Какъв е процесът по издаване на CSCS карта?

За да работите на строителен обект във Великобритания, трябва да притежавате валидна CSCS карта, която удостоверява, че вие можете да вършите работата си както трябва, отговаряте на всички изисквания за работа в тази среда и работите съобразно всички изисквания за безопасност.

За да получите CSCS карта, вие трябва да знаете точно какъв карта ви трябва. Това можете да разберете от тук. Има различни видове карти:

  1. Червена CSCS карта

Това е карта, която е временна. Тя е с определен срок, издава се само един път и няма възможност да бъде преиздавана или да й се удължава срока на годност. Тя се издава за определен срок, и ако даденият служител иска да продължи да се развива в тази област, трябва през това време да премине квалификационен курс, например еднодневен курс Level 1 Award Health and Safety in Construction Environment.

  1. Зелена карта

Това е работна карта за общ работник (labourer). За да я получите, трябва да вземете британска квалификация за здраве и безопасност в строителна среда ( примерно Level 1 Award Health and Safety). За да разберете как се взима тази квалификация, можете да изгледате следното видео, в което всичко е обяснено на български език.

  1. Синя карта

За да получите синя CSCS  карта, трябва да имате преминат курс NVQ 2 за специалността, по която работите. В момента, в който се запишете да изучавате дадена специалност по NVQ 2, вие ще получите от учебния център документ, който удостоверява, че вие сте записани да учите.

Ако имате нужда да започнете работа веднага, можете да използвате този документ и с преминат тест на компютър (Health and Safety for Operatives) да си изкарате червена временна карта, с която да работите и тя ще е с валидност една година. В момента, в който изкарате курса NVQ 2, вие ще можете да изкарате и вашата синя карта.

  1. Златна карта

Златна карта се издава на тези, които имат изкаран NVQ 3 курс.

  1. Черна карта

Обикновено такава карта се издава на мениджърите.

За да си изкарате CSCS  карта, след като имате дадени квалификации, трябва да знаете как става това.

Отбележете, че след края на септември 2017 вече няма да съществува бяла CSCS карта. Голяма част от белите карти ще изтекат на 30 септември 2017 година и ако и вашата бяла карта е сред тях (издадена преди 01.10.2015г), ще трябва да я замените с нова, ЗЕЛЕНА CSCS карта.

Първата стъпка е да влезете на https://www.cscs.uk.com/applying-for-cards/. От тук трябва да изберете вида карта, която искате да ви бъде издадена и на която имате право, разбира се. Цената на всеки вид карта е 30 паунда. Ако пуснете вашата заявка за карта по телефон, вашата карта ще бъде готова за около една седмица, но ако пуснете документите си по пощата, картата ви може да пристигне след около 15-20 дни.

Ако кандидатствате за зелена карта, трябва да изкарате и тест на компютър CITB Health, Safety and Environment Test with Level 1, който струва 19.50 паунда.

Втората стъпка изпратите копия от вашите документи на и-мейл: [email protected] и след това да се обадите на телефон 03449944777, да изберете опция 1, след това опция 2.

Стъпка три – казвате имената, адреса си и вашият NIN и след като служителят види вашите изпратени документи и потвърди, че всичко по тях е точно, плащате с дебитна или кредитна карта таксата от 30 паунда.

Вашата карта трябва да пристигне на адреса ви до седмица.

За тези които се интересуват от Зелена карта по втория начим направихме това видео

15 Comments to “Какъв е процесът по издаване на CSCS карта?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *