Какво е Lifetime ISA?

Новата схема на правителството Lifetime ISA има за цел да подпомогне купувачите на жилища, които са на възраст под 40 и ще купуват жилище за първи път.

Спестовния акаунт може да бъде използван също така и за спестявания за пенсия.

Схемата е в сила от 6-ти април 2017 година и дава възможност на потребителите да получат до 1 000 паунда годишен бонус, който не е обложен с данъци. Също както и останалите спестовни акаунти Lifetime ISA също ще бъде валиден за суми, теглени в брой, както и за стоки и акции.

Всеки, който е на възраст под 40 години, може да си отвори такъв акаунт. Сумата, която можете да внасяте е до 4 000 паунда годишно, за хора на възраст между 18 и 50 години.

За всеки 1 паунд, който спестите в спестовния влог, правителството ще добави още 25 пенса, които са необлагаеми с данък. По този начин ако имате на края на годината внесени 4 000 паунда, правителството ще добави още 1 000.

Сумата се калкулира само на базата на вашите спестявания. Сумите от лихви или растеж на инвестициите не се взема предвид когато се определя колко трябва да бъде премията, изплатена ви от правителството.

Бонуса се изплаща веднъж годишно до април 2018, когато ще започне изплащането му всеки месец. Можете да достигнете бонус в размер на 32 000 паунда, ако спестявате максималната сума годишно (4 000) и спестявате от 18 до 50-тата си година. Вашата спестена сума ще бъде 128 000 паунда, към които ще имате добавени 32 000 паунда от правителството. Сумата, която отделяте за месечните си вноски може да е различна, важното е да не превишавате общата годишна сума за внасяне, която е 4 000 паунда.

След първата година можете да използвате натрупаните в акаунта средства, заедно с натрупаните по тях лихви, инвестиционен растеж и бонус. Това е и разликата с Help to buy спестовен акаунт, където бонуса, който ви се начислява е наличен само в края на периода.

Жилището, което искате да купите (ако събирате за жилище), трябва да е с цена не по-висока от 450 000 паунда където и да е във Великобритания. За сравнение – при схемата Help to buy цената на жилището трябва да е не повече от 450 000, ако се намира в Лондон и 250 000, ако е в останалата част на страната.

Жилището, което ще купите трябва да е първото ви жилище, т.е. да не притежавате никъде другаде никакво друго жилище и да е закупено с ипотечен кредит. Нямате право да го отдавате под наем.

За момента схемата се предлага само в Nutmeg and Hargreaves Lansdown.

Skipton Building Society имат парични ISA lifetime в процес на подготовка, но те няма да са на разположение до юни 2017.

Според Anna Bowes, директор на SavingsChampion.co.uk, „част от затрудненията идват от там, че хората все още не познават и бъркат продукта. Има опасения, че хората биха могли да сключат договор за Lifetime ISA, който да използват за пенсионните си спестявания, вместо да внасят за пенсия в пенсионен фонд, което може и да не е правилното нещо…”

Ако вече имате сключен договор за Help to Buy ISA, ще имате възможност да прехвърлите спестяванията си в спестовната сметка Lifetime ISA. Ако приемем, че имате Help to Buy ISA е оценена на 5 април 2017 г., ето някои съвети, които трябва да знаете от независимия финансов съветник Hargreaves Lansdown:

  1. Можете да прехвърлите сумите, които сте натрупали, плюс лихвите към тях, по всяко едно време през счетоводната 2017/18 година.
  2. Стойността на този трансфер няма да се брои като сума към лимита от 4 000 паунда годишно и освен това ще получите 25% бонус от правителството за стойността на трансфера.
  3. Можете да направите само един трансфер на суми от Hep to buy ISA без той да се брои към тези 4 000 паунда, които можете да спестите годишно в Lifetime ISA.
  4. Всички вноски, направени след 5 April 2017 към Help to Buy ISA трябва да бъдат прехвърлени изцяло и ще се броят като вноски към Lifetime ISA.
  5. Всъщност, всяко следващо прехвърляне или трансфери, направени след 5 април 2018 г., ще се считат към сумите, внесени за Lifetime ISA (до 4 000 паунда годишно), така че има смисъл да се прехвърля преди това.

Алтернативно, можете да спестявате в двата акаунта поотделно. Въпреки това ще имате възможност да се възползвате от бонус само към единият от двата акаунта, когато се стигне до закупуване на имот.

Ако вече имате имот, вие не се нуждаете от спестяване за депозит, така че можете да си запазите парите, които имате в спестовния Lifetime ISA акаунт, за да ги използвате когато навършите 60 години, за да ги добавите към вашата пенсия. На този етап вие можете да получите всичките си спестявания без да бъдат те обложени с данък.

Ако искате да използвате парите за нещо друго, имате възможност да ги изтеглите от сметката си. но в такъв случай ще изгубите бонуса от правителството, включително и лихвите, а и ще се наложи да заплатите 5% такса върху цялата сума, която теглите.

18 Comments to “Какво е Lifetime ISA?”

  1. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *