Значение на някои изрази, които използват итервюиращите

Много често компаниите не разкриват пряко това, което имат предвид, а използват определени изрази, с които да разберат възможностите на кандидатите за дадена работа. С изразите, които използват, работодателите искат да разберат две неща:

  • дали сте добър в това, за което ви наемат
  • можете ли да го свършите сам, без да се допитвате до друг

По този начин работодателите разбират дали вие сте подходящия кандидат. А за да получат достатъчно информация за вас, те използват определени изрази, задават ви въпроси и наблюдават какви отговори давате. Колкото повече разбирате изразите, които интервюиращия употребява, толкова по-близо сте до мечтаната позиция.

rrsrsrs-rr-srrrsr_e764a8a297За да ви помогнем да разберете дадени изрази по-добре, попитахме работодателите какво имат предвид, когато ги използват. Ето и отговорите.

Израза „гъвкав“

Това е израз, който означава, че работата няма да е лека и ще има неща, които няма да ви харесват толкова много. Ако този израз е използван по време на интервюто за работа, не се притеснявайте да попитате какво ще стане, ако не се справите от първия път с възложена задача, която никога преди не сте вършили.

Това е важно за ролята, която ще изпълнявате. Например при продажби, където ще трябва да се справяте с чести отхвърляния или провалени сделки.

Изразите „междуличностни отношения“ или „отборен играч“

Много често двата израза остават неразбрани, когато се използват в интервю за работа. Много от кандидатите се опитват да докажат, че са отборни играчи, като обясняват на интервюиращия колко много приятели имат и колко много могат да разчитат на тях. Всъщност израза се използва почти за обратното. Работата в екип изразява това как се справяте с работата, когато колегите ви не са ваши приятели. Те са от различни места, на различна възраст и всеки от тях има различен опит.

В случай, че се иска от вас да обясните как можете да работите в екип, споменете ваш успех на работно място, който сте постигнали в среда, населена с колеги, които не са ви приятели. Дали сте разпределили работните си задачи според това, което всеки един от вас може, за да постигнете крайна обща цел. Покажете на интервюиращия, че разбирате израза по този начин, а не като това да бъдеш популярен.

kolegi_rakostiskaneИзразите „търговски“ или „предприемачески“

Това, което ви питат всъщност е, дали разбирате бизнес последствията от това, което правите. Дали сте човек който претегля плюсовете и минусите и взема рационални решения. Дали сте вземали решения за това как да бъдат изхарчени парите и каква възвращаемост би имало това.

Израза “ориентиран към целта”

Има два вида служители – ориентирани към целта и ориентирани към процеса. Тези, които са ориентирани към процеса могат добре да работят на места, където процесите са регулирани от правилата, докато тези, които са ориентирани към постигане на целта, работят по всякакъв начин и използват всички средства, за да постигнат целите.

Обмислете как подхождате към задачите – дали сте методичен или давате всичко от себе си за постигане на крайната цел. Това ще ви помогне да разберете за какъв вид работа сте по-подходящ.

 

18 Comments to “Значение на някои изрази, които използват итервюиращите”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *