Какво е пенсионна схема?

Пенсионните схеми са вид спестовни планове, които ви помагат да спестявате пари за пенсия. Тези спестовни планове имат по-ниски такси в сравнение с другите спестовни планове.

Значително по-добре е за вас, ако имате спестени пари за по-късните си години и това е, което спестовните пенсионни схеми ви помагат да направите. Докато работите, заделяте настрани част от своите доходи, а това ви помага в дните, когато искате да работите по-малко или да се отдадете на заслужена пенсионна почивка.

Разбира се, има няколко вида пенсионни схеми. Някои от тях може да бъдат управлявани от вашият работодател, други можете да управлявате сами. Спестяването на средства в една схема не ви ограничава да заделяте пари и в други или да използвате спестовни програми с ниски такси, като Lifetime ISA.

Когато дойде времето да използвате натрупаните средства, можете да се възползвате от няколко варианта. Това може да включва да получите необлагаема сума пари в брой и осигуряване на регулярни плащания.

Има разлика между пенсионните схеми и държавната пенсия. Пенсионните схеми са създадени да ви предоставят плащания в допълнение към вашата държавна пенсия, която в момента (2017 г) е 155,65 паунда седмично. Освен нея може да имате допълнителни плащания. Ако искате да получавате по-голяма от тази сума, това може да стане чрез вашите спестени пари в пенсионните схеми.

Размера на вашата пенсия зависи от много фактори. Ако имате пенсионна схема от вида defined benefit – (това е схема, която ви предоставя пенсиониране на базата на вашата заработка и годините, през които сте били член на схемата) вие ще получите специфично ниво на доход, който е определен от факторите, които са съпътствали вашият живот – заплатата ви и годините, в които сте си плащали за пенсия.

Ако имате defined contribution пенсионна схема, вие сами изграждате сумата, която ще имате като пенсионен фонд. Стойността на тази сума може да варира, но в продължителен период спестяванията за пенсия обикновено нарастват и вие можете да се възползвате от редица преимущества.

Когато стане време да се пенсионирате, сумата за пенсия ще зависи от това, колко ще струва закупуването на пенсия тогава.

Има ли смисъл да спестявате?

Независимо на колко години сте, винаги има смисъл да спестявате в пенсионна схема, частично, в случай, че вашият работодател също ви плаща вноски. Също така това е ефективен начин за спестяване на пари и вие може да имате възможност да изтеглите част от тях наведнъж, без да плащате данък.

Какво става, ако има фатален край преди да се възползвате от пенсионните си преимущества?

В повечето случаи пенсионните схеми предоставят определени преимущества. Например, ако починете преди да започнете да получавате пенсия и имате схема от вида defined benefit, може да се изплати сума на вашите наследници. Ако все още сте активен член на такава схема, най-вероятно ще има и натрупана сума, която може да бъде изтеглена от тях наведнъж и тя обикновено е няколко пъти размера на пенсията. Трябва да проверите това с точност при администратора на схемата, която използвате.

Ако използвате схема от вида defined contribution може да е възможно да се изплати събраната сума на вашите наследници. Но все пак проверете това при администратора на вашата схема.

14 Comments to “Какво е пенсионна схема?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *