Интервю за работа – какво да направим, за да ни наемат

Интервюто е дискусия между работодателя и кандидата за работа, на което се разбира дали кандидата е подходящ за дадената работа. Това е шанса на кандидата да направи добро впечатление.

Как да направим така, че да покажем, че именно ние сме подходящият избор?

Job-Interview-3-1Първите впечатления са наистина важни – облечете се „умно“ – не прекалено строго, но и не прекалено „неглиже“. Изглеждайте заинтригувани, говорете ясно и уверено. Според направени проучвания, повечето работодатели вземат решение дали да назначат някой на работа през първите седем минути от срещата.

Проучете как и за колко време се стига до мястото, на което ще се провежда интервюто – това ще ви предпази от закъснение и лутане. Разберете какво ще включва интервюто. Пригответе всичко, което ви е необходимо още предния ден.

Опитайте се да отгатнете какви въпроси биха ви задали на базата на вашите данни и работата, за която кандидатствате. Подгответе си отговорите на най-често задаваните въпроси – защо искате да получите работата, какви са вашите положителни качества.

Подгответе си действителни примери, които показват вашите силни страни – само да ги изброите не е достатъчно. Дайте си достатъчно време за отговор на зададения ви въпрос. Бъдете сигурни, че сте разбрали правилно въпроса и ако искате да помислите малко върху отговора, дайте си време.

Продавайте себе си – никой друг няма да го направи вместо вас. Знайте качествата си и ги показвайте, бъдете позитивно настроени спрямо себе си и уверени. Фокусирайте отговорите си върху това, което можете да предложите на работодателя и с какво ще допринесете за доброто име на компанията.

Подгответе си и вие въпроси, които да зададете в края на интервюто, използвайте момента, за да научите повече за компанията и какво се очаква от бъдещият служител. Не питайте за заплащането все още.

Когато дискутирате заплащането, трябва да знаете пазарната си цена и да започнете предлагайки малко по-висока сума.

В края на интервюто поискайте все пак някакво мнение от работодателя.

Изключете мобилния си за времето на интервюто.

dontsКакво да не правим?

На първо място – не закъснявайте! По време на разговора с интервюиращия, не се кълнете и не използвайте жаргонни думи. Не се отпускайте в стола докато сядате, както и не допускайте да изглеждате  незаинтересован от цялата работа. Не пушете по време на разговора.

Ако лъжете, интервюиращият може да забележи това. Дори и да ви вземат на работа, ако сте излъгали в началото за нещо и това си проличи, управителите няма да толерират постъпката ви.

Не позволявайте да се показвате прекалено нервен, да бъдете леко притеснение е нормално, но многото нерви могат да провалят успеха ви. Успокойте се и си спомнете, че това не е „на живот и смърт“, има и други предложения за работа.

Не се дръжте арогантно и с вид на човек, който е нает. Нищо не обръща управителите на 180 градуса, както арогантното държание и прекалената самоувереност.

По време на разговора се пазете от обсъждане на спорни теми относно политика, религия, отношения с противоположния пол. Не критикувайте и не разнасяйте клюки – това може да ви определи като човек, който би донесъл неприятности. Не четете от бележки или от автобиографията си – вашата автобиография е ваша и би трябвало да я познавате много добре.

Не спорете с интервюиращия, без значение за какво става дума. Запазете позитивността и добрия тон.

interview-successТези правила се използват в повечето случаи. Ако кандидатствате в определени области, техниките за интервюиране може да са различни. В среди като дизайн или медия може да си мислите, че може да се явите на срещата с ежедневно облекло – облечете се „умно“.

Най-важна от всичко е подготовката. Проучването на дадената организация  / фирма / предприятие и подготовката по въпроси, свързани с работата на дадената позиция, е най-добрата подготовка. Проучете какви са задълженията на служителите в дадената сфера и запазете разговора в насока, която ще ви покаже като най-подходящият кандидат за дадената позиция.

Направете си бърз списък за преди интервюто, който можете да си отпечатате, за да не пропуснете нещо:

  • къде е мястото на срещата и за колко време се стига до там
  • какъв е формата на интервюто
  • какви са ресурсите с които ще разполагате в случай, че ви накарат да направите нещо – да отпечатате презентация, да направите писмен тест или да нарисувате нещо на дадена програма
  • подготвихте ли си отговори на най-често задаваните въпроси

18 Comments to “Интервю за работа – какво да направим, за да ни наемат”

  1. As razões mais comuns para a infidelidade entre casais são a infidelidade e a falta de confiança. Em uma época sem telefones celulares ou internet, questões de desconfiança e deslealdade eram menos problemáticas do que são hoje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *