Какво да не правим, когато напускаме работа

1Да обичате или поне да харесвате работата си – това е важна предпоставка за по-щастлив живот като цяло. За жалост, много хора вършат нещо, което не им допада или пък са принудени да работят в негативна и неприятелска обстановка, както и да търпят непоносим шеф. В подобни ситуации единственото спасение е напускането на работата. Момент, за който може би сте мечтали дълго време.

Вероятно след като вече сте решили, че ще напуснете ще искате да изкрещите всичко, което сте задържали в себе си дълго време. За ваше добро ви съветваме да се въздържите.

Ето и кои са нещата, които не бива да правите, когато напускате работа:

1.    Не се дръжте неприлично. Потиснете яростта и неудовлетвореността си. Усмихвайте се и бъдете вежливи. Дайте предизвестие, че ще напускате. Предложете да помогнете в търсенето на човек на вашето място. Направете всички тези неща, защото светът е много малък и не се знае дали след години пътищата ви с вашия шеф отново няма да се пресекат. Не рискувайте и напуснете достойно.

2.    Не дразнете своите колеги. Оставането в добри отношения с колегите ви е също толкова важно, както да останете в добри отношения с шефа си. Не говорете против някои свои колеги и не се хвалете пред тях с прекрасната нова работа, която сте си намерили. Опитайте се да бъдете любезни и позитивни, дори и в компанията на хора, които не можете да понасяте.

3.    Не пренебрегвайте задълженията си. Да, сигурно сте много щастливи, че скоро ще се махнете от това място, но не забравяйте, че все още работите тук. Останете професионалисти до края и вършете задачите си, както винаги. Дори в последния си работен ден работете така, както обикновено. Това определено ще направи добро впечатление на всички във фирмата.

4.    Не се поддавайте на манипулации. Ако сте ценен кадър, вашият шеф ще иска да ви задържи. Ще ви предложи увеличение на заплатата и може би ще ви накара да се почувствате виновни, че напускате компанията. Не се поддавайте на подобни манипулации и ако сте твърдо решени, че искате да напуснете – откажете всяка оферта. Много източници твърдят, че повечето хора, които се съгласяват на подобна сделка, остават на същата работа по-малко от шест месеца и след това отново напускат или ги уволняват, след като са им намерили заместник.

5.    Не се превръщайте в злобни клюкари. Най-сетне сте се махнали от досадната работа и вече нищо не ви задържа там. Вместо да започвате да разкривате малките мръсни тайни на компанията, запазете всичко, което знаете за себе си. Оставете миналото да бъде такова. Не се проявявайте като неблагодарни и отмъстителни. Това определено няма да се отрази добре на вашата кариера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *