Защо и най-лошият стаж може да ви бъде от полза

Защо и най-лошият стаж може да ви е от ползаКогато кандидатствате или ви поканят да стажувате в дадена компания не трябва да гледате на това като на поредният стаж, на който ще ви губят времето с безсмислени задачи и ще ви унижават, защото от всеки един можете да научите важни и ценни неща, които да ви бъдат от помощ в бъдеще.

Голяма част от стажовете са тежки и изморителни, не се заплащат или пък на стажантите се дават малко пари, колкото да си покриват разходите за път и храна. Някои хора биха се отказали още тук, но ви съветваме да не го правите. Най-малкото стажът е вашата възможност да натрупате някакъв опит и да се учите от грешките си, без да се притеснявате, че може да ви уволнят.

Всъщност ето още няколко причини, които да ви убедят защо си струва да стажувате, дори това да ви изглежда безсмислено:

Ще оцените по достойнство следващата си работа

Когато стажувате, трудностите ще ви изглеждат непреодолими и ще правите всичко възможно, за да впечатлите работодателя с надеждата след това да ви наеме на работа. Всичко това ще ви изтощи психически, но определено ще си струва. След като преминете този „тест“, вие ще имате много по-добра настройка по отношение на следващото си работно място. Освен това ще сте се научили да се адаптирате в нова среда.

Ще се научите да казвате „не“

Понякога човек не може да определи кое е приемливо и кое не е. Ако обаче започнете стаж, където колегите ви ще ви третират като човек за всичко, съвсем скоро ще се научите да отказвате. Просто ще разберете, че някои хора имат нелепи изисквания и очаквания и че не сте длъжни да изпълнявате всичко, което поискат от вас. Не забравяйте, че стажът е място, където да трупате опит и да учите нови неща, а не да бъдете роб.

Ще си създадете контакти

Колкото и неприятен да е стажът ви, все ще успеете да си създадете някакви връзки и контакти, които може да са ви полезни един ден. Затова е добре да стажувате в областта, в която искате да изграждате кариера. Все някой от хората, които ще срещнете, може да ви подаде ръка в бъдеще. Някои хора правят стажове, напълно несвързани с кариерите, за които те мечтаят, само за да опитат нещо различно и това пак е добра идея.

Ще се научите да правите хубаво кафе

Това може да звучи глупаво, но повечето стажанти правят кафе на колегите и шефовете си, а покрай това научават и други основни неща като работа с офис софтуер и т.н. Като правите хубаво кафе на колегите си, те ще са по-благосклонни да ви покажат тънкостите в работата. При всички случаи кафето може да ви сближи с екипа.

Ще имате забавни истории за разказване

Ако стажът ви се струва ужасен в момента, то след време ще си спомняте за него с насмешка. Той може да се превърне в източник на добри истории, които можете да разказвате на близки и познати. Важното е да виждате светлината в края на тунела и да се научите да не приемате нещата толкова сериозно.

Ще станете по-организирани

Когато започнете истинска работа, вече трябва да сте организирани, уверени и проактивни. В това можете да се превърнете още докато стажувате. Освен това стажът ще ви покаже как изглежда реалният свят, особено ако идвате директно от университета и никога не сте работили.

6 Comments to “Защо и най-лошият стаж може да ви бъде от полза”

  1. [url=https://tepliciveka.ru]Производители теплиц из поликарбоната.[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *