Какво да правим, ако имаме връзка с колега

1На всеки може да се случи да намери своята половинка на работното място, но за да не превърнете работата в любовен кошмар, трябва да следвате някои правила.

Представете си следната картинка – работите в бързо развиващата се компания, за която работят и едни от най-големите професионалисти в сферата. Прогнозите са, че компанията ще бъде лидер на пазара до година, което значи, че можете да се изкачите по корпоративната стълба за нула време.

Работите по много часове всеки ден, натоварвате се до краен предел и разчитате на екипа и колегите си все повече и повече. Тогава човешката природа ви се изпречва на пътя и заплашва да заличи всичко, което сте постигнали до момента, ще го позволите ли? Връзката с колега може да има катастрофални последици и може да засегне както вас, така и останалите ви колеги и членове на екипа ви. Всъщност, ако не знаете как да подходите в такъв случай, рано или късно със сигурност ще бъдете застигнати от тези последствия.

Въпреки, че работодателят няма какво да направи в ситуация, в която двама от служителите му имат връзка, те самите трябва да вземат някои неща предвид и да спазват определени правила.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат в случай, че се окажете обвързани с ваш колега:

·       Общувайте с хора и извън службата

Лесно е да разберем защо двама колеги започват романтична връзка помежду си – в повечето случаи причините са класически. Например те започват да прекарват повече време заедно около проект, по който трябва да работят и си допадат. Друг често срещан сценарии е когато двама колеги постоянно спорят и се карат, накрая решават да заровят томахавката и започват да общуват, при което забелязват, че има привличане между тях. В други случаи пък сватовникът е работодателят, дори и без той да го осъзнава. Когато служителите имат работодател с труден характер, те често се събират през почивките или след работа, за да обсъждат какво не харесват в него и с времето започват да си допадат.

При всички случаи причината за обвързването между колеги е една – те прекарват доста време заедно. Ако смятате, че имате колега, с който си допадате и имате много общи интереси, преди да започнете свалка, опитайте да се срещате с приятели и хора извън работата, кой знае, може да попаднете на по-подходящ партньор и така да си спестите романсът в службата и последствията от това.

·       Не се обвързвайте с колега, който е на по-висока или по-ниска позиция от вашата

Случай с още по-катастрофални последствия може да се получи, ако вашата половинка се окаже ваш началник или подчинен. Смятате, че е хубаво да имате връзка с шефа си? Тогава се пригответе от кариерата ви да не остане нищо, сякаш е кола, която се е врязала с висока скорост челно в стена. Същото важи и ако сте на ръководен пост и имате връзка с подчинен.

Въпреки това, доста хора се обвързват със своите началници, което според статистиката има по-голям шанс да завърши с брак, отколкото ако шеф има авантюра със свои подчинен.

·       Многото приказки могат само да ви навредят

Важно е както вие, така и вашият колега, с когото имате връзка да не говорите много за това. Опитайте се да бъдете колкото си може по-потайни. Избягвайте да давате и поводи да се шушука зад гърба ви, че имате връзка с колега. Освен с приказките, трябва да внимавате и какво споделяте в социалните мрежи, особено ако сте добавили в приятелите си и останалите колеги и шефа си. Ако не искате да ви се налага да попадате в неловки ситуации в службата, внимавайте какво говорите пред хората и какво споделяте в Интернет.

·       Всички служители са равни

Когато работодателят попадне в ситуация, в която двама от неговите служители имат връзка помежду си, той няма какво да направи, но вие има.  Като служител се старайте да се отнасяте с всички колеги равно. Това, че имате чувства към един от тях не значи, че неговото мнение е по-важно и винаги трябва да го подкрепяте. Бъдете обективни! Оставете личния си живот и чувства вкъщи и се дръжте напълно професионално в службата.

·       Не смесвайте личния живот с работата

Личните емоции и чувства нямат място в службата, запомнете го. На никой ваш колега няма да му е приятно да влезе в офиса и да ви завари в един ъгъл с половинката ви да спорите по лични въпроси.  Никога не смесвайте личния си живот с този в работата. Ако започнете да го правите, това ще има катастрофални последици за вас, половинката ви, авторитетите ви и не на последно място – за компанията.

·       Когато всичко свърши

Както всичко, така и връзката с колегата ви в един момент може да приключи. Тогава може да решите да поговорите с работодателя си. Това обаче може да се окаже трудно и подвеждащо, а на вашия шеф едва ли ще му е до подобен разговор, така че внимавайте много. Винаги помнете, че работодателят ви не може да вземе страна – той ще бъде дискретен и безпристрастен, затова не го молете да премести вас или вашият колега в друг отдел или да направи нещо подобно, за да се виждате по-рядко в службата.

Разговорът между вас трябва да е кратък и ясен. Говорите като двама възрастни и се опитайте да му покажете, че въпреки всичко, което се е случило между вас и колегата ви,  вие ще продължите да се държите като професионалисти и ще си вършите работата както до сега. Покажете на работодателя си, че може да разчита на вас така, както е разчитал до сега и нищо не се е променило.  И въпреки, че романсът с колегата ви е приключил, продължете да общувате с него както до сега и докажете, че можете да бъдете истински професионалист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *