Защо губите лоялните си клиенти и как да ги запазите

1Дори и след падането на ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци в началото на 2014 година, голяма част от нашите сънародници на Острова предпочитат да работят за себе си като самонаети лица. Ръководенето на собствен бизнес обаче не е толкова лесно, а неговото потръгване и развитие е още по-трудна задача. Понякога колкото и да се опитваме да наложим и разраснем един бизнес, той просто не върви и получаваме обратен ефект. Една от причините за това е загубата на лоялни клиенти.

Когато вашите клиенти решат да потърсят същите услуги или продукти на друго място, това може да се обясни с няколко фактора. Твърде вероятно е вината да е във вас, колкото и да не ви се иска да го признаете. Ето защо е много важно да преразгледате посоката на своята фирма и да разберете какво е важно да правите, за да не губите остатъка от своите лоялни клиенти.

Възможните причини за „бягството“ на вашите клиенти и как да го предотвратите са:

  • Появил се е конкурент, който подбива вашите цени. Това се случва, само когато позволите на вашия продукт или услуга да бъде лесно заменян. За да избегнете тази опасност, трябва да предлагате услуги или продукти, които са персонализирани, а не стандартизирани. Постоянно повишавайте нивото на персонализация, за да не могат конкурентите ви да разберат какво предлагате вие и да го изкопират.
  • Клиентът получава много лоша услуга. Няма нищо, което да убива лоялността на клиентите, както лошото отношение към него. Хората искат да се отнасят с тях подобаващо, особено когато са в ролята на клиенти и реално вашият успех зависи от тях. Не си позволявайте да смятате, че хората зависят от вас, а не вие от тях. Когато се отнасяте некоректно към вашите клиенти, почти сигурно е, че това ще ги откаже от вашата фирма. Не забравяйте, че услугите или продуктите ви имат алтернатива и нито един човек няма да позволи да се отнасят неподобаващо с него. Единственият начин да имате некоректно отношение и все още клиенти е, ако всички ваши конкуренти също имат лоша политика. Въпрос на време е обаче някой по-умен и съобразителен човек да осъзнае важността от доброто отношение към клиентите и да ви ги отмъкне под носа.
  • Качеството на вашите продукти/услуги е намаляло. Често фирмите с успешен продукт започват да стават алчни и да искат да влагат по-малко, за да печелят още повече. По този начин те намаляват качеството на своите продукти. Много важно е да следите всеки етап от производството на вашата фирма, за да бъдете сигурни, че в нито един момент веригата не се прекъсва.
  • Нуждите на клиентите са се променили. Това се случва постоянно, защото в света на бизнеса често настъпват промени. Предизвикателството, което стои пред вас, е да успявате да задоволявате нуждите на своите клиенти, независимо колко бързо се променят те. За целта трябва да поддържате постоянна комуникация с хората и да имате добра обратна връзка с тях. Добре е да имате виждане в бъдещето и да успявате да предвидите нуждите на клиентите си поне половин година предварително.