Знаците, които предвещават уволнението ви

Знаците, които предвещават уволнението виВ даден момент всеки работодател може да реши да уволни свой подчинен поради една или друга причина. Дори и най-добрият служител не е напълно застрахован от уволнение. За повечето хора подобен развой на събитията е сравнително неприятен и объркващ. Всичко се случва много бързо и изненадващо, чудим се какво ще правим сега, къде да си търсим работа, как да разпределим финансите си, за да ни стигнат и т.н.

Има случаи, в които повечето от тези проблеми могат да се спестят, и това е когато знаете, че уволнението ви предстои – така имате времето и възможността да се подготвите за това, което ви очаква. Ето и кои са предупредителни знаци, за които трябва да сте нащрек. Ако забележите един или повече, най-добре започнете да се подготвяте за предстоящо уволнение – потърсете друга работа, разпределете финансите и се надявайте да не ви чака най-лошото.

Работата ви започва да намалява

В повечето случаи работата на един служите с времето се увеличава, както и заплатата му. Това е признакът, че той се справя добре и е нужен на компанията. Ако при вас обаче задачите намаляват и някой от колегите ви започне да прави нещо, което по принцип вършите вие, значи определено нещо не е както трябва.

При такъв развой на събитията има голяма вероятност да са ви нарочили за уволнение, дори и това да не се случи съвсем скоро. Може би работодателят ви иска да подготви добре колегите ви, за да не търпи загуби, когато си тръгнете.

Ако пък работите на смени, намаляването на часовете също е знак, на който трябва да обърнете внимание.

Колегите започват да ви отбягват

Не всеки човек е добър в лъжите, особено когато става въпрос за публична тайна. Ако някои от колегите ви знаят за предстоящото ви уволнение, може би на някои от тях ще им бъде трудно да крият истината и съответно да се държат нормално около вас. Поради тази причина е възможно да започнат да ви отбягват, да избягват контакт с очите, както и да не ви канят повече на обичайните обеди. Ако останалите започнат да се държат странно с вас, това е сигурен знак, че нещо не е наред.

Не ви канят на срещи и заседания

Ако в компанията предстои важна среща, на която по принцип трябва да присъствате, но не сте поканени за разлика от останалите ви колеги, това определено не говори добре за това колко сте им нужни. Твърде възможно е да не сте сред участниците по простата причина, че много скоро няма да бъдете част от компанията изобщо.

Не ви пращат на фирмени обучения

Ако на последните няколко обучения изпращат повечето ви колеги, но не и вас, значи определено има нещо нередно и вероятно управата на компанията не смята да ви държи още дълго. Понякога работодателите излизат с оправдания от типа на това, че сте добри в работата си и нямате нужда от обучение или че няма бюджет, за да бъдат изпратени всички служители, но това в повечето случаи са само неща, с които да ви замажат очите до уволнението.

Когато попитате за отпуск, шефът ви започва да се държи странно

Ако желаете да планирате лятната си почивка от рано, но работодателят ви възнамерява да ви уволни, той няма да ви го каже в прав текст. Вместо това ще изчака правилния за него момент, когато всичко е изрядно и подсигурено, а дотогава ще търси начин да ви залъгва със странни реплики и оправдания, вместо да ви каже в прав текст, че по времето, в което планирате отпуска си, вече няма да работите за него.

Компанията, в която работите има нови собственици

В каквато и сфера да работите, продажбата на компанията, в която работите никога не е добър знак. Винаги има сътресения, когато се появят нови собственици, така че не изключвайте вероятността да бъдете уволнени или заменени, но тогава не е лично, вероятно с вас ще си отидат и много други ваши колеги.

2 Comments to “Знаците, които предвещават уволнението ви”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *