Защо губите лоялните си клиенти и как да ги запазите

1Дори и след падането на ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци в началото на 2014 година, голяма част от нашите сънародници на Острова предпочитат да работят за себе си като самонаети лица. Ръководенето на собствен бизнес обаче не е толкова лесно, а неговото потръгване и развитие е още по-трудна задача. Понякога колкото и да се опитваме да наложим и разраснем един бизнес, той просто не върви и получаваме обратен ефект. Една от причините за това е загубата на лоялни клиенти.

Когато вашите клиенти решат да потърсят същите услуги или продукти на друго място, това може да се обясни с няколко фактора. Твърде вероятно е вината да е във вас, колкото и да не ви се иска да го признаете. Ето защо е много важно да преразгледате посоката на своята фирма и да разберете какво е важно да правите, за да не губите остатъка от своите лоялни клиенти.

Възможните причини за „бягството“ на вашите клиенти и как да го предотвратите са:

 • Появил се е конкурент, който подбива вашите цени. Това се случва, само когато позволите на вашия продукт или услуга да бъде лесно заменян. За да избегнете тази опасност, трябва да предлагате услуги или продукти, които са персонализирани, а не стандартизирани. Постоянно повишавайте нивото на персонализация, за да не могат конкурентите ви да разберат какво предлагате вие и да го изкопират.
 • Клиентът получава много лоша услуга. Няма нищо, което да убива лоялността на клиентите, както лошото отношение към него. Хората искат да се отнасят с тях подобаващо, особено когато са в ролята на клиенти и реално вашият успех зависи от тях. Не си позволявайте да смятате, че хората зависят от вас, а не вие от тях. Когато се отнасяте некоректно към вашите клиенти, почти сигурно е, че това ще ги откаже от вашата фирма. Не забравяйте, че услугите или продуктите ви имат алтернатива и нито един човек няма да позволи да се отнасят неподобаващо с него. Единственият начин да имате некоректно отношение и все още клиенти е, ако всички ваши конкуренти също имат лоша политика. Въпрос на време е обаче някой по-умен и съобразителен човек да осъзнае важността от доброто отношение към клиентите и да ви ги отмъкне под носа.
 • Качеството на вашите продукти/услуги е намаляло. Често фирмите с успешен продукт започват да стават алчни и да искат да влагат по-малко, за да печелят още повече. По този начин те намаляват качеството на своите продукти. Много важно е да следите всеки етап от производството на вашата фирма, за да бъдете сигурни, че в нито един момент веригата не се прекъсва.
 • Нуждите на клиентите са се променили. Това се случва постоянно, защото в света на бизнеса често настъпват промени. Предизвикателството, което стои пред вас, е да успявате да задоволявате нуждите на своите клиенти, независимо колко бързо се променят те. За целта трябва да поддържате постоянна комуникация с хората и да имате добра обратна връзка с тях. Добре е да имате виждане в бъдещето и да успявате да предвидите нуждите на клиентите си поне половин година предварително.

15 Comments to “Защо губите лоялните си клиенти и как да ги запазите”

 1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]скликать яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]скликивание рекламы директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]защита от скликивания яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]как определить скликивание в яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]скликивание в директе[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликивание рекламы директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]защита от скликивания яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]яндекс директ скликивание[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]скликивание рекламы конкурентов[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]скликивание рекламы конкурентов[/url].

 2. [url=https://www.abcsport.ru/shop-kids/office/4020.php]Левша Ремонт холодильников аристон[/url].
  [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]levsha Ремонт холодильников на дому недорого в цены[/url].
  [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]levsha-remont.ru Ремонт холодильников на дому недорого[/url].
  [url=https://www.jobinmoscow.ru/text.php?link=2448]Ремонт холодильников полаир Левша[/url].
  [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]Мастера по ремонту холодильников Левша Ремонт[/url].
  [url=https://chudetstvo.ru/stati/zhilyo-i-byt/17626-holodilnik-remontirovat-nelzya-kupit.html]Восстание холодильников levsha-remont[/url].
  [url=https://www.fcw.su/poleznaja-43/prodlevaem-srok-sluzhby-stiralnoi-mashiny.html]Диагностика холодильника на дому цена[/url].
  [url=https://www.fcw.su/poleznaja-43/prodlevaem-srok-sluzhby-stiralnoi-mashiny.html]Ремонт холодильников в на дому недорого[/url].
  [url=http://vnoginske.ru/12422-remont-xolodilnikov-v-noginske.html]Ремонт холодильников 24[/url].
  [url=https://oblacco.com/kak-zapravit-xolodilnik/]Ремонт холодильников на дому недорого[/url].

 3. [url=https://abisgroup.ru/articles/universalnye-tepliczy-iz-polikarbonata.htm]Волна Заказать теплицу[/url].
  [url=https://forum.ixbt.com/users.cgi?id=info:>1742038]теплица52 Теплицы производство[/url].
  [url=https://www.vo5.org/news/vybor-nadezhnyh-teplits]Теплицы недорого[/url].
  [url=https://www.strata.com/forums/users/teplica52/]Где можно купить теплицу[/url].
  [url=https://www.sqlservercentral.com/forums/user/teplica52]Дешевые теплицы из поликарбоната[/url].
  [url=https://www.niann.ru/?id=555392]teplica52.ru Сколько стоит теплица из поликарбоната[/url].
  [url=https://www.sqlservercentral.com/forums/user/teplica52]Где можно купить теплицу из поликарбоната teplica52[/url].
  [url=https://www.niann.ru/?id=555392]Дешевые теплицы Волна и ВИТА[/url].
  [url=https://leetcode.com/teplica52/]Теплица из поликарбоната цена[/url].
  [url=https://ru.pinterest.com/rega0589/_created/]Большие теплицы из поликарбоната цена[/url].
  [url=https://ambox.ru/polikarbonatnye-tepliczy-dlya-dach-i-fermerskih-hozyajstv/]Теплицы из поликарбоната на заказ teplica52[/url].
  [url=https://speakerdeck.com/teplica52]Купить прочную теплицу Теплица52[/url].
  [url=https://speakerdeck.com/teplica52]Теплицу[/url].
  [url=https://peatix.com/user/17455941/view]Купить теплицу дешево[/url].
  [url=https://knowyourmeme.com/users/теплицы-волна-Рё-вита]Теплицы 2 цена[/url].
  [url=https://www.pinterest.es/rega0589/]Теплицы из поликарбоната купить н новгород[/url].
  [url=https://rutube.ru/channel/30633534/about/]Волна Теплицы новгород купить[/url].
  [url=https://wyksa.ru/2020/07/30/kak-sdelat-teplicu-iz-polikarbonata-svoimi-rukami.html]теплица52 Теплица купить недорого московская область[/url].
  [url=https://gotartwork.com/Profile/teplica52/211764/]Теплицы из поликарбоната цена[/url].
  [url=https://gotartwork.com/Profile/teplica52/211764/]Купить теплицу дешево[/url].
  [url=http://vomske.ru/news/13902-kak_vybrat_mesto_dlya_teplitsy/]Купить теплицу 2[/url].
  [url=https://www.cakeresume.com/me/teplica52]teplica52.ru Теплица от производителя распродажа[/url].
  [url=https://navro.org/volna-luchshie-teplicy-dlya-priusadebnogo-uchastka/]Купить теплицу от производителя teplica52[/url].
  [url=https://issuu.com/teplica]Теплицы Волна и ВИТА[/url].
  [url=https://www.rohitab.com/discuss/user/1200603-теплицы-волна-Рё-вита/]Прямостенная теплица из поликарбоната размеры и цены[/url].
  [url=https://www.reddit.com/user/Teplica52/]Купить теплицу н новгород[/url].
  [url=https://hub.docker.com/u/teplica52]Купить теплицу недорого teplica52[/url].
  [url=https://subscribe.ru/author/30811333]Прямостенные теплицы от производителя купить Теплица52[/url].
  [url=https://speakerdeck.com/teplica52]Теплицы[/url].
  [url=https://www.niann.ru/?id=555392]Дешевые теплицы из поликарбоната[/url].
  [url=https://www.pinterest.es/rega0589/]Купите дачную теплицу[/url].
  [url=https://ru.pinterest.com/rega0589/]Распродажа теплиц[/url].

