схемата е поддържана от общините в Англия, Уелс и Северна Ирландия, в партньорство с Агенцията за стандартизиране на храната.

grad_1696785cЗа да получите стандарт за хигиената във вашият ресторант, кафене и други, трябва да преминете през планирана проверка, направена от инспектор. Нивото на стандарт, който ще получите зависи от неговата преценка относно хигиената, която е в момента на проверката. Може да получите оценка от 0 до 5. Ако имате 0, тогава заведението ви се нуждае от спешна иновация, ако заведението ви получи оценка 5, това означава отличен стандарт на хигиена.

При изчисляването на рейтинга се взимат в предвид няколко неща. Рейтинга, който ще ви бъде даден зависи от това как е съхранявана храната, как е приготвяна, какви мерки са предприети против бактерии, какви са условията, в които работите, каква е чистотата, осветлението, вентилацията, състоянието на уредите. Освен това се гледа състоянието на помещенията и какъв дневник си водите относно съхранението и приготвянето на храната.

Ако имате нужда да направите някакви подобрения и да постигнете по-добро ниво на чистота, това ще ви бъде обяснено от инспектора по хигиена. Всеки бизнес би трябвало да може да  постигне най-висок рейтинг.

Имайте предвид, че стандарта на хигиената не е стандарт, който указва качеството на предлаганата храна.

След проверката от инспектор, вие получавате един стикер, който да залепите на вратата. Със слагането на стикера, вие показвате на клиентите си какъв е вашият стандарт на хигиена. Стикерът ще ви бъде даден от местната община. Освен това, клиентите могат да видят стандарта ви на чистота още преди да посетят заведението (магазина) ви. Те могат да направят това и онлайн на food.gov.uk/ratings.

FHRSМожете да обжалвате, ако мислите, че стандарта, който ви е даден е грешен. Трябва да направите това в 14 дневен срок във вашата община – имате право да поискате нова инспекция, ако сте направили някакви подобрения след последната инспекция или ако е имало особени обстоятелства по време на проверката.

Освен това можете да поискате нова проверка и в случай, че сте направили подобренията, препоръчани ви от инспектора по хигиена при предишното му посещение. Трябва да направите това писмено и да предоставите доказателство за промените, които сте направили. Инспектор ще направи нови измервания и ще ви даде нов рейтинг. Това може да е по-висок, същият или дори по-нисък рейтинг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *