Знаците, които подсказват, че е време да намалите работата

Знаците, които подсказват, че е време да намалите работатаНяма професия, която да не е свързана до някаква степен със стрес. Просто времето, в което живеем, не ни позволява да работим с необходимото спокойствие. Много малко са хората, които съумяват по някакъв начин да работят без стрес, докато при останалите го има в големи количества, което не им позволява да живеят живота си пълноценно.

Немалко са и служителите, които се преработват – прекарват прекалено много часове в службата и се изтощават както физически, така и психически и съответно емоционално.

Може би вие самите смятате, че работите под голям стрес или прекалявате с времето, прекарано в работа? А като се замислите се оказва, че това се случва сравнително често, дори постоянно? Хубаво е, че можете да прецените как стоят нещата реално, като по този начин можете по-лесно да приемете проблема и съответно да се справите с него. Дори обаче да не смятате, че работите повече, отколкото трябва и че сте под постоянен стрес, прочетете следващите редове. Те ще ви покажат кои са знаците, които подсказват, че е време да намалите работата си и че наистина имате проблем.

Редовно отменяте срещите с приятели или членове на семейството си

Или пък сте спрели изобщо да си правите планове, тъй като знаете, че те почти никога не биха се осъществили. Не е изключено да получавате пасивно-агресивни съобщения от приятели, с които не сте се виждали от седмици. Членовете на семейството ви пък едва ли разбират вашия изключително натоварен график и на тях им липсвате най-много.

Постоянно се оплаквате от работата си

Спомняте ли си кога за последно говорихте с добро за своята работа и не се оплаквахте? Не? Така е и с всички хора около вашата личност. Това показва, че вие сте прекалено обсебени от работата си и не сте способни да отделите ума си дори за малко от тази тема.

Мислите за работата си дори в почивните си дни и часове

Когато не сте на работа, вие не може да „изключите“ напълно и да се отдадете на някоя различна емоция. Вие се ровите в телефона си, проверявате нещо на таблета или пък лаптопа. Не можете да се отпуснете, когато сте в компанията на любимите си хора и това създава напрежение между вас.

Не можете да се насладите на спокойствието

Това се дължи на факта, че вие сте свикнали прекалено много със забързания начин на живот, характерен динамичната работна среда, в която се намирате през повечето време. Дори и в дните, когато имате възможност да си починете, вие просто не знаете как да го направите. Нямате желание да се насладите на един спокоен следобед, защото си мислите, че това е загуба на време.

Емоциите ви са непостоянни

Все пак още сте на тази работа, защото малко или много нещо ви привлича в нея. Разбира се, негативите са много повече, но вие дори може да не осъзнавате някои от тях. Знак, че трябва да намалите работата си е, ако всеки ден се люшкате в различни емоционални състояния. Това не е здравословно най-вече за вашата психика, която страда допълнително и заради перманентния стрес.

Боледувате често

Хроничният стрес отслабва имунната система и по този начин ставате по-податливи на различни заболявания, включително и на бактериите на работното ви място. Дори да се предпазвате от грипа, може би често чувствате неразположение, умора, стомашни болки, главоболие и т. н. Това значи, че е време да намалите работата си, защото тя не е по-важна от вашето здраве.

One Comment to “Знаците, които подсказват, че е време да намалите работата”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *