Започване и ръководене на собствен бизнес – негативи и позитиви

Повечето предприемачи казват, че е прекалено натоварващо и изтощаващо да започнеш собствен бизнес. Често го сравняват с грижите за новородено или пък със старанието да поддържаш дълга и романтична връзка. И за радост или съжаление сравненията им са много точни. Ако все пак един човек се старае и има желание, той може да се справи и може да превърне бизнеса си в мечтаната работа, от която да получава много добро заплащане.

.

Ето позитивните и отрицателните страни на това да започнете собствен бизнес:

 

Негативни страни

 • Ако искате бизнесът ви да потръгне ще трябва да работите много. Ако мислите, че един нормален работен ден ще ви е достатъчен, за да направите нещо, по-добре се откажете. Пригответе се за много работа и почти никаква почивка. Ако мислите, че не можете да се справите, по-добре започнете малък бизнес с цел докарване на допълнителни доходи. По този начин можете да работите по няколко часа на ден след работа и няма да сте задължени да работите всеки ден, а освен това ще имате време за почивка, когато искате.
 • Ще срещате много трудности. Нещата не винаги ще вървят, както вие искате и няма да стават веднага. Всичко може да се окаже много по-различно, отколкото вие си представяте. Хубаво е да останете оптимисти и да не се предавате. Ако сте решителни ще се справите със всички пречки, които ви се изправят на пътя.
 • Особено в началото ще сте без никакви пари. За да просъществува бизнесът ви ще си плащате толкова, колкото ви е нужно за да преживявате, а другите пари ще заделяте за инвестиции и разширяване на бизнеса. Няма да сте най-богатият човек, поне в началото, докато не започнете да печелите добре. Освен инвестирането в бизнеса е добре да спестите малко пари, защото никога не се знае за какво може да ви потрябват.
 • В повечето време ще сте под напрежение и стрес. Това е нормално, ако сте похарчили всичките си спестявания за нов бизнес и не сте сигурни дали той ще потръгне. Бъдете готови за стресови ситуации и проблеми, но въпреки това се опитайте да запазите спокойствие, защото стресът и напрежението се отразяват неблагоприятно на здравето.
 • Освен ако нямате бизнес партньор, вие ще прекарвате голяма част от времето си сами. В началото няма как да наемете хора, които да работят за вас, така че цялата работа ще падне на вас и в такъв момент няма да има с кого да си кажете и дума. За да потръгне бизнесът ви ще трябва да се примирите с това и да работите наистина.

 

Позитивни страни

 •  Ще вършите нещо, което ви харесва всеки ден. Когато хобито ви е свързано с бизнеса, то това ще ви донесе голямо удоволствие докато работите. Когато развиете малко бизнеса си може да наемете и други хора, за да ви помагат с тази част от работата, която не харесвате.
 • Започването на собствен бизнес е нещо наистина предизвикателно и интересно. Освен това, че ще се усъвършенствате все повече и повече. Ще трябва да се справяте с различни предизвикателства, а фактът, че бизнесът си е лично ваш ви дава правото да си поставяте нови цели, които да изпълнявате.
 • Шефът сте вие и това е най-голямото ви предимство. Когато ви се налага да работите дълги часове, ще знаете, че поне го правите за себе си. Винаги ще имате пълен контрол над нещата и другите ще трябва да се съобразяват с вас, а не обратното. Можете да работите както на вас ви харесва.
 • Много хора решават да започнат свой собствен бизнес, заради пазарни ниши, които не са покрити или просто конкуренцията е малка и заради това предлага нискокачествени услуги и продукти на клиентите си. Те от своя страна нямат особено голям избор и затова се примиряват с това. Затова ако сте започнали бизнеса си поради подобна причина, вие ще имате възможност да задоволите нуждите на клиентите и да се преборите с конкуренцията.
 • Когато ръководите  собствен бизнес, вие трупате изключително ценен опит, който ще ви бъде от полза за в бъдеще, ако решите да работите за работодател. Така във вашата автобиография ще изпъква факта, че сте ръководили собствен бизнес. Това ще покаже на работодателят, че вие имате опит и сте решителна и организирана личност.
 • Ще се срещате с много нови хора, ще създадете добри връзки в бизнеса и ще имате възможността да помогнете на други хора, като ги наемете на работа.
 • Ако вашият бизнес потръгне ще печелите добре и ще можете да си позволите много повече неща. Дори може да се окаже, че изкарвате повече пари от колкото можете да похарчите, а това вече е едно наистина приятно усещане и показател за много успешен бизнес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *