Покупка на вече разработен бизнес

Ако сте решили, че покупката на разработен бизнес е най-доброто решение за вас, то в такъв случай трябва да помислите какво точно търсите.  За да успеете трябва да помислите и върху други също толкова важни неща, като:

  • Каква сума може да отделите за целта;
  • Какви са рисковете и какво трябва да имате в предвид;
  • Къде да търсите;
  • Какво да проверите;
  • Какво да правите след това.

Нека разгледаме тези точки по-подробно.

Каква сума може да отделите за покупката?

Помислете добре преди да започнете да търсите, защото това е най-важната част. Допитайте се до финансов съветник и поговорете с кредитори в банки, заемодатели и инвеститори, за да уточните сумата, с която ще разполагате за да закупите бизнеса.

Не забравяйте, че ще трябва да инвестирате пари в този бизнес веднага след това, така че не използвайте всичките налични средства само за покупката.

Трябва да си запазите и добра сума за правни консултации, нотариуси, такси и т.н.

Рискове и какво още да имате в предвид

Помислете за потенциалните рискове на подобна покупка и дали бихте рискували. Освен това помислете отново дали бизнесът, който сте избрали да закупите е свързан с нещо, което умеете да правите и ви се отдава.

Вземете в предвид и това, че ще трябва да сте отдадени изцяло на новия бизнес и да работите дълги часове всеки ден, за да се докажете. Дори и да е разработен, смяната на собственика крие големи рискове и вие ще трябва да убедите работниците и клиентите си, че могат да ви се доверят и да разчитат на вас, както са разчитали на човека управлявал фирмата преди вас.

Замислете се как ще развивате бизнеса занапред, как и по какъв начин ще стане.

Търсене

Ако не знаете откъде да започнете търсенето, Интернет е добро начало. Има толкова много сайтове, в които хората продават разработените си бизнеси. Пример за такъв сайт е  BusinessForSale.com.

Освен в Интернет, може да потърсите и в специализирани списания и журнали за бизнес, но случай че не откриете нищо в тях може вие да пуснете обява, че търсите и искате да закупите разработен бизнес.

Друг вариант е да използвате услугите на агент, който се занимава с бизнес трансфери, но трябва да знаете, че няма да ви струва евтино. Но ако все пак сте решили да наемете агент се постарайте да проверите дали той е член в Националната асоциация на агентите по недвижими имоти.

Проверка на избрания бизнес

Когато харесате даден бизнес и сте решили да го закупите не забравяйте преди това да направите щателна проверка. Прегледайте счетоводството, прегледайте за потенциални рискове и възможности за фалит, огледайте какви печалби са отчитани и др. Прегледайте отчетите добре и не забравяйте да ги сравните с предишни периоди, за да видите дали бизнесът се разраства.

Ако за фирмата работят и служители ще е добре да се срещнете с тях, за да разберете какви хора са и дали може да им се има доверие.

А след това?

Добре е да сте  набелязали няколко бизнеса за закупуване, за да имате избор. След като сте обмислили и проучили всичко може  да финализирате нещата. Поискайте оценка на стойността на бизнеса, преговаряйте за сумата, която ще платите, отправете официално предложение за закупуване, изтеглете парите си и сключете сделката. Изглежда просто, но не е, а и за всички тези неща ще ви трябва много време и търпение.

One Comment to “Покупка на вече разработен бизнес”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *