Какви привилегии и допълнителни облаги можете да получите от различните работни места?

hrcareers-ks2-mainПочти всяка работа предлага допълнителни печалби и предимства, за които може и да нямате представа. Тези ползи са най-различни и могат не само да подобрят качеството на вашата работа и личен живот, но също така да добавят реална финансова печалба върху основната Ви заплата.

В повечето случаи тези допълнителни печалби и ползи са или предвидени в условията за наемане на работа или са част от политиката на фирмата.

Бидейки наясно със своите качества и способности, Вие ще се чувствате по-уверени когато обсъждате възможностите за допълнителни печалби със своя работодател. Ако сте ценен кадър за вашата компания, повечето работодатели ще предпочетат да Ви осигурят допълнителни облаги, вместо да Ви оставят да напуснете и след това да трябва да Ви търсят заместник.

Когато случайно се появят възможности за допълнителни печалби, като например безплатни билети или храна, уверете се, че вашите колеги и шефове знаят, че сте заинтересовани. В противен случай мълчанието Ви би могло да се изтълкува като липса на интерес и може да пропуснете много добри възможности.

Не бъдете твърде придирчиви. Проявявайте активен интерес към всички събития, а не само към тези, които Ви интересуват. Безплатните помощи ще започнат да идват сами, когато хората знаят, че се интересувате от тях.

Ето един кратък преглед на някои от предимствата, които идват като допълнителен бонус в рамките на определени професии:

Журналистика – Без значение дали областта в която сте специализирани е свързана с финанси, изкуство, мода, автомобили или храни и напитки, често ще бъдете изпращани на различни видове безплатни търговски панаири, изложения и конференции. Вашата професия Ви дава много възможности за посещения на специални събития и дори може да поискате по-добри места. Разходите за пътуване и храна също могат да са част от задълженията на работодателя Ви, когато трябва да отразявате събития и да осъществявате контакти.

Преподаване – Очевидните предимства на това да си учител или преподавател са дългите периоди на почивка, които можете да използвате, за да се отдадете на забавления, знаейки, че работата Ви е сигурна и заплатата Ви се плаща. Освен това може да получите финансиране за развитие на кариерата, и ще можете да ползвате безплатно съоръженията във вашето училище или колеж, като например компютри, спортни зали и съоръжения за отдих. За храната в училище също се получават значителни субсидии, а учебните заведения се стремят да подобряват качеството й непрекъснато, така че можете да спестите и от обяда.

Банкиране – В сферата на финансирането не само търговците и управителите на фондове получават бонуси, но и всички, които са допринесли за успеха на компанията. В допълнение към това финансовите институции са едни от най-щедрите работодатели, когато става дума за допълнителни привилегии и бонуси. Безплатно фитнес членство, заплащане за извънреден труд, отлични пенсионни схеми и частно здравеопазване – това са само част от нещата до които може да имате достъп, ако работите в тази сфера.

Продажби и маркетинг – Вашата работа може да включва „ухажване“ и забавление на потенциални клиенти и създаване на контакти, така че не се учудвайте, ако получите безплатни билети за пътуване в първа класа и допълнителни командировъчни пари – било то за ресторант, хотел или други разходи. Ако работите за голяма организация е напълно възможно да получите безплатни билети за големи спортни събития и въпреки че може да се наложи да „правите мили очи“ пред шефа си, все пак си струва усилията.

Обществен сектор – В работата за всеки местен орган, министерство или обществена услуга може да очаквате безплатна храна и почивки по празниците – често значително повече, отколкото в частния сектор. Хората, които работят в обществения сектор могат да се възползват от привилегии като частно здравеопазване, поемане на пътни разноски, безплатен паркинг и относителна сигурност на работното място.

2 Comments to “Какви привилегии и допълнителни облаги можете да получите от различните работни места?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *