Какви проучвания да направим преди да започнем собствен бизнес

За съжаление има много случаи, когато хора започват свой собствен бизнес, но не успяват да го развият добре и в един момент фалират. В около 70% от случаите това става за период до 3 години след започването, а в останалите 30% още през първите 6 месеца. За да имате големи и реални шансове вашият бизнес да оцелее е препоръчително да направите някои проучвания преди да го започнете.

.

 • Едноличен търговец или дружество с ограничена отговорност?

Проучете внимателно предимствата и недостатъците на единия вариант и на другия и преценете регистрирането на кое ще ви бъде повече от полза. Имайте в предвид, че според това кой от двата варианта изберете, ще плащате различни данъци и ще носите различна правна и финансова отговорност.

 • Проучете конкуренцията.

След като планирате какъв бизнес ще започнете е добре да проучите и конкуренцията. По този начин ще разберете с какво ще си имате работа в лицето на конкурентите и евентуално какви грешки правят, които вие да не допускате. Проверете по колко им плащат клиентите за предоставяните стоки и услуги и преценете дали ще ви е изгодно да свалите цените, за да привлечете клиентелата им.

 • Определете какви искате да бъдат вашите клиенти.

Ако мислите да привличате клиенти от всякакъв тип и възраст, значи съвсем скоро ще разберете колко грешен е този подход. Трябва много точно и ясно да проучите пазара и да определите какви хора да ви бъдат клиенти. Така ще рекламирате и предлагате бизнеса си само на подходяща група от хора, които ще имат интерес и могат да бъдат ваши потенциални клиенти. Направете си и уеб сайт, който да е насочен главно към тези хора.

Правете чести допитвания до клиентите си, защото тяхното мнение и критика са изключително важни за да развиете един успешен бизнес.

 • Определете заплащането си.

Доста важна част, която трябва да направите преди да започнете бизнеса си е да определите по колко ще си плащате. Препоръчително е в началото да си плащате сума, която да ви стига само за най-важните и необходими неща, а останалото да инвестирате в разрастването на бизнеса.

 • Какво ще е името на фирмата?

Помислете добре какво ще е името на фирмата ви преди да я регистрирате, защото то ще ви съпътства винаги за в бъдеще. Добре е името да е така подбрано, че в Интернет да няма регистриран сайт с такова име, за да може после да направите и фирмен сайт.

 • Как ще рекламирате бизнеса?

Няма да има никаква полза от това да регистрирате фирма с интересно име, ако няма реклама, която да го изтъкне. Определете си бюджет за реклама и проучете добре кои са най-ефективните начини за да популяризирате бизнеса си. Със сигурност е препоръчително да рекламирате в Интернет и да имате фирмен уеб сайт, но не се ограничавайте само в онлайн рекламата.

 • Определете бюджет за уеб сайт.

Факт е, че повече от 50% от по-малките компании нямат фирмен уеб сайт. Собствениците им може и да искат сайт, но просто или нямат необходимите познания да си го направят сами или просто нямат бюджет, за да си платят за услугата на професионалист. Изключително важно е бизнесът и фирмата ви да присъстват в Интернет, затова определете бюджет за направата на вашия уеб сайт.

 • Финансиране.

Няма как да започнете бизнес без финансиране. Ако нямате необходимата сума за започване трябва да помислите и проучите как ще е най-добре да финансирате бизнеса си. Вариантите са различни, може да поискате пари на заем от близки и приятели, да потърсите инвеститор или просто да изтеглите заем от банка.

 • Счетоводство.

Проучете добре какво счетоводство ще е необходимо да си водите и ако смятате, че няма да се справите най-добре наемете счетоводител. В такъв случай трябва да си определите и бюджет за счетоводни услуги.

 • Лицензи, разрешителни и др.

Проверете в местната община дали ще са ви необходими някакви лицензи, разрешителни или други документи за вашия  бизнес. Това ще ви струва пари, но е препоръчително да се сдобиете с всичко необходимо преди да започнете, защото после може да си имате доста проблеми.

 • Кога ще стартирате?

Проучете кога ще е най-подходящият момент за стартирането на новия ви бизнес, но не бързайте да напускате работа. Твърдата месечна заплата може да ви бъде от голяма полза, поне докато развиете бизнеса си. Препоръчително е в началото да работите и за работодател и за себе си и след като бизнесът ви потръгне може да напуснете работа.

 • Какво още да проучим и предвидим?

Важно е да сте позитивни за бъдещето на бизнеса ви, така, че трябва да сте готови ако той се развие добре да наемете още хора. Това значи, че трябва да проучите как стоят нещата с наемането на работници и какви застраховки и осигуровки ще трябва да им внасяте. Проучете и различните видове банкови сметки, защото ще трябва да внасяте приходите от бизнеса си все някъде.

42,907 Comments to “Какви проучвания да направим преди да започнем собствен бизнес”