 4. [url=https://medium.com/@reg_48881/ремонт-телевизоров-на-дому-в-санкт-петербурге-f1d680ef8591]www.dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://penzu.com/public/f050a824]Дзен ремонт холодильников[/url].
  [url=https://teletype.in/@dzenremont/123]Дзен ремонт холодильников[/url].
  [url=http://рамсервис.рф/remont-stiralnykh-mashin]https://dzen-remont.ru/[/url].
  [url=https://64195a4a3d289.site123.me/blog/Дзен-Ремонт]Dzen Remont[/url].
  [url=https://piterskie-zametki.ru/102701]Dzen Remont[/url].
  [url=https://2stiralki.ru/vybor-posudomoechnoy-mashiny/kak-vas-mogut-obmanut-mastera-po-remontu-stiralnyh-mashin]https://dzen-remont.ru/[/url].
  [url=https://telegra.ph/Remont-duhovyh-shkafov-na-domu-v-Sankt-Peterburge-03-21]https://dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://2stiralki.ru/vybor-posudomoechnoy-mashiny/kak-vas-mogut-obmanut-mastera-po-remontu-stiralnyh-mashin]Дзен ремонт[/url].
  [url=https://64195a4a3d289.site123.me/blog/Дзен-Ремонт]Дзен-ремонт ру[/url].
  [url=https://dzen1.themedia.jp/posts/43822227]dzen remont[/url].
  [url=https://dzen-remont.jimdosite.com/]Дзен ремонт[/url].
  [url=https://2stiralki.ru/vybor-posudomoechnoy-mashiny/kak-vas-mogut-obmanut-mastera-po-remontu-stiralnyh-mashin]Дзен ремонт холодильников[/url].
  [url=https://arbaletspb.ru/forum/show44/]https://www.dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://www.openstreetmap.org/user/Michail77]dzen-remont[/url].
  [url=http://www.remont-fridge-tv.ru/station/severo-vostochnyj/otradnoe/]dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://pretich.ru/viewpage.php?page_id=123]https://www.dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://www.turnkeylinux.org/user/1368255]www.dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://dzen1.themedia.jp/posts/43822227]dzen remont[/url].
  [url=https://www.zsmspb.ru/articles/349-slomannyi-pribor-remont-ili-pokupka-novogo.html]www.dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://www.arbaletspb.ru/forum/show33/]Dzen Remont[/url].
  [url=https://telegra.ph/Remont-stiralnyh-mashin-professionalami-Ustranenie-neispravnostej-11-16]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
  [url=https://2stiralki.ru/vybor-posudomoechnoy-mashiny/kak-vas-mogut-obmanut-mastera-po-remontu-stiralnyh-mashin]dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://dzen.pixnet.net/blog/post/98736943]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
  [url=http://www.remont-fridge-tv.ru/station/severo-vostochnyj/otradnoe/]https://dzen-remont.ru/[/url].
  [url=https://dzenremont-spb.webflow.io/]dzen_remont[/url].
  [url=https://alice.ya.ru/store/skills/d3a6a41a-remont-stiral-nyh-mashin-sp]dzen-remont[/url].
  [url=https://servisdv.ru/index.php/uslugi-n/15-remont-stiralnykh-mashin]Дзен ремонт холодильников[/url].
  [url=https://www.turnkeylinux.org/user/1368255]Dzen Remont[/url].
  [url=http://service-galaktika.ru/main/remont_stiralnih_mashin.html]ДЗЕН ремонт[/url].
  [url=https://arbaletspb.ru/forum/show44/]DZEN-remont.ru[/url].
  [url=https://www.qth.spb.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=dzen077]Дзен-ремонт ру[/url].

 5. [url=https://myapple.pl/users/441780-andy3]vc.ru[/url].
  [url=https://www.walkscore.com/people/322913111204/andy]vc.ru[/url].
  [url=https://www.bandlab.com/andy4334]vc.ru[/url].
  [url=https://www.clickasnap.com/profile/andyandy3]vc.ru[/url].
  [url=https://www.walkscore.com/people/322913111204/andy]vc.ru[/url].
  [url=https://careercup.com/user?id=5471048055652352]vc.ru[/url].
  [url=https://the-dots.com/users/andy-andy-1606651]vc.ru[/url].
  [url=https://www.projectnoah.org/users/a79346392]vc.ru[/url].
  [url=https://www.pozible.com/profile/andy-48]vc.ru[/url].
  [url=http://www.askmap.net/location/6874106/andy/andy]vc.ru[/url].
  [url=https://www.speedrun.com/users/andy34]vc.ru[/url].
  [url=https://www.bandlab.com/andy4334]vc.ru[/url].
  [url=https://www.pozible.com/profile/andy-48]vc.ru[/url].
  [url=https://developers.oxwall.com/user/andy43]vc.ru[/url].
  [url=https://artistecard.com/andy43]vc.ru[/url].
  [url=https://www.adsoftheworld.com/users/ad418f75-90a8-411d-b1c4-b924cc24af1c]vc.ru[/url].
  [url=https://app.roll20.net/users/13178306/andy-a]vc.ru[/url].
  [url=https://www.adpost.com/u/a79346392/]vc.ru[/url].
  [url=https://band.us/band/94470569]vc.ru[/url].
  [url=https://idea.informer.com/users/andyandy/?what=personal]vc.ru[/url].
  [url=https://linktr.ee/andy4334]vc.ru[/url].
  [url=https://www.deviantart.com/andy4334]vc.ru[/url].
  [url=https://www.adsoftheworld.com/users/ad418f75-90a8-411d-b1c4-b924cc24af1c]vc.ru[/url].
  [url=https://careercup.com/user?id=5471048055652352]vc.ru[/url].
  [url=https://about.me/andy_andy]vc.ru[/url].
  [url=https://www.viewbug.com/member/andy_0403]vc.ru[/url].
  [url=https://www.credly.com/users/andy-andy.eaa772e7/badges]vc.ru[/url].
  [url=https://www.free-ebooks.net/profile/1555981/andy]vc.ru[/url].
  [url=https://linktr.ee/andy4334]vc.ru[/url].
  [url=https://app.geniusu.com/users/2449741]vc.ru[/url].
  [url=https://codepen.io/Andy-the-scripter]vc.ru[/url].
  [url=https://www.adpost.com/u/a79346392/]vc.ru[/url].

 6. [url=https://fabrika-teplic.ru]Теплицы из поликарбоната от производителя цена[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/]Теплица из поликарбоната купить[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#1]Купить теплицу в рассрочку[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#2]Теплица купить недорого[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#3]Теплицы из поликарбоната цены отзывы[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#4]Теплица с доставкой от производителя цена[/url].

 7. [url=https://mostep.ru]Теплица из поликарбоната[/url].
  [url=https://mostep.ru/]Усиленные теплицы из поликарбоната от производителя купить[/url].
  [url=https://mostep.ru/#1]Уральские теплицы[/url].
  [url=https://mostep.ru/#2]Теплица на заказ цена[/url].
  [url=https://mostep.ru/#3]Теплицы официальный сайт[/url].
  [url=https://mostep.ru/#4]Продажа теплицы[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *