Какво е нужно, за да стартирате онлайн магазин

Мрежата може да страхотно място за онлайн продажби, а и много фирми разбраха, че бизнеса им може бързо да се разрасне по този начин. Но е от съществено значение това, че малките фирми, също както и големите, трябва да спазват правилата за онлайн продажбите.

Това кратко съдържание е фокусирано върху малките фирми и не може да замести съветите, които ще получите от акредитирано лице.

Закон за Защита правата на потребителите

Този закон е в сила за всеки един бизнес, който се занимава с продажби, независимо дали те са чрез физически магазин или онлайн. Закона за продажба на стоки е създаден в полза на клиента, така че той да бъде сигурен, че получава правилния продукт за парите, които е дал.

Ако предлагате заеми чрез вашият уебсайт, то вие трябва да ги давате съобразно Закона за заеми за клиенти, който контролира този тип споразумения. Този закон дава и защита на потребителите, които купуват стоки на изплащане с кредитни карти.

Специфични закони за електронната търговия

В подкрепа на стандартните закони за защита на потребителя, има и закон, който защитава потребителите, които си купуват стоки онлайн. Основното във всеки един закон е, че фирмата не трябва да използва своя уеб сайт, за да „се скрие“ зад него и да не носи отговорност за своите действия и стоката или услугата, която предлага на клиентите си.

Регулациите за онлайн продажби изискват всеки един уебсайт да съдържа информация като име, адрес на регистрация на фирмата, пощенски адрес, и-мейл адрес, регистрация на ООД или ЕООД, където е необходимо, както и ДДС номер (където е необходимо), детайли за участие на фирмата в асоциация или партньорство, ако участва. Всичко това е задължително за всеки комерсиален уебсайт, дори и чрез него да не се продават стоки или услуги.

Цялата информация за цените трябва да бъде точна и ясна, както и да бъде ясно посочено дали дадената цена е с или без ДДС и включва ли такса за доставка.

Регулацията за дистанционни продажби изисква всичко, което е изложено по-долу, да бъде ясно видимо на уебсайта:

  • кой сте вие
  • каква е цената на това, което предлагате
  • описание на това, което предлагате
  • условия за плащане и доставка
  • при какви условия купувачът може да се откаже от поръчката.

Повечето сайтове поставят тази информация в графата „terms and conditions“, която купувачите са длъжни да прочетат, преди да направят поъчка. Понякога сайтовете имат „тик-бокс“, който трябва да отбележите, в случай, че сте прочели и разбрали условията на сайта и само след това можете да продължите с поръчката.

Други закони, които може да се отнасят до вашият уебсайт са:

– Закон за дискриминацията – този закон е създаден, за да осигури равен достъп до сайтовете за всички потребители. Това понякога изисква и създаването на условия за ползване от потребители с намалено зрение или дислексия.

– Закон за личните данни – това е закона, който установява как трябва да бъдат съхранявани личните данни на вашите потребители.

17 Comments to “Какво е нужно, за да стартирате онлайн магазин”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *